About: BiologTM ve službě sanačním technologiím     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The role of biological agents as integral parts of a contaminated environment is shown in the intensifying light, especially against the backdrop of the current state of knowledge and the needs with which is associated the development of rehabilitation engineering. Microorganism is not only the technological tool for conversion of foreign matter, but it also represents a marker, through which the state of contamination can be described much more effectively, the acuteness of corrective measures can be determined, technological approach can be chosen and also the development of contaminated sites can be predicted. Nowadays more and more methods fitted to the growth of microorganisms (molecular-biological concept) is growing on importance, but they still do not replace the conventional methods (culture examination, biochemical reactions). BIOLOGTM system with all its modifications is very well applied as an interface between conventional methods and modern lines, but also provides a very fast fairly accurate data immediately utilized in practice. Bioinformatics, a discipline that seeks ways to usefully interpret biological data and create valuable information from them, is used. This paper presents specific cases of practical applications in bioremediation engineering. Firstly, characterization (taxonomic and metabolic) of strains isolated from contaminated sites and strains from the collection of bioremediation microorganisms of EPS Ltd.is shown. Secondly, importance in the design of targeted remedial interventions based on technological combinations (treatment train) is described. (en)
  • Role biologického činitele jako nedílné součásti kontaminovaného životního prostředí se ukazuje ve stále intenzivnějším světle, zejména na pozadí současného stavu poznání a vstříc potřebám, s nimiž je spojen vývoj sanačního inženýrství. Mikroorganismus plní nejenom funkci technologického nástroje přeměny cizorodé látky (technický prostředek), ale v mnoha ohledech se ukazuje, že představuje i marker, jehož prostřednictvím lze výrazně efektivněji popsat stav znečištění, určit akutnost nápravných opatření, vhodněji volit technologický přístup a také předpovídat vývoj kontaminované lokality. V současnosti se stále více ke slovu derou metody nespojované s růstem mikroorganismů (molekulárně-biologický koncept), nicméně rozhodně není na místě tvrdit, že konvenční metody (kultivační vyšetření, biochemické reakce) ztrácí na významu v praxi. Systém BIOLOGTM se všemi svými modifikacemi představuje směr, který se velmi dobře uplatňuje jednak jako mezičlánek mezi konvenční metodikou a moderními směry, ale především poskytuje velmi rychle poměrně přesná data okamžitě zužitkovatelná v praxi. Principiálně těží ze stále se rozvíjejícího oboru bioinformatiky, disciplíny, která hledá způsoby, jak užitečně interpretovat biologická data a vytvářet z nich hodnotnou informaci. V přednášce je představena metoda a na konkrétních případech se ilustruje její úloha v praktických a všednodenních aplikacích bioremediačního inženýrství. Jedná se o zpřesněné charakterizace (taxonomicky i metabolicky) kmenů izolovaných z kontaminovaných lokalit, kmenů, které jsou součástí sbírky bioremediačních mikroorganismů společnosti EPS, s.r.o. a také význam při cílené konstrukci sanačních zákroků na bázi technologické kombinace (treatment train).
  • Role biologického činitele jako nedílné součásti kontaminovaného životního prostředí se ukazuje ve stále intenzivnějším světle, zejména na pozadí současného stavu poznání a vstříc potřebám, s nimiž je spojen vývoj sanačního inženýrství. Mikroorganismus plní nejenom funkci technologického nástroje přeměny cizorodé látky (technický prostředek), ale v mnoha ohledech se ukazuje, že představuje i marker, jehož prostřednictvím lze výrazně efektivněji popsat stav znečištění, určit akutnost nápravných opatření, vhodněji volit technologický přístup a také předpovídat vývoj kontaminované lokality. V současnosti se stále více ke slovu derou metody nespojované s růstem mikroorganismů (molekulárně-biologický koncept), nicméně rozhodně není na místě tvrdit, že konvenční metody (kultivační vyšetření, biochemické reakce) ztrácí na významu v praxi. Systém BIOLOGTM se všemi svými modifikacemi představuje směr, který se velmi dobře uplatňuje jednak jako mezičlánek mezi konvenční metodikou a moderními směry, ale především poskytuje velmi rychle poměrně přesná data okamžitě zužitkovatelná v praxi. Principiálně těží ze stále se rozvíjejícího oboru bioinformatiky, disciplíny, která hledá způsoby, jak užitečně interpretovat biologická data a vytvářet z nich hodnotnou informaci. V přednášce je představena metoda a na konkrétních případech se ilustruje její úloha v praktických a všednodenních aplikacích bioremediačního inženýrství. Jedná se o zpřesněné charakterizace (taxonomicky i metabolicky) kmenů izolovaných z kontaminovaných lokalit, kmenů, které jsou součástí sbírky bioremediačních mikroorganismů společnosti EPS, s.r.o. a také význam při cílené konstrukci sanačních zákroků na bázi technologické kombinace (treatment train). (cs)
Title
  • BiologTM ve službě sanačním technologiím
  • BiologTM ve službě sanačním technologiím (cs)
  • BiologTM in the service of the remediation technologies (en)
skos:prefLabel
  • BiologTM ve službě sanačním technologiím
  • BiologTM ve službě sanačním technologiím (cs)
  • BiologTM in the service of the remediation technologies (en)
skos:notation
  • RIV/26295059:_____/12:#0000024!RIV13-MPO-26295059
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI1/318)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 125112
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26295059:_____/12:#0000024
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Metabolic identification of microorganisms; substrate utilization; functional diversity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...i/riv/kodPristupu
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C45A48D4CCDB]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Pardubice
http://linked.open...telVyzkumneZpravy
  • VOdní zdroje Ekomonitor spol. s r.o.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Grígel, Juraj
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86832-66-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software