Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The submitted work provides breeders of dairy cows, nutritional advisors, veterinarians and manufacturers of mineral feed ingredients with detailed definition of the physiological importance of iodine, the risks of its disproportionate intake and chiefly the methodology for inspecting optimum iodine supplementation of dairy cows from the aspect of their health and the health of consumers of cow’s milk. Apart from classic calculation of iodine concentration in feed dosages on the basis of table values of iodine content in individual feeds, the work also provides a detailed description of determining iodine in milk using generally usable colorimetric methods, which can also be performed in standard biochemical laboratory facilities. At the same time a general description of the method of determining iodine in milk using inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS), as defined by Commission (EC) guideline no. 1459/2005, is given. Other methods for determining iodine are also mentioned briefly (atomic absorption spectrophotometry, paired high performance liquid chromatography with electrochemical detection, electrochemical and potentiometric determination). The methodology contributes to regulation of iodine intake by dairy cows in the interests of their health and prevention of medical disorders in consumers of cow’s milk. (en)
- Předkládaná práce poskytuje chovatelům dojených krav, poradcům ve výživě, veterinárním lékařům a výrobcům minerálních krmných přísad podrobné vymezení fyziologického významu jodu, rizik jeho neúměrného příjmu a především metodiku kontroly optimální suplementace jodu dojeným kravám z hlediska zdraví dojnic a spotřebitelů kravského mléka. Vedle klasického výpočtu koncentrace jodu v krmných dávkách na základě tabulkové hodnoty jeho obsahu v jednotlivých krmivech je v práci podrobně popsáno stanovení jodu v mléce pomocí plošně využitelné kolorimetrické metody proveditelné v běžně zařízených biochemických laboratořích. Současně je rámcově popsána metoda stanovení jodu v mléce pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS) vymezená Nařízením Komise (ES) č. 1459/2005, okrajově jsou zmíněny další metody stanovení jodu (atomová absorpční spektrofotometrie, párová vysoko účinná kapalinová chromatografie s elektrochemickou detekcí, elektrochemická a potenciometrická stanovení). Metodika přispívá k regulaci příjmu jodu u dojených krav v zájmu jejich zdraví a prevence zdravotních poruch u spotřebitelů kravského mléka.
- Předkládaná práce poskytuje chovatelům dojených krav, poradcům ve výživě, veterinárním lékařům a výrobcům minerálních krmných přísad podrobné vymezení fyziologického významu jodu, rizik jeho neúměrného příjmu a především metodiku kontroly optimální suplementace jodu dojeným kravám z hlediska zdraví dojnic a spotřebitelů kravského mléka. Vedle klasického výpočtu koncentrace jodu v krmných dávkách na základě tabulkové hodnoty jeho obsahu v jednotlivých krmivech je v práci podrobně popsáno stanovení jodu v mléce pomocí plošně využitelné kolorimetrické metody proveditelné v běžně zařízených biochemických laboratořích. Současně je rámcově popsána metoda stanovení jodu v mléce pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS) vymezená Nařízením Komise (ES) č. 1459/2005, okrajově jsou zmíněny další metody stanovení jodu (atomová absorpční spektrofotometrie, párová vysoko účinná kapalinová chromatografie s elektrochemickou detekcí, elektrochemická a potenciometrická stanovení). Metodika přispívá k regulaci příjmu jodu u dojených krav v zájmu jejich zdraví a prevence zdravotních poruch u spotřebitelů kravského mléka. (cs)
|
Title
| - Optimalizace obsahu jódu v kravském mléce
- Optimalizace obsahu jódu v kravském mléce (cs)
- Optimization fo iodine content in cow's milk (en)
|
skos:prefLabel
| - Optimalizace obsahu jódu v kravském mléce
- Optimalizace obsahu jódu v kravském mléce (cs)
- Optimization fo iodine content in cow's milk (en)
|
skos:notation
| - RIV/26788462:_____/11:#0000545!RIV12-MZE-26788462
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...certifikacniOrgan
| - Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob-Úřad pro potraviny, Obor bezpečnosti potravin, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
|
http://linked.open.../datumCertifikace
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...onomickeParametry
| - Ekonomické přínosy (aspekty) předložené metodiky vyplývají jednak z charakteru jejího uplatnění (kontrola obsahu jodu v mléce a jeho optimalizace úpravou obsahu jodu v krmných dávkách dojených krav) a souboru uživatelů, pro které je metodika určena. Stanovení koncentrace jodu v mléce dojených krav (v ČR v roce 2010 375378 kusů) představuje významnou objektivní informaci o jejich zásobení jodem v zájmu prevence produkčních i finančních důsledků nedostatku jodu.
|
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26788462:_____/11:#0000545
|
http://linked.open...terniIdentifikace
| |
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - cow's milk; an indicator of iodine intake; the optimal concentration of iodine in milk (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...okalizaceVysledku
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...echnickeParametry
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Konečný, Roman
- Kroupová, Vlasta
- Trávníček, Jan
- Krhovjáková, Jana
- Dušová, Hana
|
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |