About: Tváření kovových profilů technologií ECAP s protitlakem     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Zvyšování pevnosti polykrystalických kovových materiálů při zachování dostatečné houževnatosti lze dosáhnout zjemňováním zrna. Jednou z technologií, která dociluje zjemnění zrna je technologie ECAP. Podstatou této technologie je extrémní deformace kovových profilů uskutečněná střihem beze změny průřezu. Vzorek je protlačován zápustkou, ve které se protínají dva kanály svírající úhel 90 °. Protlačování se realizuje za pokojové teploty. Pro dosažení tří-osového stavu napjatosti se na vzorek ve výstupním kanálu vyvozuje protitlak trnem připojeným na hydraulický válec. Deformace může dosáhnout až hodnoty 10 nebo i vyšší. Pro vývoj mikrostruktury a výsledných vlastností vzorků jsou kritické především počet průchodů a výběr deformační cesty (způsob otáčení vzorku po každém průchodu).
  • Zvyšování pevnosti polykrystalických kovových materiálů při zachování dostatečné houževnatosti lze dosáhnout zjemňováním zrna. Jednou z technologií, která dociluje zjemnění zrna je technologie ECAP. Podstatou této technologie je extrémní deformace kovových profilů uskutečněná střihem beze změny průřezu. Vzorek je protlačován zápustkou, ve které se protínají dva kanály svírající úhel 90 °. Protlačování se realizuje za pokojové teploty. Pro dosažení tří-osového stavu napjatosti se na vzorek ve výstupním kanálu vyvozuje protitlak trnem připojeným na hydraulický válec. Deformace může dosáhnout až hodnoty 10 nebo i vyšší. Pro vývoj mikrostruktury a výsledných vlastností vzorků jsou kritické především počet průchodů a výběr deformační cesty (způsob otáčení vzorku po každém průchodu). (cs)
  • Enhancement of strength of polycrystalline materials keeping the toughness is possible through grain refinement. ECAP technique is contributing technology which reaches for refinement of microstructure grain. This technique is based on severe deformation of metal profiles due to shear process without the change of cross section profile. The sample is extruded through the die, where two channels are positioned perpedindiculer each other. The process is realised by room temperature. The deformation level could be ten or higher. The number of passes and deformation sequence (turning of the sample after each deformation pass) are the most important parameters for the microstructure evolution. (en)
Title
  • Tváření kovových profilů technologií ECAP s protitlakem
  • Tváření kovových profilů technologií ECAP s protitlakem (cs)
  • Forming of metal profiles by ECAP technology using counter pressure (en)
skos:prefLabel
  • Tváření kovových profilů technologií ECAP s protitlakem
  • Tváření kovových profilů technologií ECAP s protitlakem (cs)
  • Forming of metal profiles by ECAP technology using counter pressure (en)
skos:notation
  • RIV/26316919:_____/11:#0000262!RIV12-MSM-26316919
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2631691901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Zavedením popsané technologie došlo především k výraznému posílení konkurenceschopnosti firmy COMTES FHT v oblasti využití speciálních technologií tváření. Díky novým aplikacím se předpokládá nárůst obratu firmy o zakázky v hodnotě jednotek mil. Kč ročně.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 236239
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26316919:_____/11:#0000262
http://linked.open...terniIdentifikace
  • PM-2011/01
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • ECAP, equal channel angular pressing, severe deformation, grain refinement (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [223EF5679593]
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • Dobřany, Průmyslová 995, PSČ 334 41
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Zjemnění zrna kovu pod hodnotu 1 mikrometru i hůř tvářitelných materiálů. Velmi dobré mechanické vlastnosti zpracovaného materiáluInovace nově zavedené technologie spočívá ve využití zápustky s novou konstrukcí s protitlakem. Forma je skládaná, má hydraulický vyhazovací trn na vysouvání vzorků a lisovací trn je uložen v kyvné objímce. Zároveň je držák lisovacího trnu veden po vodících tyčích. Je nově řešen i tok materiálu při lisování, kdy v místě zalomení dutiny je rádius, nikoliv ostrý roh, jako tomu bylo u dřívějších typů formy.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Nový, Zbyšek
  • Zrník, Jozef
  • Zemko, Michal
  • Jíra, Tomáš
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software