About: The social and economic position of self-employed persons in the Czech Republic during the economic crisis and relations to the social security system     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • A precipitous development of self-employment in the past 24 years, when the share of self-employed persons in employment increased from nearly 0 to 1/5, brings many disparities, problem areas and opened problems. Number of self-employed persons grew even during the economic crisis. Low tax bases and followed assessment bases for social and health insurance declared by self-employed persons are in contrast with the national accounts data about mixed income and with income statistics. According to these sources the average tax base and assessment base should be minimally on the level of employees. Approximately 80 % of self-employed is using the minimum assessment base, which is less than three quarters of the minimum wage. The situation is similar also in the health insurance. The wide degree of freedom in income reporting and low assessment base will placed self-employed retired in the next few years into poverty and dependency on social help from the state. Tax reform deepens the disproportions of the social system. (en)
  • Překotný rozvoj samostatné výdělečné činnosti v uplynulých 24 letech, kdy se podíl sebezaměstnaných na zaměstnanosti zvýšil z téměř 0 na 1/5, s sebou nese řadu disproporcí, problémových míst a otevřených problémů. Růst počtu sebezaměstnaných pokračoval v hospodářské krizi. Nízké daňové a následně vyměřovací základy pro sociální a zdravotní pojištění, které sebezaměstnaní vykazují, kontrastují s údaji národních účtů o smíšeném důchodu, příjmovými statistikami a zejména s jejich vlastním hodnocením příjmových podmínek. Podle těchto zdrojů by se průměrný daňový a vyměřovací základ měl pohybovat minimálně na úrovni zaměstnanců. Zhruba 80 % sebezaměstnaných přiznává pouze nejnižší vyměřovací základ, který nedosahuje ani 3/4 minimální mzdy. Obdobná je situace ve zdravotním pojištění. Široká míra volnosti při vykazování příjmů a nízký vyměřovací základ bude v příštích letech vhánět sebezaměstnané v důchodu do chudoby a závislosti na sociální pomoci státu. Daňová reforma disproporce sociálního systému prohlubuje.
  • Překotný rozvoj samostatné výdělečné činnosti v uplynulých 24 letech, kdy se podíl sebezaměstnaných na zaměstnanosti zvýšil z téměř 0 na 1/5, s sebou nese řadu disproporcí, problémových míst a otevřených problémů. Růst počtu sebezaměstnaných pokračoval v hospodářské krizi. Nízké daňové a následně vyměřovací základy pro sociální a zdravotní pojištění, které sebezaměstnaní vykazují, kontrastují s údaji národních účtů o smíšeném důchodu, příjmovými statistikami a zejména s jejich vlastním hodnocením příjmových podmínek. Podle těchto zdrojů by se průměrný daňový a vyměřovací základ měl pohybovat minimálně na úrovni zaměstnanců. Zhruba 80 % sebezaměstnaných přiznává pouze nejnižší vyměřovací základ, který nedosahuje ani 3/4 minimální mzdy. Obdobná je situace ve zdravotním pojištění. Široká míra volnosti při vykazování příjmů a nízký vyměřovací základ bude v příštích letech vhánět sebezaměstnané v důchodu do chudoby a závislosti na sociální pomoci státu. Daňová reforma disproporce sociálního systému prohlubuje. (cs)
Title
  • The social and economic position of self-employed persons in the Czech Republic during the economic crisis and relations to the social security system (en)
  • Sociálně-ekonomické postavení osob samostatně výdělečně činných v ČR v hospodářské krizi a souvislosti se systémem sociálního zabezpečení
  • Sociálně-ekonomické postavení osob samostatně výdělečně činných v ČR v hospodářské krizi a souvislosti se systémem sociálního zabezpečení (cs)
skos:prefLabel
  • The social and economic position of self-employed persons in the Czech Republic during the economic crisis and relations to the social security system (en)
  • Sociálně-ekonomické postavení osob samostatně výdělečně činných v ČR v hospodářské krizi a souvislosti se systémem sociálního zabezpečení
  • Sociálně-ekonomické postavení osob samostatně výdělečně činných v ČR v hospodářské krizi a souvislosti se systémem sociálního zabezpečení (cs)
skos:notation
  • RIV/45773009:_____/13:#0000665!RIV14-TA0-45773009
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TD010106)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 105884
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/45773009:_____/13:#0000665
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • self-employment; self-employed; share of self-employed persons in employment; tax base; assessment base for social and health insurance; retirement (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2C7B1FC5B4B3]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sociálně-ekonomické postavení osob samostatně výdělečně činných v ČR v hospodářské krizi a souvislosti se systémem sociálního zabezpečení
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kroupa, Aleš
  • Průša, Ladislav
  • Vlach, Jan
  • Holub, Martin
  • Szabo, Július
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav praáce a sociálních věcí, v.v.i.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7416-144-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software