About: Hlavní trendy v české ekonomice v roce 2010     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Česká ekonomika vstoupila do roku 2010 poměrně solidním růstem, založeném zejména na obnovené výkonnosti zpracovatelského průmyslu tažené zahraniční poptávkou. V evropském srovnání byl růst v roce 2010 nadprůměrný, také export zboží a služeb z České republiky byl ve srovnání s unijním průměrem o polovinu rychlejší, příznivěji se vyvíjela i obecná míra nezaměstnanosti. Hlubší než průměr EU-27 byl naopak pokles investic v ČR a horší byl také vývoj soukromé i vládní spotřeby. Přibrzdění růstové dynamiky v závěru roku kopírovalo obdobný vývoj v zemích EU včetně Eurozóny. Zpomalení bylo očekávané a odráželo utlumení globálního růstu a obchodu v důsledku vyčerpání stimulačních opatření. První polovina roku 2011 se vyznačovala z pohledu celkové ekonomické výkonnosti výrazně odlišným vývojem v prvním a druhém čtvrtletí. To platilo jak na globální úrovni, tak i v zemích EU jako celku a odrazilo se to také na vývoji české ekonomiky. Příznivějším vyhlídkám brání jak vysoké dluhové zatížení a z něj vyplývající tlak na fiskální restrikce, tak i nepříznivý vývoj na trhu práce a s dopady na ochotu spotřebitelů utrácet. Oslabuje také vnější poptávka, která doposud táhla křivku ekonomického růstu směrem vzhůru. To vše se promítá do příznivějších odhadů vývoje inflace, na druhé straně nelze očekávat brzké oživení trhu práce.
  • Česká ekonomika vstoupila do roku 2010 poměrně solidním růstem, založeném zejména na obnovené výkonnosti zpracovatelského průmyslu tažené zahraniční poptávkou. V evropském srovnání byl růst v roce 2010 nadprůměrný, také export zboží a služeb z České republiky byl ve srovnání s unijním průměrem o polovinu rychlejší, příznivěji se vyvíjela i obecná míra nezaměstnanosti. Hlubší než průměr EU-27 byl naopak pokles investic v ČR a horší byl také vývoj soukromé i vládní spotřeby. Přibrzdění růstové dynamiky v závěru roku kopírovalo obdobný vývoj v zemích EU včetně Eurozóny. Zpomalení bylo očekávané a odráželo utlumení globálního růstu a obchodu v důsledku vyčerpání stimulačních opatření. První polovina roku 2011 se vyznačovala z pohledu celkové ekonomické výkonnosti výrazně odlišným vývojem v prvním a druhém čtvrtletí. To platilo jak na globální úrovni, tak i v zemích EU jako celku a odrazilo se to také na vývoji české ekonomiky. Příznivějším vyhlídkám brání jak vysoké dluhové zatížení a z něj vyplývající tlak na fiskální restrikce, tak i nepříznivý vývoj na trhu práce a s dopady na ochotu spotřebitelů utrácet. Oslabuje také vnější poptávka, která doposud táhla křivku ekonomického růstu směrem vzhůru. To vše se promítá do příznivějších odhadů vývoje inflace, na druhé straně nelze očekávat brzké oživení trhu práce. (cs)
  • The Czech economy entered 2010 with a relatively solid growth rate, particularly on the renewed performance of the manufacturing industry, driven by foreign demand. In the European comparison, the growth was above average in 2010, the export of goods and services from the Czech Republic grew at a 50% faster rate in comparison to the EU average, i.e. more favourably than the general rate of unemployment. The drop in investments in the Czech Republic was deeper than in the EU-27, as was the development of private and government consumption. Slowed down growth dynamics at the end of year reflected similar developments in EU countries, including the euro area. The slowdown was expected and reflects the dampening of the global growth and trade due to the exhaustion of stimulating measures. (en)
Title
  • Hlavní trendy v české ekonomice v roce 2010
  • Hlavní trendy v české ekonomice v roce 2010 (cs)
  • Main Trends in the Czech Economy in 2010 (en)
skos:prefLabel
  • Hlavní trendy v české ekonomice v roce 2010
  • Hlavní trendy v české ekonomice v roce 2010 (cs)
  • Main Trends in the Czech Economy in 2010 (en)
skos:notation
  • RIV/25473361:_____/11:#0000714!RIV12-MSM-25473361
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0524)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • č. 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 202300
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25473361:_____/11:#0000714
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • GDP growth; producer’s prices; inflation; labour productivity; external and internal balance (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2B831A1F0162]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Ekonomické listy CES VŠEM
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Rojíček, Marek
issn
  • 1804-4166
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software