About: LINSEED BREEDING IN THE CZECH REPUBLIC AND NEW VARIETIES     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Flax and linseed breeding in the Czech Republic has an old tradition reaching to the beginning of the last century. At that time mainly flax varieties were bred and flax industry had a relatively important position also supported by the processing industry. The situation became dramatically to change in the first few years of the 21st century and especially after entry of the Czech Republic to the EU on May 1, 2004. Due to adverse circumstances mainly in the first decade of the 21st century (elimination of subsidies for flax growing, invasion of the cheap raw material from the Asia and China especially the flax areas decreased in Europe, both in Western (France, the Netherlands, Belgium) and Eastern European countries as well including even the Czech Republic. For the first time in the history of flax growing in the Czech Republic also processing factories were destroyed and this branch completely disappeared. It was the main reason why flax varieties breeding and development was stopped in 2010 and all breeding activities were focused on linseed breeding with new qualitative characteristics of the seed (different composition of fatty acids, higher content of lignans, low content of cyanogenic glycosides. (en)
  • Šlechtění lnu (Linum usitatissimum L.) má v České republice dlouhodobou tradici spadající již do počátku minulého století. V té době se šlechtily především odrůdy přadného lnu a lnářské odvětví mělo v tomto období relativně významné postavení podporované i zpracovatelským tírenským průmyslem. Situace se začala dramaticky měnit již v prvních letech 21. století a zejména pak po vstupu ČR do EU 1. 5. 2004. Vlivem nepříznivých okolností zejména v prvním desetiletí 21. století (odbourání dotací na pěstování přadného lnu, invaze levné lněné suroviny a zboží ze zemí Asie, především Číny) došlo k poklesu ploch přadného lnu v Evropě, jak v západních zemích (Francie, Holandsko, Belgie), tak i v zemích východní Evropy, nevyjímaje ani Českou republiku. Poprvé v historii pěstování přadného lnu v ČR však došlo i k rušení tírenských závodů a provozů a během několika let ke kompletnímu zániku tohoto sektoru. Z tohoto důvodu bylo v roce 2010 ukončeno šlechtění odrůd přadného lnu a veškerá pozornost se zaměřila na šlechtění odrůd olejného lnu s novými kvalitativními vlastnostmi semene (diferencovaný obsah MK, vyšší obsah lignanů, nižší obsah kyanogenních glykosidů) předurčující směry využití olejného lnu.
  • Šlechtění lnu (Linum usitatissimum L.) má v České republice dlouhodobou tradici spadající již do počátku minulého století. V té době se šlechtily především odrůdy přadného lnu a lnářské odvětví mělo v tomto období relativně významné postavení podporované i zpracovatelským tírenským průmyslem. Situace se začala dramaticky měnit již v prvních letech 21. století a zejména pak po vstupu ČR do EU 1. 5. 2004. Vlivem nepříznivých okolností zejména v prvním desetiletí 21. století (odbourání dotací na pěstování přadného lnu, invaze levné lněné suroviny a zboží ze zemí Asie, především Číny) došlo k poklesu ploch přadného lnu v Evropě, jak v západních zemích (Francie, Holandsko, Belgie), tak i v zemích východní Evropy, nevyjímaje ani Českou republiku. Poprvé v historii pěstování přadného lnu v ČR však došlo i k rušení tírenských závodů a provozů a během několika let ke kompletnímu zániku tohoto sektoru. Z tohoto důvodu bylo v roce 2010 ukončeno šlechtění odrůd přadného lnu a veškerá pozornost se zaměřila na šlechtění odrůd olejného lnu s novými kvalitativními vlastnostmi semene (diferencovaný obsah MK, vyšší obsah lignanů, nižší obsah kyanogenních glykosidů) předurčující směry využití olejného lnu. (cs)
Title
  • LINSEED BREEDING IN THE CZECH REPUBLIC AND NEW VARIETIES (en)
  • SMĚRY ŠLECHTĚNÍ OLEJNÉHO LNU V ČR A NOVÉ ODRŮDY
  • SMĚRY ŠLECHTĚNÍ OLEJNÉHO LNU V ČR A NOVÉ ODRŮDY (cs)
skos:prefLabel
  • LINSEED BREEDING IN THE CZECH REPUBLIC AND NEW VARIETIES (en)
  • SMĚRY ŠLECHTĚNÍ OLEJNÉHO LNU V ČR A NOVÉ ODRŮDY
  • SMĚRY ŠLECHTĚNÍ OLEJNÉHO LNU V ČR A NOVÉ ODRŮDY (cs)
skos:notation
  • RIV/26784246:_____/14:#0000880!RIV15-MZE-26784246
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI92A143)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 45432
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26784246:_____/14:#0000880
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • linseed; flax; seed; quality (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F852366B9A71]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2014
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bjelková, Marie
  • Tejklová, Eva
  • Pavelek, Martin
issn
  • 0139-6013
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software