About: NÁHRADA MEZIOBRATLOVÉHO DISKU – HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The aim of this review is to provide brief information on history and specially on the present-day surgical methods, which are used to treat degenerative disorders of the spine using the intervertebral disc replacement – as it is one of the most distinctive implant conceptions. Information on the trends and future evolution is also given. Although some of the current disc replacements were developed nearly 20 years ago, its testing and optimization is still runing and outcomes, superior to conventional fusion methods are unproven. This lagging behind the successfully used large joint replacements is not in the lack of the ingenuity. The origin is more likely in the complexity of the issue, when the source of pain is frequently more guessed, than determined in the sophisticated system of the spine independently on modern diagnostic abilities. Upon these conditions, the choice of the efficient treatment is very difficult. Because the knowledge of the current concepts outcomes and causes of failure is important for further advancements - the need of wide and long-term studies with uniform methods and definitions is accented. In the future, there is also important to focus on the true origin of pain and on the advanced methods of the treatment like cell and gene terapy development. (en)
  • Cílem této práce typu review je stručně seznámit s historií a především současností chirurgických metod léčby degenerativních onemocnění páteře pomocí implantátů, mezi kterými zaujímá výrazné místo právě náhrada disku. Dále je cílem informovat o trendech a předpokladech budoucího vývoje. Přestože některé v současnosti používané náhrady disku byly vyvinuty i před 20ti lety, stále probíhá jejich testování a optimalizace s nejednoznačnými výsledky přínosu oproti klasickým metodám fůze. Jakési zaostávání např. za náhradami velkých kloubů, které se již považují za úspěšně zvládnuté není způsobeno nedostatkem invence vývojových týmů. Tento stav je způsoben komplexností problému, kdy je původ bolesti ve složitém systému páteře i s využitím moderních metod často pouze odhadován. Za těchto podmínek je pak volba efektivní léčby značně ztížena. Nejen proto, že znalost klinických výsledků a příčin selhání soudobých koncepcí implantátů je důležitá pro jejich další vylepšení a tvorbu koncepcí nových, je zdůrazňována potřeba provedení rozsáhlých a dlouhodobých studií s jednotnými metodikami a definicemi. V budoucnu je dále důležité soustředit se také na výzkum příčin bolesti zad a na vývoj pokročilých metod léčby degenerativních onemocnění, jakými jsou např. buněčné, nebo genové terapie.
  • Cílem této práce typu review je stručně seznámit s historií a především současností chirurgických metod léčby degenerativních onemocnění páteře pomocí implantátů, mezi kterými zaujímá výrazné místo právě náhrada disku. Dále je cílem informovat o trendech a předpokladech budoucího vývoje. Přestože některé v současnosti používané náhrady disku byly vyvinuty i před 20ti lety, stále probíhá jejich testování a optimalizace s nejednoznačnými výsledky přínosu oproti klasickým metodám fůze. Jakési zaostávání např. za náhradami velkých kloubů, které se již považují za úspěšně zvládnuté není způsobeno nedostatkem invence vývojových týmů. Tento stav je způsoben komplexností problému, kdy je původ bolesti ve složitém systému páteře i s využitím moderních metod často pouze odhadován. Za těchto podmínek je pak volba efektivní léčby značně ztížena. Nejen proto, že znalost klinických výsledků a příčin selhání soudobých koncepcí implantátů je důležitá pro jejich další vylepšení a tvorbu koncepcí nových, je zdůrazňována potřeba provedení rozsáhlých a dlouhodobých studií s jednotnými metodikami a definicemi. V budoucnu je dále důležité soustředit se také na výzkum příčin bolesti zad a na vývoj pokročilých metod léčby degenerativních onemocnění, jakými jsou např. buněčné, nebo genové terapie. (cs)
Title
  • NÁHRADA MEZIOBRATLOVÉHO DISKU – HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST
  • NÁHRADA MEZIOBRATLOVÉHO DISKU – HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST (cs)
  • INTERVERTEBRAL DISC REPLACEMENT – THE PAST, PRESENT AND FUTURE (en)
skos:prefLabel
  • NÁHRADA MEZIOBRATLOVÉHO DISKU – HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST
  • NÁHRADA MEZIOBRATLOVÉHO DISKU – HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST (cs)
  • INTERVERTEBRAL DISC REPLACEMENT – THE PAST, PRESENT AND FUTURE (en)
skos:notation
  • RIV/45145466:_____/14:#8600006!RIV15-TA0-45145466
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TA01010860)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 31414
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/45145466:_____/14:#8600006
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Intervertebral disc replacement; disc arthroplasty; past; present; future; trends; outcomes (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [399FE6AC6D61]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Pohybové aktivity ve vědě a praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bodlák, Daniel
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Karlova v Praze. Nakladatelství Karolinum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-246-2654-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 31 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software