About: Regional economic performance.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The chapter is aimed at international comparison of economic development at level of regions in the Czech Republic and at evaluation of their external relationships from perspective of exportable capacity and attractiveness for foreign direct investments. In the first part there is brought up a description of theoretical approaches and practical solution for unstable economic development and regional policy in practice. In connection with real convergency of Czech economy to the EU average there is completed an estimate of future development especially with regard to achievement of basic criteria for regional subsidies from EU budget. Important part of chapter is aimed at exportable performance in regions NUTS III. Indicators of export are combined with indicator of total economic performance in order to find coherences of individual aspects and their influence on economic disparities. (en)
  • Kapitola se zaměřuje na mezinárodní srovnání hospodářského vývoje na úrovni krajů České republiky a na hodnocení jejich vnějších vazeb z hlediska exportní schopnosti a atraktivity pro přímé zahraniční investice. V úvodní části jsou popsány teoretické přístupy k objasnění příčin a řešení nerovnováh regionálního vývoje a existující způsoby aplikovaných regionálních politik. V souvislosti s procesem reálné konvergence české ekonomiky k úrovni EU je proveden odhad budoucího vývoje zejména s ohledem na dosažení kritéria nároku na regionální podporu. Popsány jsou rovněž nepřesnosti spojené s ukazatelem standardu kupní síly (PPS), kterým se reálná konvergence nejčastěji měří. Větší prostor je věnován analýze exportní výkonnosti krajů ČR. Ukazatele exportu a přímých zahraničních investic jsou kombinovány s indikátorem celkové ekonomické výkonnosti za účelem nalezení souvislostí potvrzujících vliv uvedených faktorů na vznik regionálních nerovnováh.
  • Kapitola se zaměřuje na mezinárodní srovnání hospodářského vývoje na úrovni krajů České republiky a na hodnocení jejich vnějších vazeb z hlediska exportní schopnosti a atraktivity pro přímé zahraniční investice. V úvodní části jsou popsány teoretické přístupy k objasnění příčin a řešení nerovnováh regionálního vývoje a existující způsoby aplikovaných regionálních politik. V souvislosti s procesem reálné konvergence české ekonomiky k úrovni EU je proveden odhad budoucího vývoje zejména s ohledem na dosažení kritéria nároku na regionální podporu. Popsány jsou rovněž nepřesnosti spojené s ukazatelem standardu kupní síly (PPS), kterým se reálná konvergence nejčastěji měří. Větší prostor je věnován analýze exportní výkonnosti krajů ČR. Ukazatele exportu a přímých zahraničních investic jsou kombinovány s indikátorem celkové ekonomické výkonnosti za účelem nalezení souvislostí potvrzujících vliv uvedených faktorů na vznik regionálních nerovnováh. (cs)
Title
  • Regional economic performance. (en)
  • Regionální ekonomická výkonnost.
  • Regionální ekonomická výkonnost. (cs)
skos:prefLabel
  • Regional economic performance. (en)
  • Regionální ekonomická výkonnost.
  • Regionální ekonomická výkonnost. (cs)
skos:notation
  • RIV/25473361:_____/07:#0000438!RIV08-GA0-25473361
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 322-343
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA402/05/2210)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 446979
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25473361:_____/07:#0000438
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • economic efficiency (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [19174813F3D1]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Růst, stabilita a konkurenceschopnost IV
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kahoun, Jaroslav
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • LInde
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86131-79-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software