About: Teplotní odolnost in vitro rostlin hrušně v procesu termoterapie.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In vitro rostliny odrůd hrušně Astra, Elektra, Lucasova, Max Red Bartlett byly pěstovány ve třech teplotních režimech 22 °C, 34 °C a 39 °C po dobu 20 dnů. Byla hodnocena rychlost odumírání růstových vrcholů in vitro kultur. Po 10 dnech kultivace při teplotě 39 °C přežívalo pouze 6 vrcholů odrůdy Max Red Bartlett, 4 vrcholy odrůdy Astra, 3 vrcholy odrůdy Elektra a 1 vrchol odrůdy Lucasova. Jako nejméně odolná v 39 °C se jevila odrůda Lucasova, u které do 7 dne kultivace v 39 °C odumřelo 90 % in vitro vrcholů. Odrůda Lucasova odumírala nejrychleji i při teplotě 34 °C, naopak u odrůdy Astra rostlo při teplotě 34 °C po 20 dnech kultivace 48 z 50 výchozích in vitro vrcholů. V případě teploty 22 °C docházelo k odumírání vrcholů pouze u odrůdy Elektra a to až 16. den po zahájení pokusu. Při použití termoterapie v teplotě 39 °C doporučujeme proto odběr vrcholového meristému do 10. dne kultivace. Při použití nižší teploty 34 °C lze z in vitro kultur odebírat vitální vrcholy i v pozdější době.
  • In vitro rostliny odrůd hrušně Astra, Elektra, Lucasova, Max Red Bartlett byly pěstovány ve třech teplotních režimech 22 °C, 34 °C a 39 °C po dobu 20 dnů. Byla hodnocena rychlost odumírání růstových vrcholů in vitro kultur. Po 10 dnech kultivace při teplotě 39 °C přežívalo pouze 6 vrcholů odrůdy Max Red Bartlett, 4 vrcholy odrůdy Astra, 3 vrcholy odrůdy Elektra a 1 vrchol odrůdy Lucasova. Jako nejméně odolná v 39 °C se jevila odrůda Lucasova, u které do 7 dne kultivace v 39 °C odumřelo 90 % in vitro vrcholů. Odrůda Lucasova odumírala nejrychleji i při teplotě 34 °C, naopak u odrůdy Astra rostlo při teplotě 34 °C po 20 dnech kultivace 48 z 50 výchozích in vitro vrcholů. V případě teploty 22 °C docházelo k odumírání vrcholů pouze u odrůdy Elektra a to až 16. den po zahájení pokusu. Při použití termoterapie v teplotě 39 °C doporučujeme proto odběr vrcholového meristému do 10. dne kultivace. Při použití nižší teploty 34 °C lze z in vitro kultur odebírat vitální vrcholy i v pozdější době. (cs)
  • In vitro plants of pear cv. (Astra, Elektra, Alexandr Lucas, Max Red Bartlett) were cultivated in temperatures 22 °C, 34 °C and 39 °C for 20 days. The decline of in vitro shoot tips was evaluated in these regimes. Only 6 shoot tips of Max Red Bartlett, 4 shoot tips of Astra, 3 shoot tips of Elektra and 1 shoot tip of A. Lucas survived after 10 days of cultivation at 39 °C. Cultivar A. Lucas appeared as the least resistant at 39 °C, 90 % of shoot tips of A. Lucas died after 7 days at 39 °C. This cultivar was also evaluated as the least resistant at 34 °C. On the contrary, 48 of 50 initial in vitro shoot tips of cultivar Astra actively grew after 20 days of cultivation at 34 °C. In the case of the temperature 22 °C, only in vitro tips of Elektra died 16 days after the beginning of the experiment. We recommend taking of meristems of pear by the 10th day of cultivation while using the temperature of 39 °C. When using temperature 34 °C, it is possible to take vigorous tips later (en)
Title
  • Teplotní odolnost in vitro rostlin hrušně v procesu termoterapie.
  • Teplotní odolnost in vitro rostlin hrušně v procesu termoterapie. (cs)
  • Heat stress tolerance of in vitro pear plants during thermotherapy. (en)
skos:prefLabel
  • Teplotní odolnost in vitro rostlin hrušně v procesu termoterapie.
  • Teplotní odolnost in vitro rostlin hrušně v procesu termoterapie. (cs)
  • Heat stress tolerance of in vitro pear plants during thermotherapy. (en)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/09:#0000100!RIV10-MSM-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2527112101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 345867
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/09:#0000100
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Pyrus; in vitro shoot tips; heat shock; sanitation; micropropagation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9886AC103068]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Holovousy
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • 21
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vědecké práce ovocnářské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Paprštein, František
  • Sedlák, Jiří
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87030-16-5
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software