Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Plody pěti odrůd slivoní byly ve dvou pokusných variantách dlouhodobě skladovány v ULO atmosféře s koncentrací plynů 2 % O2 a 1 % CO2 při teplotě 1,5 °C. Vlastní pokusná varianta (SF) plodů byla před skladováním ošetřena 24 hodinovou aplikací přípravku SmartFresh 1-MCP (1-methylcyklopropen) v difuzoru, který u nich inhibuje produkci etylenu. Kontrolní varianta (K) byla bez tohoto ošetření. V průběhu skladování byly v týdenních intervalech hodnoceny kvalitativní charakteristiky plodů. Nejkratší dobu skladovatelnosti (4 týdny) měly plody odrůdy ´Hanita´, které se sklízely již 17. srpna. Ostatní odrůdy měly skladovatelnost více než dvojnásobnou. Plody ošetřené SmartFresh měly významně vyšší obsah refraktometrické sušiny a nižší výskyt vnitřního rozpadu dužniny. Tento jeho vliv byl nejvyšší u odrůd ´Tophit´ a ´President´. Aplikace přípravku prodloužila dobu skladovatelnosti plodů (oproti kontrole) u odrůdy ´Hanita´ o 3 týdny. U odrůd ´Haganta´ a ´Tophit´ byla jejich skladovatelnost prodloužena o 2 týdny a u odrůd ´President´ a ´Jojo´ o týden.
- Plody pěti odrůd slivoní byly ve dvou pokusných variantách dlouhodobě skladovány v ULO atmosféře s koncentrací plynů 2 % O2 a 1 % CO2 při teplotě 1,5 °C. Vlastní pokusná varianta (SF) plodů byla před skladováním ošetřena 24 hodinovou aplikací přípravku SmartFresh 1-MCP (1-methylcyklopropen) v difuzoru, který u nich inhibuje produkci etylenu. Kontrolní varianta (K) byla bez tohoto ošetření. V průběhu skladování byly v týdenních intervalech hodnoceny kvalitativní charakteristiky plodů. Nejkratší dobu skladovatelnosti (4 týdny) měly plody odrůdy ´Hanita´, které se sklízely již 17. srpna. Ostatní odrůdy měly skladovatelnost více než dvojnásobnou. Plody ošetřené SmartFresh měly významně vyšší obsah refraktometrické sušiny a nižší výskyt vnitřního rozpadu dužniny. Tento jeho vliv byl nejvyšší u odrůd ´Tophit´ a ´President´. Aplikace přípravku prodloužila dobu skladovatelnosti plodů (oproti kontrole) u odrůdy ´Hanita´ o 3 týdny. U odrůd ´Haganta´ a ´Tophit´ byla jejich skladovatelnost prodloužena o 2 týdny a u odrůd ´President´ a ´Jojo´ o týden. (cs)
- Fruits of five plum cultivars were stored at temperature 1.5 °C in two experimental variants in ULO atmosphere containing 2 % O2 and 1 % CO2. The main experimental variant (SF) of fruits was treated before of storing 24 hour application of SmartFresh 1-MCP (1-methylcyklopropen), that inhibits the production of ethylene. The control variant (C) was without this treatment. During of storing qualitative characteristics fruits were in week intervals assessed. The shortest time storage potential (4 weeks) had fruits of cultivar ´Hanita´ that were harvested as early as on the August 17th. Other cultivars had storage life more than double longer. The fruits treated by SmartFresh had significantly higher content of refractometric solids and lower occurrence inner flesh decay. This influence was the highest near cultivars ´Tophit´ and ´President´. This treatment prolonged fruit storage life in cultivar (compared of control) ´Hanita´ by 3 weeks. In case of cultivars ´Haganta´ and ´Tophit´ was their storage life was prolonged by 2 weeks and in cultivars ´President´ and ´Jojo´ by one week. (en)
|
Title
| - Výsledky hodnocení dlouhodobého skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s použitím technologie SmartFresh (1-MCP)
- Výsledky hodnocení dlouhodobého skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s použitím technologie SmartFresh (1-MCP) (cs)
- Results of evaluation long-term storage of fruits of selected plum cultivars in ULO atmosphere with using SmartFresh (1-MCP) technology (en)
|
skos:prefLabel
| - Výsledky hodnocení dlouhodobého skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s použitím technologie SmartFresh (1-MCP)
- Výsledky hodnocení dlouhodobého skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s použitím technologie SmartFresh (1-MCP) (cs)
- Results of evaluation long-term storage of fruits of selected plum cultivars in ULO atmosphere with using SmartFresh (1-MCP) technology (en)
|
skos:notation
| - RIV/25271121:_____/13:#0000443!RIV14-MZE-25271121
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/25271121:_____/13:#0000443
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - plum; storage; senescence; fruit quality; storage potential; SmartFresh (1-MCP) (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Blažek, Jan
- Pištěková, Ivana
|
issn
| |
number of pages
| |