About: Globalizace hodnotových řetězců     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Hodnotovým řetězcem chápeme celé spektrum činností, které je vztaženo k produktu od okamžiku jeho navržení až po jeho užití. Patří sem mj. design, výroba, marketing, distribuce a uživatelská podpora. Globální hodnotový řetězec je specifický tím, že jeho jednotlivé části jsou rozděleny mezi různé firmy a rozptýleny v prostoru. Klíčovou roli v celém procesu přitom hrají nadnárodní společnosti, jejichž vliv se rozšiřuje prostřednictvím přímých zahraničních investic. Globalizace hodnotových řetězců se projevuje fragmentací produkčního procesu napříč zeměmi a představuje na jedné straně příležitost pro firmy v rozvíjejících se ekonomikách získat podíl na trhu díky své specifické konkurenční výhodě a na druhé straně obrovský tlak na efektivnost pro firmy, které jsou součástí těchto řetězců. Na makroekonomické úrovni je nejvýraznější dopad na zvýšení dynamiky mezinárodního obchodu, zejména s meziprodukty. Zároveň je však v globalizovaném prostředí podstatně složitější identifikovat národní přidanou hodnotu, protože i ta získává globální charakter. Článek přibližuje proces globalizace hodnotových řetězců a jeho dopady na strukturální charakteristiky ČR a dalších zemí EU.
  • Hodnotovým řetězcem chápeme celé spektrum činností, které je vztaženo k produktu od okamžiku jeho navržení až po jeho užití. Patří sem mj. design, výroba, marketing, distribuce a uživatelská podpora. Globální hodnotový řetězec je specifický tím, že jeho jednotlivé části jsou rozděleny mezi různé firmy a rozptýleny v prostoru. Klíčovou roli v celém procesu přitom hrají nadnárodní společnosti, jejichž vliv se rozšiřuje prostřednictvím přímých zahraničních investic. Globalizace hodnotových řetězců se projevuje fragmentací produkčního procesu napříč zeměmi a představuje na jedné straně příležitost pro firmy v rozvíjejících se ekonomikách získat podíl na trhu díky své specifické konkurenční výhodě a na druhé straně obrovský tlak na efektivnost pro firmy, které jsou součástí těchto řetězců. Na makroekonomické úrovni je nejvýraznější dopad na zvýšení dynamiky mezinárodního obchodu, zejména s meziprodukty. Zároveň je však v globalizovaném prostředí podstatně složitější identifikovat národní přidanou hodnotu, protože i ta získává globální charakter. Článek přibližuje proces globalizace hodnotových řetězců a jeho dopady na strukturální charakteristiky ČR a dalších zemí EU. (cs)
  • By value chain we can understand the full spectrum of activities, which is related to the product from the time of its conception to its use. These include inter alia, design, production, marketing, distribution and user support. The global value chain is unique in that its individual parts are divided between different companies and scattered in space. Key role in this process play the multinationals, whose influence extends through foreign direct investment. Globalization of value chain is reflected in the fragmentation of production processes across countries and on the one hand it brings an opportunity for companies in emerging markets to gain market share due to its specific competitive advantage and on the other hand, put huge pressure on efficiency for businesses that are part of these chains. At the macroeconomic level, the greatest impact is on increasing the dynamism of international trade, especially with intermediates. But it is in a globalized environment much more difficult to identify the national value added, because the global nature of the profits. The aim of this article is to describe the process of globalization of value chains and the structural characteristics of the Czech Republic and other EU countries. (en)
Title
  • Globalizace hodnotových řetězců
  • Globalizace hodnotových řetězců (cs)
  • Globalization of the Value Chains (en)
skos:prefLabel
  • Globalizace hodnotových řetězců
  • Globalizace hodnotových řetězců (cs)
  • Globalization of the Value Chains (en)
skos:notation
  • RIV/25473361:_____/11:#0000713!RIV12-MSM-25473361
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0524)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • č. 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 201347
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25473361:_____/11:#0000713
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • globalization; value chain; multinational enterprises; FDI; productivity. (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6FE41DC09F90]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Ekonomické listy CES VŠEM
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Rojíček, Marek
issn
  • 1804-4166
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 37 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software