About: Hodnocení parametrů kvality ovčího kozího mléka     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The selected basic indicators of milk quality during the lactation period in goats of white shorthaired, brown shorthaired, anglo-nubian breeds and east-friesian and romanov sheep were monitored. All investigated milk samples were of good microbiological quality. The titratable acidity of sheep's milk was higher than the titratable acidity of goat's milk and in contrast to the active acidity it was very variable. The active acidity of sheep's milk showed similar values as goat's milk. The content of monitored basic components of milk during lactation varied. The greatest variability was detected in fat content of goat and sheep milk, followed by their protein content. In contrary, the least variable was the lactose content. A higher percentage of protein content in goat and sheep's milk can be expected at the beginning and especially at the end of lactation. This fact corresponds to a higher dry matter content of milk at the end of lactation. In goat's milk, a higher percentage of protein content than in sheep's milk was detected. Nevertheless, even a milk of anglonubian goat has a significantly higher amount of protein content compared to the milk of more common breeds, which could be advantageously used for cheese production. (en)
  • V průběhu laktačního období byly sledovány vybrané základní ukazatele kvality mléka koz bílých krátkosrstých, hnědých krátkosrstých, anglonubijských, ovcí východofríských a ovcí romanovských. Všechny vyšetřované vzorky mléka měly vyhovující mikrobiologickou kvalitu. Titrační kyselost ovčího mléka byla vyšší než titrační kyselost mléka kozího a byla na rozdíl od aktivní kyselosti mléka velmi proměnná. Aktivní kyselost ovčího mléka vykazovala podobné hodnoty jako mléko kozí. Procentuální zastoupení sledovaných základních složek mléka se v průběhu laktace měnilo. Největší variability dosahoval v kozím i ovčím mléce obsah tuku, následovaný obsahem bílkovin. Nejméně variabilní bylo naopak procentuální zastoupení laktózy. Vyšší procentuální zastoupení bílkovin v kozím i ovčím mléce lze očekávat na začátku a zejména na konci laktace, této skutečnosti odpovídá také vyšší obsah sušiny mléka na konci laktace. Vyšší procentuální zastoupení bílkovin v mléce bylo stanoveno v mléce ovčím než v mléce kozím, avšak i mléko kozy anglonubijské má významně vyšší zastoupení bílkovin ve srovnání s mlékem koz častěji chovaných plemen a může být s výhodou využito pro výrobu sýrů.
  • V průběhu laktačního období byly sledovány vybrané základní ukazatele kvality mléka koz bílých krátkosrstých, hnědých krátkosrstých, anglonubijských, ovcí východofríských a ovcí romanovských. Všechny vyšetřované vzorky mléka měly vyhovující mikrobiologickou kvalitu. Titrační kyselost ovčího mléka byla vyšší než titrační kyselost mléka kozího a byla na rozdíl od aktivní kyselosti mléka velmi proměnná. Aktivní kyselost ovčího mléka vykazovala podobné hodnoty jako mléko kozí. Procentuální zastoupení sledovaných základních složek mléka se v průběhu laktace měnilo. Největší variability dosahoval v kozím i ovčím mléce obsah tuku, následovaný obsahem bílkovin. Nejméně variabilní bylo naopak procentuální zastoupení laktózy. Vyšší procentuální zastoupení bílkovin v kozím i ovčím mléce lze očekávat na začátku a zejména na konci laktace, této skutečnosti odpovídá také vyšší obsah sušiny mléka na konci laktace. Vyšší procentuální zastoupení bílkovin v mléce bylo stanoveno v mléce ovčím než v mléce kozím, avšak i mléko kozy anglonubijské má významně vyšší zastoupení bílkovin ve srovnání s mlékem koz častěji chovaných plemen a může být s výhodou využito pro výrobu sýrů. (cs)
Title
  • Hodnocení parametrů kvality ovčího kozího mléka
  • Hodnocení parametrů kvality ovčího kozího mléka (cs)
  • Evaluation of quality parameters of sheep's and goat's milk (en)
skos:prefLabel
  • Hodnocení parametrů kvality ovčího kozího mléka
  • Hodnocení parametrů kvality ovčího kozího mléka (cs)
  • Evaluation of quality parameters of sheep's and goat's milk (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/12:ZJKOOV12!RIV13-MZE-26722861
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 139386
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/12:ZJKOOV12
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sheep; goats; milk; fat content; protein content; titratable and active acidity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B66D47763D3C]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Náš chov
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2012
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dragounová, Hedvika
  • Hejtmánková, A.
  • Mošnová, Romana
issn
  • 0027-8068
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software