About: Diplomatické vztahy Československa a USA 1918-1968. I. Díl, 1918-1938. 1.svazek     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V prvním svazku studie o diplomatických vztazích Československa a USA se seznámíme se strukturou, fungováním a reorganizacemi amerického Departmentu of State a U. S. Foreign Service v meziválečném období a porovnáme je s československým ministerstvem zahraničí a zahraniční službou. Představíme zde americké vysoké úředníky a diplomaty zabývající se středoevropskou problematikou a diplomatický sbor – Corps Diplomatique – ve Washingtonu v meziválečném období. Na americkém vyslanectví v Praze sídlícím tehdy stejně jako dnes v Schönbornském paláci na Malé Straně se v meziválečném období postupně vystřídalo šest vyslanců, vesměs velmi zkušených diplomatů či politicky významných osobností, přičemž o post vyslance v Praze byl mezi americkými diplomaty značný zájem. Na československé straně sledované diplomatické relace přibližuje tato část studie strukturu ministerstva zahraničních věcí v Praze a podrobně popisuje fungování československého vyslanectví ve Washingtonu: personální obsazení úřadu, kam byla na posty vyslanců posílána elita diplomacie masarykovského Československa, hlavní agendy, jednání na Departmentu of State, životní podmínky diplomatů a celou řadu dalších otázek včetně dvou velkých kontroverzních a konfliktních případů.
  • V prvním svazku studie o diplomatických vztazích Československa a USA se seznámíme se strukturou, fungováním a reorganizacemi amerického Departmentu of State a U. S. Foreign Service v meziválečném období a porovnáme je s československým ministerstvem zahraničí a zahraniční službou. Představíme zde americké vysoké úředníky a diplomaty zabývající se středoevropskou problematikou a diplomatický sbor – Corps Diplomatique – ve Washingtonu v meziválečném období. Na americkém vyslanectví v Praze sídlícím tehdy stejně jako dnes v Schönbornském paláci na Malé Straně se v meziválečném období postupně vystřídalo šest vyslanců, vesměs velmi zkušených diplomatů či politicky významných osobností, přičemž o post vyslance v Praze byl mezi americkými diplomaty značný zájem. Na československé straně sledované diplomatické relace přibližuje tato část studie strukturu ministerstva zahraničních věcí v Praze a podrobně popisuje fungování československého vyslanectví ve Washingtonu: personální obsazení úřadu, kam byla na posty vyslanců posílána elita diplomacie masarykovského Československa, hlavní agendy, jednání na Departmentu of State, životní podmínky diplomatů a celou řadu dalších otázek včetně dvou velkých kontroverzních a konfliktních případů. (cs)
  • The book examines the structure, functions and reorganizations of the Department of State and of the American Foreign Service, compares these with the Czechoslovak Ministry of Foreign Affairs and Czechoslovak Foreign Service, and introduces leading American diplomats in charge of Central European agenda as well as the Corps Diplomatique in Washington in the inter-war years. In Prague, the American legation used to be in the 20s and 30s in the Schönborn Palace in the historical heart of Prague where its seat is until today. All the American plenipotentiary ministers who served in Prague were very experienced diplomats or leading political personalities and there was a strong interest among American diplomats to be sent to Prague. On the Czechoslovak side of this diplomatic relationship, a detailed attention was paid to the analysis of the structure, agendas, conversations and negotiations with the American diplomats, living conditions of the diplomats and many other issues including two serious controversies and conflicts. Czechoslovakia appointed as its ministers in Washington, D.C. elite diplomats of Masarykian Czechoslovakia. The monograph part is introduced by a chapter on American consulates in Prague under Austria-Hungary and on the role of the United States in the process of recognition of independent Czechoslovakia, which resulted in the establishment of mutual diplomatic relations. This monograph part is concluded by the Munich dictate and subsequent departure of Edvard Beneš from Czechoslovakia. (en)
Title
  • Diplomatické vztahy Československa a USA 1918-1968. I. Díl, 1918-1938. 1.svazek
  • Diplomatické vztahy Československa a USA 1918-1968. I. Díl, 1918-1938. 1.svazek (cs)
  • Diplomatic relations between Czechoslovakia and USA from 1918 to 1968 (en)
skos:prefLabel
  • Diplomatické vztahy Československa a USA 1918-1968. I. Díl, 1918-1938. 1.svazek
  • Diplomatické vztahy Československa a USA 1918-1968. I. Díl, 1918-1938. 1.svazek (cs)
  • Diplomatic relations between Czechoslovakia and USA from 1918 to 1968 (en)
skos:notation
  • RIV/25940082:_____/12:#0000024!RIV14-GA0-25940082
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA409/09/2050)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 131404
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25940082:_____/12:#0000024
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Diplomacy; Diplomats; History; Czechoslovakia; United States; International Relations; Foreign Policy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [85481D3A3DB0]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Historická řada
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Diplomatické vztahy Československa a USA 1918-1968. I. Díl, 1918-1938. 1.svazek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Polišenská, Milada
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Libri
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7277-454-8
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software