About: Konstrukční materiály pro moderní štěpné a fúzní jaderné reaktory z hlediska jejich odolnosti vůči degradačním procesům     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In operation, reactor components exposed to a wide range of degrading factors. This problem is current in modern fission reactors, in particular for the fusion reactor, where the materials are exposed to the synergistic effects of mechanical stress, corrosion of aggressive media and high temperatures and significant radiation doses and flows. For the materials, which are e.g. different types of stainless steel, Ni-alloy, W-alloy, V-alloy, Cu-alloys, ceramic composites, etc., it is therefore necessary to monitor a wide range of properties - the chemical composition, microstructure, mechanical static characteristics, thermal conductivity to resistance to high temperatures, aggressive media and radiation rays. The design and dimensioning of a number of components of nuclear reactors used design philosophy of %22damage tolerance%22. Due to the high demands placed on safety, reliability and durability is therefore necessary to take into account the fracture mechanical characteristics of the materials, quantifying such. Their resistance to the stable and unstable crack propagation, etc. In an experimental verification of the required properties need to pay attention not only to the credibility and reproducibility obtained data, but also in economic terms. (en)
  • Za provozu jsou konstrukční části jaderného reaktoru vystaveny působení celé řady degradačních faktorů. Tento problém je aktuální jak u moderních štěpných reaktorů, tak zejména u fúzních reaktorů, kdy jsou použité materiály vystaveny synergickým účinkům mechanického namáhání, agresivního korozního média, vysoké teploty a značným radiačním tokům a dávkám. U použitých materiálů, kterými jsou např. korozivzdorné oceli různých typů, Ni-slitiny, W-slitiny, V-slitiny, Cu-slitiny, keramické kompozity apod., je proto třeba sledovat široký okruh vlastností - od chemického složení, mikrostruktury, statických mechanických charakteristik, tepelné vodivosti až po odolnost vůči vysokým teplotám, agresivním médiím a radiačnímu záření. Při návrhu a dimenzování celé řady konstrukčních částí jaderných reaktorů se používá konstrukční filosofie typu „damage tolerance“. Vzhledem k vysokým nárokům kladeným na bezpečnost, spolehlivost a životnost je proto nezbytné brát v úvahu i lomově mechanické charakteristiky použitých materiálů, kvantifikující např. jejich odolnost vůči stabilnímu i nestabilnímu šíření trhlin apod. Při experimentálním ověřování požadovaných vlastností je třeba věnovat pozornost nejen věrohodnosti a reprodukovatelnosti získaných dat, ale i ekonomické stránce.
  • Za provozu jsou konstrukční části jaderného reaktoru vystaveny působení celé řady degradačních faktorů. Tento problém je aktuální jak u moderních štěpných reaktorů, tak zejména u fúzních reaktorů, kdy jsou použité materiály vystaveny synergickým účinkům mechanického namáhání, agresivního korozního média, vysoké teploty a značným radiačním tokům a dávkám. U použitých materiálů, kterými jsou např. korozivzdorné oceli různých typů, Ni-slitiny, W-slitiny, V-slitiny, Cu-slitiny, keramické kompozity apod., je proto třeba sledovat široký okruh vlastností - od chemického složení, mikrostruktury, statických mechanických charakteristik, tepelné vodivosti až po odolnost vůči vysokým teplotám, agresivním médiím a radiačnímu záření. Při návrhu a dimenzování celé řady konstrukčních částí jaderných reaktorů se používá konstrukční filosofie typu „damage tolerance“. Vzhledem k vysokým nárokům kladeným na bezpečnost, spolehlivost a životnost je proto nezbytné brát v úvahu i lomově mechanické charakteristiky použitých materiálů, kvantifikující např. jejich odolnost vůči stabilnímu i nestabilnímu šíření trhlin apod. Při experimentálním ověřování požadovaných vlastností je třeba věnovat pozornost nejen věrohodnosti a reprodukovatelnosti získaných dat, ale i ekonomické stránce. (cs)
Title
  • Konstrukční materiály pro moderní štěpné a fúzní jaderné reaktory z hlediska jejich odolnosti vůči degradačním procesům
  • Konstrukční materiály pro moderní štěpné a fúzní jaderné reaktory z hlediska jejich odolnosti vůči degradačním procesům (cs)
  • Construction materials for advanced nuclear fission and fusion reactors in terms of their resistance to degradation processes (en)
skos:prefLabel
  • Konstrukční materiály pro moderní štěpné a fúzní jaderné reaktory z hlediska jejich odolnosti vůči degradačním procesům
  • Konstrukční materiály pro moderní štěpné a fúzní jaderné reaktory z hlediska jejich odolnosti vůči degradačním procesům (cs)
  • Construction materials for advanced nuclear fission and fusion reactors in terms of their resistance to degradation processes (en)
skos:notation
  • RIV/26722445:_____/14:#0000994!RIV15-MSM-26722445
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED2.1.00/03.0108)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 24887
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722445:_____/14:#0000994
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • construction materials; fusion reactors; fission reactors; materials structure (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E6AE87C93EE3]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Nečtiny
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník konference JUVEMATTER 2014, 16.-19.5.2014, zámek Nečtiny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kunzová, Klára
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • České vysoké učení technické v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-01-05546-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software