About: Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Breeding barley for specific food and other use directions depends, among others, on saccharide proportion and structure in grain. Changes in the ratio of the two basic starch polymers, amylose and amylopectin, result in distinct physico-chemical properties of starch and differentiated possibilities of grain technological use. Under our growing conditions, foreign low-amylose varieties (so-called waxy) exhibit a number of adverse agronomic traits (low productivity, susceptibility to lodging and leaf diseases, and others). The development of new barley materials with a waxy character of endosperm is accelerated using molecular markers. (en)
  • Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské a další směry využití souvisí mimo jiné se zastoupením a strukturou sacharidů v zrně. Změny v poměru dvou základních polymerů škrobu – amylózy a amylopektinu rezultují v odlišné fyzikálně-chemické vlastnosti škrobu a diferencované možnosti technologického použití zrna. Zahraniční odrůdy s nízkým obsahem amylózy (tzv. „waxy“ ječmeny) se v našich pěstebních podmínkách vyznačují mnohými hospodářsky nepříznivými vlastnostmi (nízká produktivita, náchylnost k poléhání a houbovým chorobám, aj.). Tvorbu nových materiálů ječmene s waxy charakterem endospermu urychluje využití molekulárních markerů.
  • Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské a další směry využití souvisí mimo jiné se zastoupením a strukturou sacharidů v zrně. Změny v poměru dvou základních polymerů škrobu – amylózy a amylopektinu rezultují v odlišné fyzikálně-chemické vlastnosti škrobu a diferencované možnosti technologického použití zrna. Zahraniční odrůdy s nízkým obsahem amylózy (tzv. „waxy“ ječmeny) se v našich pěstebních podmínkách vyznačují mnohými hospodářsky nepříznivými vlastnostmi (nízká produktivita, náchylnost k poléhání a houbovým chorobám, aj.). Tvorbu nových materiálů ječmene s waxy charakterem endospermu urychluje využití molekulárních markerů. (cs)
Title
  • Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití.
  • Breeding of barley for specific food use (en)
  • Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití. (cs)
skos:prefLabel
  • Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití.
  • Breeding of barley for specific food use (en)
  • Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití. (cs)
skos:notation
  • RIV/46904841:_____/06:#0000169!RIV07-MSM-46904841
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 249-255
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1G57064), P(1M0570), Z(MSM2532885901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 499696
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/46904841:_____/06:#0000169
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • barley breeding (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C8E9E3D8C133]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Troubsko
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin. Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí konané v Brně 23. - 24. listopadu 2006
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ehrenbergerová, Jaroslava
  • Vaculová, Kateřina
  • Pouch, Milan
  • Horáčková, Simona
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o.
https://schema.org/isbn
  • 80-86908-03-8
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software