About: Potenciál mikroorganismů při kažení mléka a mléčných produktů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The aim of this work was to evaluate strains isolated from spoiled dairy products whether they could cause spoilage. The ptoteolytic and lipolytic activity, production of gas, resistance to hogh content of NaCl and low pH, ability to ferment carbohydrates and various other microbiology and biochemical parameters were tested in 48 isolates (psychrotrophs, Enterobacteriaceae, thermoresistant microorganisms, yeasts and others) from raw milk and dairy products. The isolates were identified by MALDI-TOF. The potential to cause spoilage of dairy product was proved in all isolates, particularly from the point of view of the production of gas, fermentation abilities or growth under adverse conditions. (en)
  • V této práci bylo zjišťováno, zda mikroorganismy izolované ze zkažených mlékárenských výrobků mohly způsobit kažení. U 48 kmenů (psychrotrofní mikroorganismy, Enterobacteriaceae, termorezistentní mikroorganismy, kvasinky, aj.) izolovaných ze syrového mléka či mlékárenských produktů byla testována jejich proteolytická či lipolytická aktivita, tvorba plynu, rezistence k vysokým obsahům naCl a nízkým pH, schopnost fermentovat sacharidy a různé další biochemické a mikrobiologické parametry. Izoláty byly též identifikovány pomocí MALDI-TOF. U všech izolátů byl prokázán potenciál kazit mlékárenské výrobky, a to zejména z hlediska tvorby plynu, fermentačních schopností či přežívání za nepříznivých podmínek.
  • V této práci bylo zjišťováno, zda mikroorganismy izolované ze zkažených mlékárenských výrobků mohly způsobit kažení. U 48 kmenů (psychrotrofní mikroorganismy, Enterobacteriaceae, termorezistentní mikroorganismy, kvasinky, aj.) izolovaných ze syrového mléka či mlékárenských produktů byla testována jejich proteolytická či lipolytická aktivita, tvorba plynu, rezistence k vysokým obsahům naCl a nízkým pH, schopnost fermentovat sacharidy a různé další biochemické a mikrobiologické parametry. Izoláty byly též identifikovány pomocí MALDI-TOF. U všech izolátů byl prokázán potenciál kazit mlékárenské výrobky, a to zejména z hlediska tvorby plynu, fermentačních schopností či přežívání za nepříznivých podmínek. (cs)
Title
  • Potenciál mikroorganismů při kažení mléka a mléčných produktů
  • Potenciál mikroorganismů při kažení mléka a mléčných produktů (cs)
  • The potential of microorganisms during spoilage of milk and dairy products (en)
skos:prefLabel
  • Potenciál mikroorganismů při kažení mléka a mléčných produktů
  • Potenciál mikroorganismů při kažení mléka a mléčných produktů (cs)
  • The potential of microorganisms during spoilage of milk and dairy products (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/14:#NE36!RIV15-MZE-26722861
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(QJ1210300), P(QJ1210302)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 147
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 38086
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/14:#NE36
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • dairy products; spoilage microorganisms (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D1B02964D469]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - Zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 25
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Havlíková, Šárka
  • Němečková, Irena
  • Roubal, Petr
  • Purkrtová, S.
  • Chramostová, Jana
issn
  • 1212-950X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software