About: Odrůda dvouřadého ozimého ječmene FABIAN     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • FABIAN je odrůda dvouřadého ozimého ječmene, která byla vyšlechtěna firmou Agrotest fyto, s.r.o. z křížení odrůd Ladoga x Vanessa. Tato odrůda byla v letech 2009 – 2011 testována pod označením KM 2348 ve Státních odrůdových zkouškách ÚKZÚZ a byla registrována a právně chráněna v roce 2012. Ve srovnání se standardními odrůdami dvouřadého ozimého ječmene (Breunskylie, Wintmalt) dosáhla odrůda Fabian v průměru tříletého zkoušení výnosu 7,12 t.ha-1 v neošetřené variantě (tj. 101,1 % ke standardním odrůdám) a výnosu 8,50 t.ha-1 v ošetřené variantě (tj. 104,5 % ke standardním odrůdám). Jedná se o odrůdu polopozdní až pozdní, která je v době metání a plné zralosti na úrovni odrůdy Wintmalt. Odrůda se vyznačuje odolností proti vyzimování. Rostliny jsou středně vysoké, odrůda je středně odolná proti poléhání a středně odolná proti lámání stébla. Zrno je velké, podíl předního zrna vysoký. Odrůda Fabian je odolná proti napadení padlím travním na listu, středně odolná proti napadení komplexem hnědých skvrnitostí, středně odolná proti napadení rhynchosporiovou skvrnitostí, středně odolná proti napadení rzí ječnou. Výnos zrna v ošetřené variantě v rámci sortimentu dvouřadých odrůd je vysoký.
  • FABIAN je odrůda dvouřadého ozimého ječmene, která byla vyšlechtěna firmou Agrotest fyto, s.r.o. z křížení odrůd Ladoga x Vanessa. Tato odrůda byla v letech 2009 – 2011 testována pod označením KM 2348 ve Státních odrůdových zkouškách ÚKZÚZ a byla registrována a právně chráněna v roce 2012. Ve srovnání se standardními odrůdami dvouřadého ozimého ječmene (Breunskylie, Wintmalt) dosáhla odrůda Fabian v průměru tříletého zkoušení výnosu 7,12 t.ha-1 v neošetřené variantě (tj. 101,1 % ke standardním odrůdám) a výnosu 8,50 t.ha-1 v ošetřené variantě (tj. 104,5 % ke standardním odrůdám). Jedná se o odrůdu polopozdní až pozdní, která je v době metání a plné zralosti na úrovni odrůdy Wintmalt. Odrůda se vyznačuje odolností proti vyzimování. Rostliny jsou středně vysoké, odrůda je středně odolná proti poléhání a středně odolná proti lámání stébla. Zrno je velké, podíl předního zrna vysoký. Odrůda Fabian je odolná proti napadení padlím travním na listu, středně odolná proti napadení komplexem hnědých skvrnitostí, středně odolná proti napadení rhynchosporiovou skvrnitostí, středně odolná proti napadení rzí ječnou. Výnos zrna v ošetřené variantě v rámci sortimentu dvouřadých odrůd je vysoký. (cs)
  • FABIAN is a cultivar of 2-row winter barley derived from the cross of cvs. Ladoga x Vanessa at the Agrotest fyto, s.r.o. This cultivar was tested in 2009–2011 under the designation KM 2348 in the State Variety Trials of the CISTA and registered and legally protected in 2012. In comparison with standard cultivars of 2-row winter barley (Breunskylie and Wintmalt) cv. Fabian yielded on average of three years 7.12 t.ha-1 without treatment (i.e., 101.1 % of standard cultivars) and 8.50 t.ha-1 with treatment (i.e., 104.5 % of standard cultivars). It is midlate to late, heading and full ripeness on the level of cv. Wintmalt. It is characterized by resistance to winterkill. Plants are of medium height, the cultivar is moderately resistant to lodging and moderately resistant to stem breaking. Kernel is large, percentage of plump kernels is high. Cv. Fabian is resistant to powdery mildew infection of leaves, moderately resistant to leaf blight diseases, moderately resistant to the infection by Rhynchosporium blotch, and moderately resistant to leaf rust of barley. The grain yield under treatment is high among other 2-row cultivars. (en)
Title
  • Odrůda dvouřadého ozimého ječmene FABIAN
  • Odrůda dvouřadého ozimého ječmene FABIAN (cs)
  • Two-row winter barley cultivar FABIAN (en)
skos:prefLabel
  • Odrůda dvouřadého ozimého ječmene FABIAN
  • Odrůda dvouřadého ozimého ječmene FABIAN (cs)
  • Two-row winter barley cultivar FABIAN (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/11:#0000590!RIV12-MSM-25328859
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2532885901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Licenční poplatky podle množitelských ploch
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 217740
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/11:#0000590
http://linked.open...terniIdentifikace
  • ŠO č. XX/2012
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • disease resistance; 2-row winter barley; lodging resistance; legal protection (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7C7548667AB1]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • Agrotest fyto, s.r.o., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • právně chráněná odrůda; odrůda dvouřadého ozimého ječmene, polopozdní až pozdní, středně vysoká, vysoký výnos zrna v ošetřené variantě v rámci dvouřadých odrůd, odolná proti napadení padlím travním na listu, středně odolná proti napadení komplexem hnědých skvrnitostí, středně odolná proti napadení rhynchosporiovou skvrnitostí, středně odolná proti napadení rzí ječnou, odolná proti vyzimování, středně odolná proti poléhání a středně odolná proti lámání stébla, zrno velké, podíl předního zrna vysoký.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Nesvadba, Zdeněk
  • Špunar, Jaroslav
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software