Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Good health state of farm animals is always more important for support of foodstuff chain safety. There is whole row of components in milk according to which is possible to control the health state of cows via the method of noninvasion monitoring. Beside milk yield it is fat, protein and lactose content. Also minority components as metabolities with direct link to dairy cow nutrition state are important, for instance free fatty acids and ketones. Milk in contrast to blood or urine offers easy sampling. Analytical reults are regularly approachable in milk recording. Due to the combination of results of milk yield, ketones and fat/protein and fat/lactose ratio it is possible to monitor the subclinical ketosis occurrence. Ketosis is dangerous for dairy cows and is it source of economic losses. Via suitable result interpretation it is possible to reach useful measures to prevention of this disorder. This could improve the dairy cow health, milk quality and operational confidence of farmers. (en)
- Dobré zdraví hospodářských zvířat je pro podporu bezpečnosti potravinového řetězce stále důležitější. V mléce je řada složek, podle kterých lze metodou neinvazivního monitoringu kontrolovat zdravotní stav dojnic. Vedle dojivosti je to obsah tuku, bílkovin a laktózy. Důležité jsou také složky minoritní, metabolity s úzkou vazbou na výživový stav dojnic, např. volné mastné kyseliny nebo ketony. Mléko, na rozdíl od krve nebo moče, zajišťuje snadný odběr vzorků. Výsledky analýz jsou pravidelně dostupné v kontrole užitkovosti. Kombinací výsledků dojivosti, ketonů a poměru tuk/bílkovina a tuk/laktóza lze monitorovat výskyt subklinické ketózy. Ketóza je nebezpečná pro dojnice a je zdrojem ekonomických ztrát. Vhodnou interpretací výsledků lze docílit užitečných opatření k prevenci tohoto onemocnění. To může zlepšit zdraví dojnic, kvalitu mléka a provozní jistotu chovatelů.
- Dobré zdraví hospodářských zvířat je pro podporu bezpečnosti potravinového řetězce stále důležitější. V mléce je řada složek, podle kterých lze metodou neinvazivního monitoringu kontrolovat zdravotní stav dojnic. Vedle dojivosti je to obsah tuku, bílkovin a laktózy. Důležité jsou také složky minoritní, metabolity s úzkou vazbou na výživový stav dojnic, např. volné mastné kyseliny nebo ketony. Mléko, na rozdíl od krve nebo moče, zajišťuje snadný odběr vzorků. Výsledky analýz jsou pravidelně dostupné v kontrole užitkovosti. Kombinací výsledků dojivosti, ketonů a poměru tuk/bílkovina a tuk/laktóza lze monitorovat výskyt subklinické ketózy. Ketóza je nebezpečná pro dojnice a je zdrojem ekonomických ztrát. Vhodnou interpretací výsledků lze docílit užitečných opatření k prevenci tohoto onemocnění. To může zlepšit zdraví dojnic, kvalitu mléka a provozní jistotu chovatelů. (cs)
|
Title
| - Identification of subclinical ketosis of dairy cows in early lactation according to results of milk yield and individual samples in milk recording and result interpretation. (en)
- Identifikace subklinické ketózy krav v časné laktaci podle výsledků dojivosti a individuálních vzorků mléka v kontrole užitkovosti a interpretace výsledků.
- Identifikace subklinické ketózy krav v časné laktaci podle výsledků dojivosti a individuálních vzorků mléka v kontrole užitkovosti a interpretace výsledků. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Identification of subclinical ketosis of dairy cows in early lactation according to results of milk yield and individual samples in milk recording and result interpretation. (en)
- Identifikace subklinické ketózy krav v časné laktaci podle výsledků dojivosti a individuálních vzorků mléka v kontrole užitkovosti a interpretace výsledků.
- Identifikace subklinické ketózy krav v časné laktaci podle výsledků dojivosti a individuálních vzorků mléka v kontrole užitkovosti a interpretace výsledků. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/26722861:_____/13:HA24!RIV14-MZE-26722861
- SVS/2013/081980
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...certifikacniOrgan
| - Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy České republiky
|
http://linked.open.../datumCertifikace
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...onomickeParametry
| - Ekonomický dopad je ve zlepšení prevence ketózy dojnic a může tvořit 5 % efektu zajištění zlepšeného zdraví, tedy redukce ztrát způsobených produkčními chorobami. Objem těchto ztrát za rok v ČR lze vyčíslit na min. 140 000 000 l mléka (z toho 5 % odhadnutého efektu zlepšení činí cca 56 mil. Kč).
|
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26722861:_____/13:HA24
|
http://linked.open...terniIdentifikace
| |
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - dairy cow; raw milk; milk recording; ketones; acetone; fat; protein; lactose; screening; health; prevention (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...echnickeParametry
| - SVS/2013/081980-G Systematická podpora výsledků kontroly mléčné užitkovosti při podpoře zdraví dojnic v prvovýrobě pomocí sofistikované identifikace a podpory prevence subklinické ketózy.
|
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hanuš, Oto
- Roubal, Petr
- Seydlová, Růžena
- Chládek, G.
- Falta, D.
- Vyletělová Klimešová, Marcela
|