About: Děti a plodnost.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Od 90. let 20. století pozorujeme v České republice významné změny reprodukčního chování, které se mimo jiné projevily výrazným poklesem počtu narozených dětí. Objevuje se tendence odkládat sňatky a rození dětí na pozdější dobu a také tendence zakládat ve větší míře rodinu neformálně, bez uzavření manželství. Přes uvedené změny se v české populaci názory na ideální počet dětí v rodině příliš nemění a ideál dvoudětného modelu rodiny je opakovaně potvrzován výzkumy. Text se věnuje rodičovským plánům a vybraným faktorům souvisejícím s rozhodováním se o časování narození dětí a jejich počtu včetně posouzení okolností, které jsou ženami zvažovány při rozhodování o dalším mateřství. Popsány jsou deklarované dopady a vliv, které by na dotázané mělo narození (dalšího) dítěte. V závěru je pozornost věnována péči o děti v domácnosti a používaným metodám antikoncepce.
  • Od 90. let 20. století pozorujeme v České republice významné změny reprodukčního chování, které se mimo jiné projevily výrazným poklesem počtu narozených dětí. Objevuje se tendence odkládat sňatky a rození dětí na pozdější dobu a také tendence zakládat ve větší míře rodinu neformálně, bez uzavření manželství. Přes uvedené změny se v české populaci názory na ideální počet dětí v rodině příliš nemění a ideál dvoudětného modelu rodiny je opakovaně potvrzován výzkumy. Text se věnuje rodičovským plánům a vybraným faktorům souvisejícím s rozhodováním se o časování narození dětí a jejich počtu včetně posouzení okolností, které jsou ženami zvažovány při rozhodování o dalším mateřství. Popsány jsou deklarované dopady a vliv, které by na dotázané mělo narození (dalšího) dítěte. V závěru je pozornost věnována péči o děti v domácnosti a používaným metodám antikoncepce. (cs)
  • The social, political and economic transformations in the final decade of the 20th century have resulted in rapid changes in demographic trends, whose consequences on nuptiality and fertility are significant. In the Czech Republic family formation has been postponed and fertility rates have declined sharply. Views on the ideal number of children in a family have, conversely, remained consistent in the population over time, and the ideal of the two-child model has been repeatedly identified in sociological studies over the long term. The study analyze selected factors connected with the decision about timing and expected number of children, including an evaluation of the factors that women take into consideration when deciding to have more children. We deal as well with a division of child care in the household and forms of contraception used. (en)
Title
  • Děti a plodnost.
  • Children and Fertility. (en)
  • Děti a plodnost. (cs)
skos:prefLabel
  • Děti a plodnost.
  • Children and Fertility. (en)
  • Děti a plodnost. (cs)
skos:notation
  • RIV/45773009:_____/08:#0000405!RIV09-MPS-45773009
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1J023/04-DP2), Z(MPS4577300901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 363056
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/45773009:_____/08:#0000405
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • reproductive behaviour; fertility; parenthood; intended number of children; child care; contraception; assisted reproduction (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [843C9C0E4A7E]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Rodina, partnerství a demografické stárnutí
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šťastná, Anna
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, v.v.i.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87007-75-4
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software