About: Vliv různých forem selenu na akumulaci v in vitro kulturách lnu (Linum usitatissimum L.) pro biofortifikační účely.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • POster presentation and short oral presentation: Selenium as an importatnt essential element to human health occures in different forms in the environment. The primary source of selenium for human diet is plant-based food. The accessibility of selenium to plants is higly dependent on avaliable Se form(s) in the substrate. The potential capacity of linseed cultivars to accumulate specific microelements brought an interest in their use for mineral improvement of healthy food and feed in selenium deficient areas. Therefore the impact of selenium speciation on uptake and potential toxicity for in vitro cultures of linseed for further biofortification purposes was studied. In this work, commercial linseed cultivars were used. In vitro testing of selective concentrations for callus cultures in liquid media and multiple shoot cultures on solid media was performed. Selenium in the form of Na2SeO3 or Na2SeO4 was added into the medium as following variants: A=0µM; B=10µM; C=50µM; D=100µM; E=150µM. Furthemore, an influence of selenium on growth parameters and the estimation of selenium content in the biomass by atomic absorption spectroscopy were determined. Preliminary results show the growth stimulation by low concentration of both selenium forms used. Nevertheless the increase of fresh biomass during cultivation was markedly higher in the case of Na2SeO4, which showed also less toxicity for in vitro cultures of linseed. (en)
  • Plakátové sdělení a krátká ústní prezentace: Selen jako esenciální prvek nezbytný pro lidské zdraví se v přírodě vyskytuje v mnoha formách. Primárním zdrojem pro člověka je rostlinná strava. Přístupnost a akumulační potenciál pro Se je u rostlin dán jeho formou přítomnou v substrátu. Prezentované výsledky předkládají informace o vhodné formě Se pro len (Na2seO4) z hlediska nižší toxicity pro biofortifikační účely.
  • Plakátové sdělení a krátká ústní prezentace: Selen jako esenciální prvek nezbytný pro lidské zdraví se v přírodě vyskytuje v mnoha formách. Primárním zdrojem pro člověka je rostlinná strava. Přístupnost a akumulační potenciál pro Se je u rostlin dán jeho formou přítomnou v substrátu. Prezentované výsledky předkládají informace o vhodné formě Se pro len (Na2seO4) z hlediska nižší toxicity pro biofortifikační účely. (cs)
Title
  • Vliv různých forem selenu na akumulaci v in vitro kulturách lnu (Linum usitatissimum L.) pro biofortifikační účely.
  • Vliv různých forem selenu na akumulaci v in vitro kulturách lnu (Linum usitatissimum L.) pro biofortifikační účely. (cs)
  • Impact of different selenium forms on accumulation potential by in vitro cultures of linseed (Linum usitatissimum L.) for biofortification purposes. (en)
skos:prefLabel
  • Vliv různých forem selenu na akumulaci v in vitro kulturách lnu (Linum usitatissimum L.) pro biofortifikační účely.
  • Vliv různých forem selenu na akumulaci v in vitro kulturách lnu (Linum usitatissimum L.) pro biofortifikační účely. (cs)
  • Impact of different selenium forms on accumulation potential by in vitro cultures of linseed (Linum usitatissimum L.) for biofortification purposes. (en)
skos:notation
  • RIV/26784246:_____/14:#0000891!RIV15-MSM-26784246
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(LD11053)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 53890
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26784246:_____/14:#0000891
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Linseed; Selenium; In vitro; Biofortification (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0F4C73C9EBE0]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Griga, Miroslav
  • Větrovcová, Martina
  • Cvečková, Magdalena
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software