About: Stanovení tvrdosti zrna u pšenice seté pomocí molekulárních metod     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Grain hardness is an important qualitative parameter that determines the utilization of wheat in food, feed and also non-food industries. As an additional criterion this trait is employed in another specification of baking quality of varieties. Grain hardness is generally evaluated by physical methods, however, its potential can be successfully predicted using molecular methods. Molecular markers specific to alleles of puroindoline genes, which are the main determinants of grain hardness in wheat, were tested in this study. It was confirmed that these markers are suitable for differentiation of wheat varieties with hard grain from soft wheats. (en)
  • Tvrdost zrna je důležitým kvalitativním ukazatelem, který determinuje využití pšenice v potravinářství, krmivářství i v nepotravinářském průmyslu. V podobě doplňkového kritéria se využívá k další specifikaci pekařské jakosti odrůd. Standardně se tvrdost zrna hodnotí fyzikálními metodami, avšak její potenciál lze úspěšně předpovědět i využitím molekulárních metod. V této studii byly testovány molekulární markéry pro stanovení alel puroindolinových genů, jež jsou hlavními determinanty tvrdosti zrna u pšenice. Bylo potvrzeno, že pomocí těchto markérů je možné odlišit odrůdy s tvrdým zrnem od odrůd měkkých. Klíčová slova: tvrdost zrna, puroindoliny, PSI, CAPS markéry
  • Tvrdost zrna je důležitým kvalitativním ukazatelem, který determinuje využití pšenice v potravinářství, krmivářství i v nepotravinářském průmyslu. V podobě doplňkového kritéria se využívá k další specifikaci pekařské jakosti odrůd. Standardně se tvrdost zrna hodnotí fyzikálními metodami, avšak její potenciál lze úspěšně předpovědět i využitím molekulárních metod. V této studii byly testovány molekulární markéry pro stanovení alel puroindolinových genů, jež jsou hlavními determinanty tvrdosti zrna u pšenice. Bylo potvrzeno, že pomocí těchto markérů je možné odlišit odrůdy s tvrdým zrnem od odrůd měkkých. Klíčová slova: tvrdost zrna, puroindoliny, PSI, CAPS markéry (cs)
Title
  • Stanovení tvrdosti zrna u pšenice seté pomocí molekulárních metod
  • Determination of grain hardness in bread wheat using molecular methods (en)
  • Stanovení tvrdosti zrna u pšenice seté pomocí molekulárních metod (cs)
skos:prefLabel
  • Stanovení tvrdosti zrna u pšenice seté pomocí molekulárních metod
  • Determination of grain hardness in bread wheat using molecular methods (en)
  • Stanovení tvrdosti zrna u pšenice seté pomocí molekulárních metod (cs)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/09:#0000451!RIV10-MZE-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH72251), Z(MSM2532885901), Z(MSM6046070901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 343552
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/09:#0000451
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • grain hardness; puroindolines; PSI; CAPS markers (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F8CCABC4EB2C]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 57
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Faměra, Oldřich
  • Martinek, Petr
  • Vaculová, Kateřina
  • Pouch, Milan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-6013
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software