Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Breeding barley for specific food and other use directions depends, among others, on saccharide proportion and structure in grain. Changes in the ratio of the two basic starch polymers, amylose and amylopectin, result in distinct physico-chemical properties of starch and differentiated possibilities of grain technological use. Under our growing conditions, foreign low-amylose varieties (so-called waxy) exhibit a number of adverse agronomic traits (low productivity, susceptibility to lodging and leaf diseases, and others). The development of new barley materials with a waxy character of endosperm is accelerated using molecular markers. (en)
- Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské a další směry využití souvisí mimo jiné se zastoupením a strukturou sacharidů v zrně. Změny v poměru dvou základních polymerů škrobu – amylózy a amylopektinu rezultují v odlišné fyzikálně-chemické vlastnosti škrobu a diferencované možnosti technologického použití zrna. Zahraniční odrůdy s nízkým obsahem amylózy (tzv. „waxy“ ječmeny) se v našich pěstebních podmínkách vyznačují mnohými hospodářsky nepříznivými vlastnostmi (nízká produktivita, náchylnost k poléhání a houbovým chorobám, aj.). Tvorbu nových materiálů ječmene s waxy charakterem endospermu urychluje využití molekulárních markerů.
- Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské a další směry využití souvisí mimo jiné se zastoupením a strukturou sacharidů v zrně. Změny v poměru dvou základních polymerů škrobu – amylózy a amylopektinu rezultují v odlišné fyzikálně-chemické vlastnosti škrobu a diferencované možnosti technologického použití zrna. Zahraniční odrůdy s nízkým obsahem amylózy (tzv. „waxy“ ječmeny) se v našich pěstebních podmínkách vyznačují mnohými hospodářsky nepříznivými vlastnostmi (nízká produktivita, náchylnost k poléhání a houbovým chorobám, aj.). Tvorbu nových materiálů ječmene s waxy charakterem endospermu urychluje využití molekulárních markerů. (cs)
|
Title
| - Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití.
- Breeding of barley for specific food use (en)
- Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití.
- Breeding of barley for specific food use (en)
- Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/46904841:_____/06:#0000169!RIV07-MSM-46904841
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(1G57064), P(1M0570), Z(MSM2532885901)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/46904841:_____/06:#0000169
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| |
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin. Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí konané v Brně 23. - 24. listopadu 2006
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Ehrenbergerová, Jaroslava
- Vaculová, Kateřina
- Pouch, Milan
- Horáčková, Simona
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o.
|
https://schema.org/isbn
| |