About: Statistiky cestovního ruchu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • K naplnění zkoumaného problému byly shromážděny a analyzovány dostupné statistické přehledy Českého statistického úřadu, Evropského statistického úřadu, Evropské komise, ale i z vybraných satelitních účtů cestovního ruchu (TSA). Zvláštní pozornost byla věnována vývojovým tendencím cestovního ruchu v historickém kontextu až do současnosti. V souvislosti s dopady hospodářské krize i na odvětví cestovního ruchu byly analyzovány dostupné statistické údaje na regionální, celostátní a kontinentální úrovni. První část publikace se zabývá v unikátním přehledu vývojem statistiky cestovního ruchu od 14. století do současnosti. Zásadní pozornost je věnována uplynulému desetiletí v podobě analýzy cestovního ruchu v časových řadách v letech 2001-2010. Zkoumána jsou statistická šetření v hromadných ubytovacích zařízeních, zhodnoceny výsledky Satelitního účtu cestovního ruchu (TSA), zpracován Modul zaměstnanosti v cestovním ruchu a analyzovány devizové příjmy a výdaje ze zahraničního cestovního ruchu. Samostatná kapitola je zaměřena na vývoj kapacit a návštěvnosti lázeňských hromadných ubytovacích zařízení v České republice od roku 2000. Zvláštní pozornost je věnována systému právních norem a kvality ve statistice cestovního ruchu. Důraz je kladen na normy Evropského statistického systému, které jsou Českým statistickým úřadem implementovány i v České republice. Z teoretického hlediska je popsán TSA a možnosti jeho využití v praxi, a to jak na celostátní, tak na regionální úrovni. Druhá část publikace se zabývá analýzou cestovního ruchu v Evropě ze statistického hlediska.
  • K naplnění zkoumaného problému byly shromážděny a analyzovány dostupné statistické přehledy Českého statistického úřadu, Evropského statistického úřadu, Evropské komise, ale i z vybraných satelitních účtů cestovního ruchu (TSA). Zvláštní pozornost byla věnována vývojovým tendencím cestovního ruchu v historickém kontextu až do současnosti. V souvislosti s dopady hospodářské krize i na odvětví cestovního ruchu byly analyzovány dostupné statistické údaje na regionální, celostátní a kontinentální úrovni. První část publikace se zabývá v unikátním přehledu vývojem statistiky cestovního ruchu od 14. století do současnosti. Zásadní pozornost je věnována uplynulému desetiletí v podobě analýzy cestovního ruchu v časových řadách v letech 2001-2010. Zkoumána jsou statistická šetření v hromadných ubytovacích zařízeních, zhodnoceny výsledky Satelitního účtu cestovního ruchu (TSA), zpracován Modul zaměstnanosti v cestovním ruchu a analyzovány devizové příjmy a výdaje ze zahraničního cestovního ruchu. Samostatná kapitola je zaměřena na vývoj kapacit a návštěvnosti lázeňských hromadných ubytovacích zařízení v České republice od roku 2000. Zvláštní pozornost je věnována systému právních norem a kvality ve statistice cestovního ruchu. Důraz je kladen na normy Evropského statistického systému, které jsou Českým statistickým úřadem implementovány i v České republice. Z teoretického hlediska je popsán TSA a možnosti jeho využití v praxi, a to jak na celostátní, tak na regionální úrovni. Druhá část publikace se zabývá analýzou cestovního ruchu v Evropě ze statistického hlediska. (cs)
  • The main objective of examining these issues was to evaluate, based on available analytical data, the impact of the ongoing economic crisis on incoming and domestic tourism in the Czech Republic and other European Union member states, as Europe is still the leader in tourist destination worldwide. As part of the research into this issue, available statistical overviews from the Czech Statistical Office, the European Statistical Office, the European Commission, and also from selected tourism satellite accounts (TSA) were collected and analyzed. Particular attention was paid to the development of tourism trends in their historical context up to the present. Available statistical data were analyzed at the regional, national and continental level in connection with the impact of the economic crisis on the tourism sector. The first part of the book deals with a unique overview of the development of tourism statistics from the 14th century to the present. Essential attention is paid to last decade in the form of a year-by-year analysis of tourism from 2001 to 2010. The authors examined statistical investigations of accommodation establishments, evaluated the results from the Tourism Satellite Account (TSA) and developed a Tourism employment module, and analyzed revenue and expenditure from foreign tourists. A separate chapter focuses on the development of capacity and number of visits in spa accommodation establishments in the Czech Republic since 2000. Particular attention is paid to the system of standards and quality in tourism statistics. Emphasis is placed on the standards of the European Statistical System, which has been implemented by the Czech Statistical Office in the Czech Republic. The TSA is described from a theoretical point of view, including its possible practical applications, both at the national and regional level. The second part of the publication deals with the analysis of tourism in Europe from a statistical point of view. (en)
Title
  • Statistiky cestovního ruchu
  • Statistiky cestovního ruchu (cs)
  • Tourism statistics (en)
skos:prefLabel
  • Statistiky cestovního ruchu
  • Statistiky cestovního ruchu (cs)
  • Tourism statistics (en)
skos:notation
  • RIV/25619161:_____/12:#0000051!RIV13-MMR-25619161
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(WD-37-07-2)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 171209
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25619161:_____/12:#0000051
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • statistics, tourism, regions, TSA (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5B779AAC598F]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Statistiky cestovního ruchu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vančura, Pavel
  • Plzáková, Lucie
  • Franke, Antonín
  • Hellerová, Alena
  • Lejsek, Zdeněk
  • Nejdl, Karel
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Wolters Kluwer Česká republika
https://schema.org/isbn
  • 9788073577179
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software