About: Sustainable development and dynamic growth: Contradictio in adjecto, or a way out of crisis?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The terms %22sustainable development%22 and %22dynamic growth%22 are usually understood as mutually exclusive. The aim of this paper is to prove not only that it may not be so, but also to explain why and under what conditions is a dynamic growth a neccesary requisite for sustainable development. From this perspective the concept of knowledge society is interpreted. The cause of the current crisis in all its dimensions (i.e. debt, financial, economic, geopolitical) are not the limits of dynamic growth but its inertial nature, i.e. that there is no necessary fundamental transformation in the form of growth. While implementing the reforms associated with the formation of knowledge society, the individual countries are confronted not only with conflicts of interests among various stakeholders but also with attempts to take advantage of the reforms for the benefit of private lobbies. This is where the science faces an important task to develop and use appropriate tools to conduct a theoretical analysis of this issue. (en)
  • Pojmy „trvale udržitelný rozvoj“ a „dynamický růst“ se většinou chápou jako vzájemně se vylučující. Cílem příspěvku je nejen dokázat, že tak tomu nemusí být, ale i objasnit, proč a za jakých podmínek je dynamický růst nezbytnou podmínkou trvale udržitelného rozvoje. Z tohoto hlediska je interpretován pojem znalostní (vzdělanostní) společnost. Příčinou současné krize ve všech jejích rozměrech (tj. jako dluhové, finanční, ekonomické, geopolitické) nejsou meze dynamického růstu, ale jeho setrvačný charakter, tj. že nedochází k nezbytným zásadním proměnám podoby růstu. Při realizaci reforem v oblastech, které jsou spojeny s konstituováním vzdělanostní společnosti, dochází v jednotlivých zemích nejen ke konfliktům zájmů mezi různými zájmovými skupinami, ale i k pokusům o zneužití reforem ve prospěch soukromých lobby. Zde stojí věda před významným úkolem vyvinout a použít vhodné nástroje, které umožní podrobit tuto problematiku teoretické analýze.
  • Pojmy „trvale udržitelný rozvoj“ a „dynamický růst“ se většinou chápou jako vzájemně se vylučující. Cílem příspěvku je nejen dokázat, že tak tomu nemusí být, ale i objasnit, proč a za jakých podmínek je dynamický růst nezbytnou podmínkou trvale udržitelného rozvoje. Z tohoto hlediska je interpretován pojem znalostní (vzdělanostní) společnost. Příčinou současné krize ve všech jejích rozměrech (tj. jako dluhové, finanční, ekonomické, geopolitické) nejsou meze dynamického růstu, ale jeho setrvačný charakter, tj. že nedochází k nezbytným zásadním proměnám podoby růstu. Při realizaci reforem v oblastech, které jsou spojeny s konstituováním vzdělanostní společnosti, dochází v jednotlivých zemích nejen ke konfliktům zájmů mezi různými zájmovými skupinami, ale i k pokusům o zneužití reforem ve prospěch soukromých lobby. Zde stojí věda před významným úkolem vyvinout a použít vhodné nástroje, které umožní podrobit tuto problematiku teoretické analýze. (cs)
Title
  • Sustainable development and dynamic growth: Contradictio in adjecto, or a way out of crisis? (en)
  • Trvale udržitelný rozvoj a dynamický růst: Contradictio in adjecto, nebo východisko z krize?
  • Trvale udržitelný rozvoj a dynamický růst: Contradictio in adjecto, nebo východisko z krize? (cs)
skos:prefLabel
  • Sustainable development and dynamic growth: Contradictio in adjecto, or a way out of crisis? (en)
  • Trvale udržitelný rozvoj a dynamický růst: Contradictio in adjecto, nebo východisko z krize?
  • Trvale udržitelný rozvoj a dynamický růst: Contradictio in adjecto, nebo východisko z krize? (cs)
skos:notation
  • RIV/26138077:_____/12:#0000271!RIV12-GA0-26138077
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA402/09/0086)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 175265
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26138077:_____/12:#0000271
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Sustainable Development; Economic Growth; Knowledge Society; Financial Crisis; Economic Crisis; Reforms; Conflicts of Interest; Lobbies (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [11122A8D1637]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Management Challenges in the 21st Century
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Valenčík, Radim
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola manažmentu
https://schema.org/isbn
  • 978-80-89306-14-5
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software