About: Syrovátkové bílkoviny jako surovina pro výrobu funkčních potravin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Whey proteins exhibit plenty of positive effects on human organism, e.g. they are an excellent source of essential amino-acids, they are able to bind some vitamins thereby protect them from oxidation, they can inhibit proliferation of tumour cells, which could be utilized as a prevention of some types of cancer, they have proven antivirus and antibacterial properties. During digestion of whey proteins shorter peptides are formed. These peptides have immunomodulatory, antivirus and other desirable effects, as well. Technologically important properties of whey proteins are e.g. ability to form gels and to stabilize emulsions and foams, which can be exploited to improve texture of dairy products. (en)
  • Syrovátkové bílkoviny vykazují řadu příznivých účinků na lidský organismus. Jsou výborným zdrojem esenciálních aminokyselin, váží některé vitaminy a tím je chrání před oxidací, mohou potlačovat dělení nádorových buněk, mají prokázané antivirové a antibakteriální vlastnosti. Během trávení syrovátkových bílkovin vznikají kratší peptidy, které mají rovněž imunomodulační, antivirové a další žádoucí vlastnosti. Mezi technologicky významné vlastnosti syrovátkových bílkovin patří schopnost tvořit gely a stabilizovat emulze a pěny, čehož se může využít ke zlepšení textury mléčných výrobků.
  • Syrovátkové bílkoviny vykazují řadu příznivých účinků na lidský organismus. Jsou výborným zdrojem esenciálních aminokyselin, váží některé vitaminy a tím je chrání před oxidací, mohou potlačovat dělení nádorových buněk, mají prokázané antivirové a antibakteriální vlastnosti. Během trávení syrovátkových bílkovin vznikají kratší peptidy, které mají rovněž imunomodulační, antivirové a další žádoucí vlastnosti. Mezi technologicky významné vlastnosti syrovátkových bílkovin patří schopnost tvořit gely a stabilizovat emulze a pěny, čehož se může využít ke zlepšení textury mléčných výrobků. (cs)
Title
  • Syrovátkové bílkoviny jako surovina pro výrobu funkčních potravin
  • Syrovátkové bílkoviny jako surovina pro výrobu funkčních potravin (cs)
  • Whey proteins as a raw material for production of functional foods (en)
skos:prefLabel
  • Syrovátkové bílkoviny jako surovina pro výrobu funkčních potravin
  • Syrovátkové bílkoviny jako surovina pro výrobu funkčních potravin (cs)
  • Whey proteins as a raw material for production of functional foods (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/11:ZPROTE11!RIV12-MZE-26722861
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI101B090)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 233945
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/11:ZPROTE11
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • milk protein; prevention civilizing disorder; rheological properties (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [678BDFDC49C0]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výživa a potraviny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2011
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Němečková, Irena
  • Hanušová, J.
issn
  • 1211-846X
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software