About: C:N:P ratio in bioremediation     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • A trivial issue at first glance, which seems to be quite satisfactorily identified, is shown in the light of further deliberations within the redevelopment experience a very serious issue and bearing in itself a great contribution to the effective processes to remedy environmental damage. The paper theoretically documents procedure that led to the optimization of the composition and the ratio of carbon sources, nitrogen and phosphorus, both within bioaugmentation and biostimulation. Not only derivation of their own relationships is being analyzed, but also addressing the issue of distortion from misidentifying the molar and mass ratios, the essence of substances that substitute supply of these resources, and particularly seeks to identify obvious deficiencies of the current practices and propose appropriate solutions. Primarily, a very important problem is the emphasis on uncovering the function of these substances in microbial metabolism and biodegradation subsequently. This applies in particular to distinguish substance functions as a source of carbon, nitrogen, phosphorus, energy and reducing equivalents on one side and the terminal electron acceptor in the metabolic point of view on the other. Also deals with the meaning of the word nutrients and different understandings in different technological applications within the technical environment - bioremediation, environmental microbiology, wastewater treatment and anaerobic digestion. The practical examples are demonstrated on specific laboratory model that reveals the possible directions in data collection much more objective in their interpretation. (en)
  • Na první pohled banální téma, které se zdá být celkem uspokojivě poznané, se ukazuje ve světle hlubších úvah v rámci sanační praxe tématem velmi závažným a nesoucím v sobě velký přínos pro efektivní procesy při nápravě ekologických škod. V příspěvku je teoreticky dokumentován postup, který vedl k optimalizaci skladby a poměru zdrojů uhlíku, dusíku a fosforu jak v rámci bioaugmentace, tak biostimulace. Podrobně rozebírá nejenom odvození vlastních poměrů, ale řeší i otázku zkreslení danou zaměněním molárních a hmotnostních poměrů, podstatu látek, které suplují dodávku těchto zdrojů, a především se snaží identifikovat zjevné nedostatky současné praxe a navrhovat vhodná řešení. Primárně velmi podstatným problémem je důraz na odkrytí funkce těchto látek v mikrobiálním metabolismu a v biodegradaci následně. Týká se to zejména odlišení funkce látek jako zdroje uhlíku, dusíku, fosforu, energie a redukčního ekvivalentu na straně jedné a terminálních akceptorů elektronů v metabolickém úhlu pohledu na straně druhé. Dále se zabývá významem slova nutrienty a jeho odlišným chápáním v různých technologických aplikacích v rámci technické ochrany životního prostředí – bioremediace, environmentální mikrobiologie, čistírenství odpadních vod a anaerobní digesce. Na praktických příkladech je demonstrován konkrétní laboratorní model, který odhaluje možné směry ve sběru dat i v jejich výrazně objektivnější interpretaci.
  • Na první pohled banální téma, které se zdá být celkem uspokojivě poznané, se ukazuje ve světle hlubších úvah v rámci sanační praxe tématem velmi závažným a nesoucím v sobě velký přínos pro efektivní procesy při nápravě ekologických škod. V příspěvku je teoreticky dokumentován postup, který vedl k optimalizaci skladby a poměru zdrojů uhlíku, dusíku a fosforu jak v rámci bioaugmentace, tak biostimulace. Podrobně rozebírá nejenom odvození vlastních poměrů, ale řeší i otázku zkreslení danou zaměněním molárních a hmotnostních poměrů, podstatu látek, které suplují dodávku těchto zdrojů, a především se snaží identifikovat zjevné nedostatky současné praxe a navrhovat vhodná řešení. Primárně velmi podstatným problémem je důraz na odkrytí funkce těchto látek v mikrobiálním metabolismu a v biodegradaci následně. Týká se to zejména odlišení funkce látek jako zdroje uhlíku, dusíku, fosforu, energie a redukčního ekvivalentu na straně jedné a terminálních akceptorů elektronů v metabolickém úhlu pohledu na straně druhé. Dále se zabývá významem slova nutrienty a jeho odlišným chápáním v různých technologických aplikacích v rámci technické ochrany životního prostředí – bioremediace, environmentální mikrobiologie, čistírenství odpadních vod a anaerobní digesce. Na praktických příkladech je demonstrován konkrétní laboratorní model, který odhaluje možné směry ve sběru dat i v jejich výrazně objektivnější interpretaci. (cs)
Title
  • C:N:P ratio in bioremediation (en)
  • Poměr C:N:P v bioremediacích
  • Poměr C:N:P v bioremediacích (cs)
skos:prefLabel
  • C:N:P ratio in bioremediation (en)
  • Poměr C:N:P v bioremediacích
  • Poměr C:N:P v bioremediacích (cs)
skos:notation
  • RIV/26295059:_____/12:#0000022!RIV13-MPO-26295059
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI1/318)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 159618
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26295059:_____/12:#0000022
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Bioaugmentation; biostimulation; nutrient ratio; endogenous metabolism (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F9279B7CBACB]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Pardubice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Chrudim
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sanační technologie XV
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mikeš, Jiří
  • Minařík, Miroslav
  • Siglová, Martina
  • Grígel, Juraj
  • Turnvaldová, Kristina
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86832-66-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software