About: Biochemické vlastnosti a schopnost růstu kmenů Lactobacillus plantarum v různých kultivačních médiích     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Lactobacillus plantarum is used for the natural preservation of food and feed. Chosen strains of this species can also bring a certain positive impact on human health. Several Lbc. plantarum strains from the Collection of dairy microorganisms Laktoflora® potentially with probiotic properties were chosen for testing the growth and biochemical properties. Obtained data can be used as source of information for possible further applications of tested strains in functional foods. The results of testing showed the good growth ability of Lbc. plantarum in plant-based media. The highest cell number were determined for the strain CCDM 375 after cultivation in the oat substrate (3,8.108 CFU.ml-1) and for the strain CCDM 147 after cultivation in the rice substrate (6,9.108 CFU.ml-1) and in the soybean substrate (3,8.108 CFU.ml-1). The high cell concentration 107 až 108 CFU.ml-1 was achieved in mixed milky-plant substrates. (en)
  • Lactobacillus plantarum je využíván k přirozené konzervaci potravin a krmiv. Vybrané kmeny tohoto mikroorganismu mohou mít i pozitivní vliv na zdraví člověka. Soubor kmenů Lbc. plantarum s potencionálně probiotickými vlastnostmi ze Sbírky mlékařských kultur Laktoflora® byl vybrán k ověření růstových a biochemických vlastností z důvodu rozšíření znalostí pro možné další aplikace do funkčních potravin. Z výsledků testování růstových schopností kmenů Lbc. plantarum vyplynulo, že pro růst těchto mikroorganismů jsou vhodná média na rostlinné bázi. Nejvyšší počty byly stanoveny u kmenu CCDM 375 po kultivaci v ovesném substrátu (3,8.108 KTJ.ml-1 ), u kmenu CCDM 147 kultivovaném v rýžovém (6,9.108 KTJ.ml-1) a v sojovém substrátu (3,8.108 KTJ.ml-1),. Vysokého počtu 107 až 108 KTJ.ml-1 bylo dosaženo i ve směsných mléčno-rostlinných médiích.
  • Lactobacillus plantarum je využíván k přirozené konzervaci potravin a krmiv. Vybrané kmeny tohoto mikroorganismu mohou mít i pozitivní vliv na zdraví člověka. Soubor kmenů Lbc. plantarum s potencionálně probiotickými vlastnostmi ze Sbírky mlékařských kultur Laktoflora® byl vybrán k ověření růstových a biochemických vlastností z důvodu rozšíření znalostí pro možné další aplikace do funkčních potravin. Z výsledků testování růstových schopností kmenů Lbc. plantarum vyplynulo, že pro růst těchto mikroorganismů jsou vhodná média na rostlinné bázi. Nejvyšší počty byly stanoveny u kmenu CCDM 375 po kultivaci v ovesném substrátu (3,8.108 KTJ.ml-1 ), u kmenu CCDM 147 kultivovaném v rýžovém (6,9.108 KTJ.ml-1) a v sojovém substrátu (3,8.108 KTJ.ml-1),. Vysokého počtu 107 až 108 KTJ.ml-1 bylo dosaženo i ve směsných mléčno-rostlinných médiích. (cs)
Title
  • Biochemické vlastnosti a schopnost růstu kmenů Lactobacillus plantarum v různých kultivačních médiích
  • Biochemické vlastnosti a schopnost růstu kmenů Lactobacillus plantarum v různých kultivačních médiích (cs)
  • Biochemical properties and growth capacity of Lactobacillus plantarum in various culture media (en)
skos:prefLabel
  • Biochemické vlastnosti a schopnost růstu kmenů Lactobacillus plantarum v různých kultivačních médiích
  • Biochemické vlastnosti a schopnost růstu kmenů Lactobacillus plantarum v různých kultivačních médiích (cs)
  • Biochemical properties and growth capacity of Lactobacillus plantarum in various culture media (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/13:SA49!RIV14-MZE-26722861
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 136
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 63383
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/13:SA49
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Lactobacillus plantarum; soybean substrate; oat substrate; rice substrate; milky-plant substrate (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8023AD940236]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - Zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 24
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Drbohlav, Jan
  • Nehyba, Antonín
  • Roubal, Petr
  • Šalaková, Alexandra
  • Lisová, Ivana
  • Dragounová, Hedvika
  • Chramostová, Jana
issn
  • 1212-950X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software