Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - The aim of this work was to evaluate strains isolated from spoiled dairy products whether they could cause spoilage. The ptoteolytic and lipolytic activity, production of gas, resistance to hogh content of NaCl and low pH, ability to ferment carbohydrates and various other microbiology and biochemical parameters were tested in 48 isolates (psychrotrophs, Enterobacteriaceae, thermoresistant microorganisms, yeasts and others) from raw milk and dairy products. The isolates were identified by MALDI-TOF. The potential to cause spoilage of dairy product was proved in all isolates, particularly from the point of view of the production of gas, fermentation abilities or growth under adverse conditions. (en)
- V této práci bylo zjišťováno, zda mikroorganismy izolované ze zkažených mlékárenských výrobků mohly způsobit kažení. U 48 kmenů (psychrotrofní mikroorganismy, Enterobacteriaceae, termorezistentní mikroorganismy, kvasinky, aj.) izolovaných ze syrového mléka či mlékárenských produktů byla testována jejich proteolytická či lipolytická aktivita, tvorba plynu, rezistence k vysokým obsahům naCl a nízkým pH, schopnost fermentovat sacharidy a různé další biochemické a mikrobiologické parametry. Izoláty byly též identifikovány pomocí MALDI-TOF. U všech izolátů byl prokázán potenciál kazit mlékárenské výrobky, a to zejména z hlediska tvorby plynu, fermentačních schopností či přežívání za nepříznivých podmínek.
- V této práci bylo zjišťováno, zda mikroorganismy izolované ze zkažených mlékárenských výrobků mohly způsobit kažení. U 48 kmenů (psychrotrofní mikroorganismy, Enterobacteriaceae, termorezistentní mikroorganismy, kvasinky, aj.) izolovaných ze syrového mléka či mlékárenských produktů byla testována jejich proteolytická či lipolytická aktivita, tvorba plynu, rezistence k vysokým obsahům naCl a nízkým pH, schopnost fermentovat sacharidy a různé další biochemické a mikrobiologické parametry. Izoláty byly též identifikovány pomocí MALDI-TOF. U všech izolátů byl prokázán potenciál kazit mlékárenské výrobky, a to zejména z hlediska tvorby plynu, fermentačních schopností či přežívání za nepříznivých podmínek. (cs)
|
Title
| - Potenciál mikroorganismů při kažení mléka a mléčných produktů
- Potenciál mikroorganismů při kažení mléka a mléčných produktů (cs)
- The potential of microorganisms during spoilage of milk and dairy products (en)
|
skos:prefLabel
| - Potenciál mikroorganismů při kažení mléka a mléčných produktů
- Potenciál mikroorganismů při kažení mléka a mléčných produktů (cs)
- The potential of microorganisms during spoilage of milk and dairy products (en)
|
skos:notation
| - RIV/26722861:_____/14:#NE36!RIV15-MZE-26722861
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - I, P(QJ1210300), P(QJ1210302)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26722861:_____/14:#NE36
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - dairy products; spoilage microorganisms (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Mlékařské listy - Zpravodaj
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Havlíková, Šárka
- Němečková, Irena
- Roubal, Petr
- Purkrtová, S.
- Chramostová, Jana
|
issn
| |
number of pages
| |