About: Vliv fortifikace mléka rostlinnými bioaktivními látkami na růst bifidobakterií     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • In this work was our attention focused to genus Bifidobacterium and its ability to ferment milk substrate enriched with bio-active plant substances. It was tested 15 strains of Bifidobacterium. Milk was enriched by omega-3 polyunsaturated fatty acids, evening primrose oil in dried form, soya milk, malt extract and wheat germs. Bacterial density, active acidity and content of organic acids were measured at fermented substrates. Sensory analysis was performed too. The addition of bioactive compounds had no inhibitory effect on the density of microorganisms, while in some cases there were an increase in levels of microorganisms compared to the milk substrate. Malt extract had a positive effect on the acidity and affect the ratio of lactic acid and acetic acid in lactic acid profit and improve the sensory properties of fermented milk (en)
  • V naší práci byla zaměřena pozornost na rod Bifidobacterium a jeho schopnost prokysat mléčné substráty obohacené o bioaktivní látky rostlinného původu. Celkem bylo testováno 15 kmenů bifidobakterií. Mléko bylo obohaceno o omega-3-polynenasycene mastné kyseliny, pupalkový olej v sušené formě, sojové mléko, sladový výtažek a pšeničné klíčky. Po fermentaci substrátů byla hodnocena denzita bifidobakterií, aktivní kyselosti, obsah organických kyselin a senzorické vlastnosti prokysaných obohacených mlék. Přídavek bioaktivních látek neměl inhibiční vliv na denzitu mikroorganismů, naopak v některých případech došlo k navýšeni počtů mikroorganismů oproti mléčnému substrátu. Vliv sladového výtažku se pozitivně projevil na aktivní kyselosti i ve změně poměru kyselina mléčná a octová ve prospěch kyseliny mlečné a senzorických vlastnostech fermentovaného mléka.
  • V naší práci byla zaměřena pozornost na rod Bifidobacterium a jeho schopnost prokysat mléčné substráty obohacené o bioaktivní látky rostlinného původu. Celkem bylo testováno 15 kmenů bifidobakterií. Mléko bylo obohaceno o omega-3-polynenasycene mastné kyseliny, pupalkový olej v sušené formě, sojové mléko, sladový výtažek a pšeničné klíčky. Po fermentaci substrátů byla hodnocena denzita bifidobakterií, aktivní kyselosti, obsah organických kyselin a senzorické vlastnosti prokysaných obohacených mlék. Přídavek bioaktivních látek neměl inhibiční vliv na denzitu mikroorganismů, naopak v některých případech došlo k navýšeni počtů mikroorganismů oproti mléčnému substrátu. Vliv sladového výtažku se pozitivně projevil na aktivní kyselosti i ve změně poměru kyselina mléčná a octová ve prospěch kyseliny mlečné a senzorických vlastnostech fermentovaného mléka. (cs)
Title
  • Vliv fortifikace mléka rostlinnými bioaktivními látkami na růst bifidobakterií
  • Vliv fortifikace mléka rostlinnými bioaktivními látkami na růst bifidobakterií (cs)
  • Effect of milk enrichedwith bioactive substances on the growth of bifidobacteria (en)
skos:prefLabel
  • Vliv fortifikace mléka rostlinnými bioaktivními látkami na růst bifidobakterií
  • Vliv fortifikace mléka rostlinnými bioaktivními látkami na růst bifidobakterií (cs)
  • Effect of milk enrichedwith bioactive substances on the growth of bifidobacteria (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/12:ZJBIOA12!RIV13-MZE-26722861
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 134
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 177809
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/12:ZJBIOA12
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Bifidobacterium; milk; enriched substrate; bio-active substances (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2D43B3BD0A5D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2012
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šalaková, Alexandra
  • Pechačová, Marta
  • Peroutková, Jitka
  • Kejmarová, Marie
  • Lisová, Iva
issn
  • 1212-950X
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 32 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software