About: Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B. cereus     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA) a na testované půdy (PEMBA a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 – 48 h. Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenost laboratorního personálu. Hygiena Alimentorum XXXI „Bezpečnosť a kvalita mlieka“, květen 2010, Štrbské Pleso, Vysoké Tatry. Sborník str. 208 – 210. ISBN 978-80-8077-186-7
  • Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA) a na testované půdy (PEMBA a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 – 48 h. Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenost laboratorního personálu. Hygiena Alimentorum XXXI „Bezpečnosť a kvalita mlieka“, květen 2010, Štrbské Pleso, Vysoké Tatry. Sborník str. 208 – 210. ISBN 978-80-8077-186-7 (cs)
  • The main aim of this work is to compare cultivation plate methods for enumeration of B. cereus spores in milk and to confirm results by PCR methods. 70 samples of raw cow milk were inactivated at 85 °C for 10 min and then inoculated on standard medium (MYPA) and tested media (PEMBA and two chromogenic media – BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) and incubated at 30 °C for 24 – 48 hrs. Both positive and negative colonies were transferred from one to each other media and B. cereus-like but non-typical colonies were isolated and genus confirmed by PCR method only as bacilli, their species identification as B. cereus was not by designed primers confirmed. All cultivation methods approved themselves quantitatively but differences were found in demands on laboratory workers experience. Hygiena Alimentorum XXXI „Bezpečnosť a kvalita mlieka“, květen 2010, Štrbské Pleso, Vysoké Tatry. Sborník str. 208 – 210. ISBN 978-80-8077-186-7 (en)
Title
  • Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B. cereus
  • Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B. cereus (cs)
  • Molecular-biological and cultivation methods for detection and enumeration of B. cereus (en)
skos:prefLabel
  • Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B. cereus
  • Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B. cereus (cs)
  • Molecular-biological and cultivation methods for detection and enumeration of B. cereus (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/10:HYGIEN10!RIV11-MSM-26722861
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B06048), Z(MSM2672286101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 272407
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/10:HYGIEN10
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Bacillus cereus; cultivation methods; PCR methods (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BE7521082134]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Němečková, Irena
  • Roubal, Petr
  • Solichová, K.
  • Uhrová, B.
  • Plocková, M.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 117 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software