Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Celkem 41 kmenů termofilních laktobacilů uložených ve Sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora (CCDM) a využívaných v mlékárenském průmyslu převážně pro výrobu sýrů a jogurtů bylo identifikováno pomocí kombinace biochemických (API 50 CH) a genotypových metod (druhově specifická PCR pro L. helveticus, ribotypizace). Biochemická identifikace pomocí komerční soupravy API 50 CH neumožnila spolehlivé rozlišení L. helveticus od L. delbrueckii a komplexu L. acidophilus. Druhově specifická PCR pro L. helveticus byla pozitivní pro 30 analyzovaných kmenů. Vzhledem k detekci specifických PCR produktů také u kmene L. gallinarum CCM 4383T (fylogeneticky blízce příbuzný druh), bylo zařazení kmenů do druhu L. helveticus ověřeno ribotypizací s restrikčním enzymem EcoRI. Ribotypizací bylo potvrzeno zařazení kmenů do druhu L. helveticus. Další 4 kmeny byly zařazeny do druhu L. delbrueckii. Celkem 7 kmenů nebylo možné pomocí použitých metod taxonomicky zařadit.
- Celkem 41 kmenů termofilních laktobacilů uložených ve Sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora (CCDM) a využívaných v mlékárenském průmyslu převážně pro výrobu sýrů a jogurtů bylo identifikováno pomocí kombinace biochemických (API 50 CH) a genotypových metod (druhově specifická PCR pro L. helveticus, ribotypizace). Biochemická identifikace pomocí komerční soupravy API 50 CH neumožnila spolehlivé rozlišení L. helveticus od L. delbrueckii a komplexu L. acidophilus. Druhově specifická PCR pro L. helveticus byla pozitivní pro 30 analyzovaných kmenů. Vzhledem k detekci specifických PCR produktů také u kmene L. gallinarum CCM 4383T (fylogeneticky blízce příbuzný druh), bylo zařazení kmenů do druhu L. helveticus ověřeno ribotypizací s restrikčním enzymem EcoRI. Ribotypizací bylo potvrzeno zařazení kmenů do druhu L. helveticus. Další 4 kmeny byly zařazeny do druhu L. delbrueckii. Celkem 7 kmenů nebylo možné pomocí použitých metod taxonomicky zařadit. (cs)
- Total 41 strains of thermophilic lactobacilli, stored in the Collection of Dairy Microorganisms Lactoflora (CCDM) and employed in dairy industry mainly forcheese and yogurt production, were identified by means of the combination biochemical (API 50 CH) and genotypic methods (species specific PCR for L helveticus), ribotyping. Biochemical identification using commercial set API 50 CH did not allow reliably differentiation of L. helveticus from L. delbrueckii and of complex L. acidophilus. Species specific PCR for L. helveticus was positive for 30 strains. Because specific PCR products were also detected for phylogenetically related species L. gallinarium CCM 4383 T, the correct taxonomic classification was confirmed by means of ribotyping with restriction endonuclease EcoRI. The other 4 strains were classified as L. delbrueckii. Used typing techniques didn´t allow classify 7 strains. (en)
|
Title
| - Odlišení kmenů druhu L.helveticus od fylogeneticky příbuzných druhů L.delbrueckii a L.acidophilus pomocí biochemických testů a molekulárně genetických metod
- Odlišení kmenů druhu L.helveticus od fylogeneticky příbuzných druhů L.delbrueckii a L.acidophilus pomocí biochemických testů a molekulárně genetických metod (cs)
- The differentiation of the Lactobacillus helveticus strains from phylogenetically related species Lactobacillus delbrueckii and Lactobacillusacidophilus by means of biochemical tests and genotyping (en)
|
skos:prefLabel
| - Odlišení kmenů druhu L.helveticus od fylogeneticky příbuzných druhů L.delbrueckii a L.acidophilus pomocí biochemických testů a molekulárně genetických metod
- Odlišení kmenů druhu L.helveticus od fylogeneticky příbuzných druhů L.delbrueckii a L.acidophilus pomocí biochemických testů a molekulárně genetických metod (cs)
- The differentiation of the Lactobacillus helveticus strains from phylogenetically related species Lactobacillus delbrueckii and Lactobacillusacidophilus by means of biochemical tests and genotyping (en)
|
skos:notation
| - RIV/26722861:_____/08:ODLISE08!RIV09-MSM-26722861
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26722861:_____/08:ODLISE08
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - strains of thermophilic lactobacilli (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Mlékařské listy zpravodaj
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dráb, Vladimír
- Sedláček, Ivo
- Švec, Pavel
- Klečacká, Jana
- Vilímková, Miroslava
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |