About: Aplikace nanovláken ve filtračních procesech     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Mechanisms of capture of dust particles, two- and three dimensional modelling of properties of filtrationmaterials and effect of selected variables on electrospinning of polyurethane (PU) solutions are discussedwith the aim to prepare a nanofibre structure capable of capturing ultrafine particles. The two-dimensionalmodelling is used to gain an idea of the effect of mass per square area, thickness of nanofibre layers andnanofibre diameter on filtration efficiency of ultrafine particles. Values of filtration efficiency calculated at thethree-dimensional modelling of the filtration process are compared with experimental measurements. The most important characteristics affecting quality of nanofibre materials are nanofibre diameter, porosity and homogeneity of nanofibre layers. The methodmaking possible to achieve the required diameter of the nanofibres is demonstrated on the influence ofrelative humidity and solvent type on the fibre-forming process taking place in an electrostatic field. The effect of homogeneity of the nanofibre deposition on the collecting substrate is assessed employing imagesfrom scanning electron microscopy (SEM) and tests of filtering abilities of the nanofibre layers. Also, somemeasurements obtained when nanofibres were used in filtration of air, liquids and dispersions of carbonnanotubes in a liquid are presented. (en)
  • Mechanismy záchytu filtrovaných částeček, dvojrozměrné a trojrozměrné modelování vlastností filtračních materiálů a vliv vybraných proměnných na elektrospinning polyuretanových (PU) roztoků jsou diskutovány s cílem připravit nanovláknovou strukturu schopnou zachycovat velmi malé částice. Dvojrozměrné modelování je používáno k vytvoření představy o vlivu plošné hmotnosti, tloušťky vrstev z nanovláken a průměru nanovláken na účinnost záchytu velmi malých částic a tlakové ztráty filtračních materiálů. Hodnoty účinnosti filtrace vypočtené při trojrozměrném modelování procesu filtrace jsou srovnávány s experimentálně naměřenými daty pro soubory filtrovaných částeček o velikostech 100 nm a větších. Nejdůležitějšími parametry ovlivňujícími kvalitu nanovláknových materiálů jsou průměr nanovláken, homogenita jejich nánosů a vlastní mechanické vlastnosti nanovláknových útvarů. Způsob jak docílit požadovaného průměru nanovláken je demonstrován na vlivu relativní vlhkosti a rozpouštědla na vláknotvorný proces v elektrostatickém poli. Vliv homogenity uložení nanovláken na sběrném substrátu je posuzován ze snímků z rastrovací elektronové mikroskopie (SEM), výsledků tahových zkoušek a filtračních schopností nanovláknových vrstev. Prezentovány jsou i některé naměřené výsledky z aplikace nanovláken při filtraci vzduchu, kapalin a disperzí uhlíkových nanotrubiček v kapalině.
  • Mechanismy záchytu filtrovaných částeček, dvojrozměrné a trojrozměrné modelování vlastností filtračních materiálů a vliv vybraných proměnných na elektrospinning polyuretanových (PU) roztoků jsou diskutovány s cílem připravit nanovláknovou strukturu schopnou zachycovat velmi malé částice. Dvojrozměrné modelování je používáno k vytvoření představy o vlivu plošné hmotnosti, tloušťky vrstev z nanovláken a průměru nanovláken na účinnost záchytu velmi malých částic a tlakové ztráty filtračních materiálů. Hodnoty účinnosti filtrace vypočtené při trojrozměrném modelování procesu filtrace jsou srovnávány s experimentálně naměřenými daty pro soubory filtrovaných částeček o velikostech 100 nm a větších. Nejdůležitějšími parametry ovlivňujícími kvalitu nanovláknových materiálů jsou průměr nanovláken, homogenita jejich nánosů a vlastní mechanické vlastnosti nanovláknových útvarů. Způsob jak docílit požadovaného průměru nanovláken je demonstrován na vlivu relativní vlhkosti a rozpouštědla na vláknotvorný proces v elektrostatickém poli. Vliv homogenity uložení nanovláken na sběrném substrátu je posuzován ze snímků z rastrovací elektronové mikroskopie (SEM), výsledků tahových zkoušek a filtračních schopností nanovláknových vrstev. Prezentovány jsou i některé naměřené výsledky z aplikace nanovláken při filtraci vzduchu, kapalin a disperzí uhlíkových nanotrubiček v kapalině. (cs)
Title
  • Aplikace nanovláken ve filtračních procesech
  • Aplikace nanovláken ve filtračních procesech (cs)
  • Application of nanofibers in filtration processes (en)
skos:prefLabel
  • Aplikace nanovláken ve filtračních procesech
  • Aplikace nanovláken ve filtračních procesech (cs)
  • Application of nanofibers in filtration processes (en)
skos:notation
  • RIV/46900098:_____/10:#0000028!RIV12-MPO-46900098
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2A-1TP1/068), P(FR-TI1/053)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 247280
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/46900098:_____/10:#0000028
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • nanofiber; nanofiber nonwoven; electrospinning; polyurethane; filtration; particle separation; SEM (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6CDA5438914A]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Zlín
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Zlín
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků z konference PLASTKO 2010
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kimmer, Dušan
  • Slobodian, Petr
  • Petráš, David
  • Sambaer, Wannes
  • Vincent, Ivo
  • Zatloukal, Martin
  • Lovecká, Lenka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7318-909-9
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software