About: Hodnocení alergenicity jablečných odrůd     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Řada pacientů alergických na pyl břízy v oblastech střední a severní Evropy trpí po požití čerstvých jablek projevy orálního alergického syndromu. Tento typ alergické reakce na jablka způsobuje zkřížená reaktivita IgE protilátek mezi hlavním alergenem břízy Bet v 1 a hlavním alergenem jablka Mal d 1. Je známo, že závažnost alergické reakce na jablka závisí nejen na specifické senzibilizaci pacienta, ale je závislá i na jablečné odrůdě. Výběr jablečných odrůd se sníženým obsahem Mal d1 může přispět ke snížení rizika vzniku klinických potíží u polinotiků s alergickou reakcí na jablka a může pomoci se zařazením některých jablek do stravy. U pacientů s prokázanou alergií na jablka byla hodnocena alergenicita vybraných 17 odrůd jablek kožními testy metodou prick to prick. Pro laboratorní vyšetření, test aktivace bazofilů, byla použita vylisovaná jablečná šťáva. Intenzita alergické reakce na jednotlivé odrůdy byla potvrzena SDS-PAGE elektroforézou a imunitní reakcí krevního séra metodou Western blot. V naší práci jsme potvrdili, že různé odrůdy jablek obsahují odlišné množství alergenu Mal d1. U odrůd Boskoopské, Florina, Topaz a Angold byla prokázána nejnižší reaktivita, lze je zařadit mezi kultivary s nízkou alergenicitou. Nejvyšší alergenicita byla zjištěna u odrůd Hetlina a Resista.
  • Řada pacientů alergických na pyl břízy v oblastech střední a severní Evropy trpí po požití čerstvých jablek projevy orálního alergického syndromu. Tento typ alergické reakce na jablka způsobuje zkřížená reaktivita IgE protilátek mezi hlavním alergenem břízy Bet v 1 a hlavním alergenem jablka Mal d 1. Je známo, že závažnost alergické reakce na jablka závisí nejen na specifické senzibilizaci pacienta, ale je závislá i na jablečné odrůdě. Výběr jablečných odrůd se sníženým obsahem Mal d1 může přispět ke snížení rizika vzniku klinických potíží u polinotiků s alergickou reakcí na jablka a může pomoci se zařazením některých jablek do stravy. U pacientů s prokázanou alergií na jablka byla hodnocena alergenicita vybraných 17 odrůd jablek kožními testy metodou prick to prick. Pro laboratorní vyšetření, test aktivace bazofilů, byla použita vylisovaná jablečná šťáva. Intenzita alergické reakce na jednotlivé odrůdy byla potvrzena SDS-PAGE elektroforézou a imunitní reakcí krevního séra metodou Western blot. V naší práci jsme potvrdili, že různé odrůdy jablek obsahují odlišné množství alergenu Mal d1. U odrůd Boskoopské, Florina, Topaz a Angold byla prokázána nejnižší reaktivita, lze je zařadit mezi kultivary s nízkou alergenicitou. Nejvyšší alergenicita byla zjištěna u odrůd Hetlina a Resista. (cs)
  • Many birch pollen sensitized patients in Central and Northern Europe suffer from oral allergy symptoms after eating fresh apples. This type of apple allergy is caused by cross reactivity of IgE antibodies against the major birch pollen allergen Bet v 1 with Mal d 1. It is known, that severity of allergic reaction to apples was not only related to the specific sensitivity of the individual, but also largely depended on the apple cultivar. Selection of apple cultivars could help for reduction of symptoms in patient with birch pollen-apple allergy and might offer Mal d1 reactive patients a safe way to reintroduce apples to their diets. Using 17 selected apple cultivars, the allergenicity was studied by prick to prick tests in patients. Pressed apple juice was used for laboratory evaluation, basophil activation test. Intensity of patient’s allergic reaction to particular cultivars was confirmed by SDS-PAGE electrophoresis and immunity reaction of blood serum by Western blot method. We demonstrated, that different cultivars of apples have different amount of Mal d 1. Cultivars Boskoop, Florina, Topaz and Angold were classified as cultivars with low allergenicity. Hetlina and Resista apples showed the highest allergenicity. (en)
Title
  • Hodnocení alergenicity jablečných odrůd
  • Assessment of allergenicity of apple cultivars (en)
  • Hodnocení alergenicity jablečných odrůd (cs)
skos:prefLabel
  • Hodnocení alergenicity jablečných odrůd
  • Assessment of allergenicity of apple cultivars (en)
  • Hodnocení alergenicity jablečných odrůd (cs)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/10:2R000190!RIV12-MZE-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH92220)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 261817
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/10:2R000190
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Apple cultivars; food allergy; Mal d 1; prick-to prick; BAT; immunoblotting (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [05F1FEC84384]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Alergie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 12
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kmínková, Milena
  • Paprštein, František
  • Šetinová, Ivana
  • Honzová, Stanislava
  • Kváčová, Anabela
  • Prošková, Alexandra
issn
  • 1212-3536
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software