Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA) a na testované půdy (PEMBA a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 – 48 h. Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenost laboratorního personálu. Hygiena Alimentorum XXXI „Bezpečnosť a kvalita mlieka“, květen 2010, Štrbské Pleso, Vysoké Tatry. Sborník str. 208 – 210. ISBN 978-80-8077-186-7
- Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA) a na testované půdy (PEMBA a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 – 48 h. Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenost laboratorního personálu. Hygiena Alimentorum XXXI „Bezpečnosť a kvalita mlieka“, květen 2010, Štrbské Pleso, Vysoké Tatry. Sborník str. 208 – 210. ISBN 978-80-8077-186-7 (cs)
- The main aim of this work is to compare cultivation plate methods for enumeration of B. cereus spores in milk and to confirm results by PCR methods. 70 samples of raw cow milk were inactivated at 85 °C for 10 min and then inoculated on standard medium (MYPA) and tested media (PEMBA and two chromogenic media – BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) and incubated at 30 °C for 24 – 48 hrs. Both positive and negative colonies were transferred from one to each other media and B. cereus-like but non-typical colonies were isolated and genus confirmed by PCR method only as bacilli, their species identification as B. cereus was not by designed primers confirmed. All cultivation methods approved themselves quantitatively but differences were found in demands on laboratory workers experience. Hygiena Alimentorum XXXI „Bezpečnosť a kvalita mlieka“, květen 2010, Štrbské Pleso, Vysoké Tatry. Sborník str. 208 – 210. ISBN 978-80-8077-186-7 (en)
|
Title
| - Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B. cereus
- Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B. cereus (cs)
- Molecular-biological and cultivation methods for detection and enumeration of B. cereus (en)
|
skos:prefLabel
| - Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B. cereus
- Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B. cereus (cs)
- Molecular-biological and cultivation methods for detection and enumeration of B. cereus (en)
|
skos:notation
| - RIV/26722861:_____/10:HYGIEN10!RIV11-MSM-26722861
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(2B06048), Z(MSM2672286101)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26722861:_____/10:HYGIEN10
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Bacillus cereus; cultivation methods; PCR methods (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Němečková, Irena
- Roubal, Petr
- Solichová, K.
- Uhrová, B.
- Plocková, M.
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |