About: Implementation of slag model for the control of secondary metallurgy slag composition     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Důležitým faktorem pro dosažení vysoké čistoty oceli je použití vhodné strusky pro její rafinaci na agregátech sekundární metalurgie. Struska musí zajistit dokonalý průběh reakcí na rozhraní struska – kov, zejména odsíření, ale také pohltit nekovové vměstky. Rafinační strusky na agregátech sekundární metalurgie jsou polykomoponentní a jsou tvořený postupným smícháním jednotlivých struskotvorných přísad a propalem dezoxidačních a legujících přísad. Vzniklá směs jednotlivých oxidů má nižší teplotu tavení, než jednotlivé oxidy samotné a složení strusky výrazně ovlivňuje její viskozitu a rafinační schopnosti. Složení strusky je ale také negativně ovlivněno průnikem primární strusky uniklé během odpichu oceli z EOP, případně kyslíkového konvertoru. Desoxidace primární strusky je nutná z důvodu docílení požadovaného složení strusky z hlediska velmi nízkého obsahu lehce redukovatelných oxidů, jejichž větší obsah zhoršuje průběh odsíření oceli. V poslední době byla na ocelárně VHM a.s. věnována velká pozornost optimalizaci složení strusky na sekundární metalurgii. Byla upravena desoxidace proteklé pecní strusky v závislosti na jejím množství a předpokládaném složení. Dále byl do řídícího informačního systému ocelárny implementován struskový model, který je schopen průběžně předikovat aktuální složení strusky. Článek popisuje princip fungování struskového modelu, první dosažené výsledky, vyhodnocena je přesnost dosahované predikce složení strusky a zhodnocen je přínos struskového modelu na vybrané technologické parametry.
  • Důležitým faktorem pro dosažení vysoké čistoty oceli je použití vhodné strusky pro její rafinaci na agregátech sekundární metalurgie. Struska musí zajistit dokonalý průběh reakcí na rozhraní struska – kov, zejména odsíření, ale také pohltit nekovové vměstky. Rafinační strusky na agregátech sekundární metalurgie jsou polykomoponentní a jsou tvořený postupným smícháním jednotlivých struskotvorných přísad a propalem dezoxidačních a legujících přísad. Vzniklá směs jednotlivých oxidů má nižší teplotu tavení, než jednotlivé oxidy samotné a složení strusky výrazně ovlivňuje její viskozitu a rafinační schopnosti. Složení strusky je ale také negativně ovlivněno průnikem primární strusky uniklé během odpichu oceli z EOP, případně kyslíkového konvertoru. Desoxidace primární strusky je nutná z důvodu docílení požadovaného složení strusky z hlediska velmi nízkého obsahu lehce redukovatelných oxidů, jejichž větší obsah zhoršuje průběh odsíření oceli. V poslední době byla na ocelárně VHM a.s. věnována velká pozornost optimalizaci složení strusky na sekundární metalurgii. Byla upravena desoxidace proteklé pecní strusky v závislosti na jejím množství a předpokládaném složení. Dále byl do řídícího informačního systému ocelárny implementován struskový model, který je schopen průběžně předikovat aktuální složení strusky. Článek popisuje princip fungování struskového modelu, první dosažené výsledky, vyhodnocena je přesnost dosahované predikce složení strusky a zhodnocen je přínos struskového modelu na vybrané technologické parametry. (cs)
  • An important factor in achieving high purity steel is using a suitable slag for steel refining in secondary metallurgy. The slag must be able to ensure the perfect course of reaction at interface slag – metal, especially desulphurization, but also absorb nonmetallic inclusions. Refining slags in secondary metallurgy are polycomponent and are formed by mixing individual slag components. The resulting mixture has lower melting temperature than the individual oxides of the slag itself and significantly affects its viscosity and EAF or BOF. Desoxidation of primary slag is necessary in order to achieve the desired slag composition with deterioration of steel desulphurization. Optimization of slag regime for secondary metallurgy was given considerable attention at steel plant VHM recently. Desoxidation of penetrated primary slag was adjusted depending on the expected quantity and composition. Slag model was implemented into information system of steel plant. This model is able to predict current slag composition during steel treatment in secondary metallurgy. This article describes principle of this slag model, accuracy of prediction is evaluated and benefits of this model to the selected technological parameters are evaluated. (en)
Title
  • Implementation of slag model for the control of secondary metallurgy slag composition (en)
  • Zavádění struskového modelu pro řízení složení strusky na sekundární metalurgii
  • Zavádění struskového modelu pro řízení složení strusky na sekundární metalurgii (cs)
skos:prefLabel
  • Implementation of slag model for the control of secondary metallurgy slag composition (en)
  • Zavádění struskového modelu pro řízení složení strusky na sekundární metalurgii
  • Zavádění struskového modelu pro řízení složení strusky na sekundární metalurgii (cs)
skos:notation
  • RIV/25877950:_____/12:#0000029!RIV13-MPO-25877950
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI1/351)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 182079
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25877950:_____/12:#0000029
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • slag; slag properties; ternary diagram; model; prediction of the composition; secondary metallurgy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B3F1CA467270]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Rožnov pod Radhoštěm
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Ostrava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Oceláři: 28. ročník konference o teorii a praxi výroby a zpracování oceli
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Machovčák, Pavel
  • Carbol, Zdeněk
  • Opler, Aleš
  • Schaffer, Roman
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • TANGER spol. s r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87294-28-4
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software