About: Možnosti využití KVZ pro zjemnění mikrostruktury oceli     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • V posledních letech se setkáváme se stále rostoucími požadavky na ocelové výrobky. Výsledné vlastnosti ocelí lze měnit v širokém rozmezí díky optimalizaci jejich mikrostruktury. Jedním z klíčových parametrů je velikost zrna. V současné době nejsou u výroby oceli rozšířeny postupy rafinace struktury na rozdíl od litiny a slitin hliníku, kde se takové prostředky pro rafinaci mikrostruktury při tuhnutí využívají v širokém měřítku. Zavedením sekundární metalurgie bylo dosaženo výrazného zlepšení vlastností ocelí nastavením úzkého výrobního chemického složení a snížením obsahu, případně modifikací nekovových vměstků. Škodlivý vliv vměstků na vlastnosti ocelí vyplývá z jejich schopnosti působit jako iniciační zdroje mikro-dutin a trhlin v oceli. Proto je používání čistých ocelí obvykle považováno za výhodné, a to jak z hlediska pevnosti, tak z hlediska únavy. V poslední době byl zjištěn prospěšný vliv nekovových vměstků při tuhnutí oceli a při její transformaci v pevném stavu. S využitím vhodného obsahu určitých prvků lze dosáhnout jemnozrnné struktury. Standardně se pro zjemnění struktury využívá hliník, vanad, ale i titan. Pro zjemnění mikrostruktury lze ale také využít cer. Cer má velmi vysokou afinitu ke kyslíku a síře a tvoří tak oxidy a sulfidy ceru. Byla provedena série laboratorních experimentů, při kterých byl do oceli přidáván cer v různém množství. Hodnocen byl zejména jeho vliv na mikrostrukturu. Na základě výsledků těchto laboratorních zkoušek byl navržen provozní experiment, při kterém byl cer legován do oceli. Hodnocení vlivu ceru na vlastnosti oceli bylo provedeno jednak na ingotu, ale také na výkovku.
  • V posledních letech se setkáváme se stále rostoucími požadavky na ocelové výrobky. Výsledné vlastnosti ocelí lze měnit v širokém rozmezí díky optimalizaci jejich mikrostruktury. Jedním z klíčových parametrů je velikost zrna. V současné době nejsou u výroby oceli rozšířeny postupy rafinace struktury na rozdíl od litiny a slitin hliníku, kde se takové prostředky pro rafinaci mikrostruktury při tuhnutí využívají v širokém měřítku. Zavedením sekundární metalurgie bylo dosaženo výrazného zlepšení vlastností ocelí nastavením úzkého výrobního chemického složení a snížením obsahu, případně modifikací nekovových vměstků. Škodlivý vliv vměstků na vlastnosti ocelí vyplývá z jejich schopnosti působit jako iniciační zdroje mikro-dutin a trhlin v oceli. Proto je používání čistých ocelí obvykle považováno za výhodné, a to jak z hlediska pevnosti, tak z hlediska únavy. V poslední době byl zjištěn prospěšný vliv nekovových vměstků při tuhnutí oceli a při její transformaci v pevném stavu. S využitím vhodného obsahu určitých prvků lze dosáhnout jemnozrnné struktury. Standardně se pro zjemnění struktury využívá hliník, vanad, ale i titan. Pro zjemnění mikrostruktury lze ale také využít cer. Cer má velmi vysokou afinitu ke kyslíku a síře a tvoří tak oxidy a sulfidy ceru. Byla provedena série laboratorních experimentů, při kterých byl do oceli přidáván cer v různém množství. Hodnocen byl zejména jeho vliv na mikrostrukturu. Na základě výsledků těchto laboratorních zkoušek byl navržen provozní experiment, při kterém byl cer legován do oceli. Hodnocení vlivu ceru na vlastnosti oceli bylo provedeno jednak na ingotu, ale také na výkovku. (cs)
  • In recent years, we meet with growing demand for steel products. The resulting steel properties can be varied over a wide range by optimizing the microstructure. One of the key parameter is the grain size. Steel quality has been greatly improved by using secondary metallurgy, mainly characteristics of steel such as narrow chemical composition and reducing the content of nonmetallic inclusions. A detrimental effect of inclusions on steel properties arises from their ability to act as initiation source of micro-cavities and cracks in the steel. Therefore, the use of clean steels is normally considered advantageous both in terms of strength and in terms of fatigue. Recently, a beneficial effect of nonmetallic inclusions was found during the solidification of the steel and its transformation in the solid state. Using the appropriate content of certain elements can be achieved fine structure. By default, the grain refining utilizes aluminum, vanadium, as well as titanium. For the refinement of the microstructure can be also used cerium. Cerium has a very high affinity for oxygen and sulfur, thus forming cerium oxides and sulfides. A series of laboratory experiments was carried out, during which cerium in different quantities was added into the steel. Particular effect on the microstructure was evaluated. Operational experiment was designed, in which the cerium was added into steel based on the results of these laboratory tests. Assessment of the influence of cerium on steel properties was performed both on the ingot, but also on the forging. (en)
Title
  • Možnosti využití KVZ pro zjemnění mikrostruktury oceli
  • Možnosti využití KVZ pro zjemnění mikrostruktury oceli (cs)
  • Possibilities of using of the REM to refine the steel microstructure (en)
skos:prefLabel
  • Možnosti využití KVZ pro zjemnění mikrostruktury oceli
  • Možnosti využití KVZ pro zjemnění mikrostruktury oceli (cs)
  • Possibilities of using of the REM to refine the steel microstructure (en)
skos:notation
  • RIV/25877950:_____/14:#0000082!RIV15-TA0-25877950
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TA03010161)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 30835
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25877950:_____/14:#0000082
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • kovy vzácných zemin; cer; mikrostruktura; krystalizace; nekovové vměstky (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [53A117696CDE]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Karlova Studánka
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Ostrava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník 30. ročníku konference Oceláři 2014
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Jonšta, Petr
  • Machovčák, Pavel
  • Carbol, Zdeněk
  • Trefil, Antonín
  • Opler, Aleš
  • Drápala, J.
  • Melecký, J.
  • Brožová, S.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • TANGER spol. s r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87294-49-9
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 68 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software