About: Screening vlastností kvasinkových biosurfaktantů na pozadí produkčního procesu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Příspěvek se týká popisu a optimalizace produkčního procesu biosurfaktantu, jehož producentem jsou kvasinky. Celkem devět kvasinkových taxonů bylo vytipováno coby potenciální producenti biologických povrchově aktivních látek – biosurfaktantů. Na základě kultivačních a produkčních vlastností pak byly vybrány dva taxony – Yarrowia lipolytica a referenční Candida bombicola, na kterých byl dále optimalizován proces kultivace-izolace-purifikace produktu. Studován byl vliv složení média a dalších kultivačních podmínek, který je určující pro množství vyprodukovaného biosurfaktantu. Následné izolační a purifikační kroky jsou nezbytné pro získání co nejčistšího produktu pro jeho charakterizaci a určení výtěžku. Biosurfaktanty, označené jako YAR a CAN byly izolovány z produkčního média trojnásobnou extrakcí do ethylacetátu v objemovém poměru 3:1 s výtěžky 100-500 mg.l-1.
  • Příspěvek se týká popisu a optimalizace produkčního procesu biosurfaktantu, jehož producentem jsou kvasinky. Celkem devět kvasinkových taxonů bylo vytipováno coby potenciální producenti biologických povrchově aktivních látek – biosurfaktantů. Na základě kultivačních a produkčních vlastností pak byly vybrány dva taxony – Yarrowia lipolytica a referenční Candida bombicola, na kterých byl dále optimalizován proces kultivace-izolace-purifikace produktu. Studován byl vliv složení média a dalších kultivačních podmínek, který je určující pro množství vyprodukovaného biosurfaktantu. Následné izolační a purifikační kroky jsou nezbytné pro získání co nejčistšího produktu pro jeho charakterizaci a určení výtěžku. Biosurfaktanty, označené jako YAR a CAN byly izolovány z produkčního média trojnásobnou extrakcí do ethylacetátu v objemovém poměru 3:1 s výtěžky 100-500 mg.l-1. (cs)
  • This presentation deals with description and optimization of the production process of biosurfactant produced by yeasts. Generally, nine yeast species were pre-selected as potential producents of biological surface-active compounds – biosurfactants. Two species were finally selected, based on the cultivation and production properties - Yarrowia lipolytica and Candida bombicola as reference microorganism. Cultivation - isolation - purification process was then optimized on those two species. Influence of medium composition and cultivation conditions was studied in order to maximize biosurfactant production followed by isolation and purification steps, which are necessary for product characterization and yield determination. Biosurfactants YAR and CAN were isolated from the production medium by triple extraction into ethylacetate (volume ratio 3:1) with yields 100-500 mg.l-1. (en)
Title
  • Screening vlastností kvasinkových biosurfaktantů na pozadí produkčního procesu
  • Screening vlastností kvasinkových biosurfaktantů na pozadí produkčního procesu (cs)
  • Screening of biosurfactants produced by yeast within production process (en)
skos:prefLabel
  • Screening vlastností kvasinkových biosurfaktantů na pozadí produkčního procesu
  • Screening vlastností kvasinkových biosurfaktantů na pozadí produkčního procesu (cs)
  • Screening of biosurfactants produced by yeast within production process (en)
skos:notation
  • RIV/26295059:_____/12:#0000042!RIV14-TA0-26295059
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TA01020482)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 166909
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26295059:_____/12:#0000042
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • biosurfactant; lipophilic yeast; carbon source; remediation; soil washing; Oil spreading test (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...i/riv/kodPristupu
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2EC9C59AE4A5]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...telVyzkumneZpravy
  • Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r.o.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Turnvaldová, Kristina
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86832-68-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software