About: Cloud computing - možnosti a problémy užití     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Cloud computing se dá velmi obecně charakterizovat jako poskytování zdrojů a služeb zákazníkům (např. podnikům) externími poskytovateli. Je tak vlastně součástí již dlouhodobého rozvoje outsourcingu, který zejména v oblasti rozvoje podnikové informatiky, tj. implementace aplikací nebo rozvoje technologické infrastruktury v praxi zcela jednoznačně převažuje. Cílem článku bylo zasadit cloud computing do vývoje poskytování informatických služeb externími poskytovateli a vymezit jeho podstatu a různé formy služeb, které jsou na jeho bázi poskytovány. Zvláštní pozornost byla zaměřena na jednu z těchto forem, a to poskytování software jako služby (Software-as-a-Service). Článek se také snažil upozornit na efekty a možné problémy, které jsou s cloud computingem spojeny a které je třeba při rozhodování o jeho využití brát v úvahu.
  • Cloud computing se dá velmi obecně charakterizovat jako poskytování zdrojů a služeb zákazníkům (např. podnikům) externími poskytovateli. Je tak vlastně součástí již dlouhodobého rozvoje outsourcingu, který zejména v oblasti rozvoje podnikové informatiky, tj. implementace aplikací nebo rozvoje technologické infrastruktury v praxi zcela jednoznačně převažuje. Cílem článku bylo zasadit cloud computing do vývoje poskytování informatických služeb externími poskytovateli a vymezit jeho podstatu a různé formy služeb, které jsou na jeho bázi poskytovány. Zvláštní pozornost byla zaměřena na jednu z těchto forem, a to poskytování software jako služby (Software-as-a-Service). Článek se také snažil upozornit na efekty a možné problémy, které jsou s cloud computingem spojeny a které je třeba při rozhodování o jeho využití brát v úvahu. (cs)
  • Cloud computing represents one of the most important challenges in business informatics. It involves establishment of huge technological resources, shared among a large number of various users. Most clients use Software-as-a-Service (SaaS) applications to support their companies’ sales and marketing activities. Nevertheless, there are other types of cloud services, such as Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-asa- Service (PaaS), Data-as-a-Service (DaaS) or Security-as-a-Service. The paper formulates the basic principles of the aforementioned services and analyses their situation worldwide and in the Czech Republic. It offers also survey results from the Czech practice from 2010. One of the surveys has been made by the Center of Economic Studies, Prague and another by the Prague University of Economics. The results of both surveys identified low attention and priority of Czech users given to cloud computing’s potential, in contrast to the trends on the world markets. The surveys have also shown some risks and limits of cloud computing services, emphasized by the respondents. However, Czech companies will have to adapt to the trends leading to cloud computing and to prepare all needed preconditions for its usage. (en)
Title
  • Cloud computing - možnosti a problémy užití
  • Cloud computing - možnosti a problémy užití (cs)
  • Cloud Computing, The Possibilities and Problems of its Use (en)
skos:prefLabel
  • Cloud computing - možnosti a problémy užití
  • Cloud computing - možnosti a problémy užití (cs)
  • Cloud Computing, The Possibilities and Problems of its Use (en)
skos:notation
  • RIV/25473361:_____/11:#0000741!RIV12-MSM-25473361
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0524)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • č. 7
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 190651
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25473361:_____/11:#0000741
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • investments into informatics; business informatics applications; Security-as-a-Service; DaaS; Data-as-a-Service; PaaS; Platformas- a-Service; IaaS; Infrastructure-as-a-Service; SaaS; Software-as-a-Service; business informatics; Cloud computing (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [92D09DFDD78E]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Ekonomické listy CES VŠEM
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pour, Jan
issn
  • 1804-4166
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software