About: Malé vodní cykly v krajině a klimatická změna     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Water cycle is linked with distribution of solar energy. Plants transfer most of the solar energy through evaporation – several hundred watts per m2. Concentration of water vapour in air is substantially higher than that of carbon dioxide and changes in time and space. Furthermore, water exists in three phases – solid, liquid and gaseous, changes of phaes are linked with a release/consume of high energy amount. There fore more attention should be paid to research of role of water and plants in local climate. (en)
  • Oběh vody je těsně spjat s distribucí sluneční energie. Rostliny přeměňují většinu dopadající energie na výpar (evapotranspirace). monožství sluneční energie, které se využívá pro výpar vody je při slunečném počasí v řádech stovek wattů na metr čtverečný. Koncentrace vodní páry, která je ve vzduchu je o řád až o více než dva řády vyšší ve srovnání s koncentrací CO2. Navíc, voda se běžně vyskytuje ve třech skupenstvích a přeměna skupenství je provázena uvolňováním nebo vázáním velkého množství energie. Úlohu rostlin a vody v procesu distribuce sluneční energie a vyrovnávání teplotních a dalších gradientů je nutno zdůrazňovat a poznávat. V širším kontextu tuto problematiku vysvětluje Kravčík et al. 2008 (New Water Paradigm), výzva o úloze vody a rostliny v klimatu byla poslána na konferenci o klimatu v Kodani pod názvem %22Košický protokol%22. V těchto týdnech je v tisku zvláštní číslo časopisu Int. Journal on Water, věnované úloze vody a rostliny v klimatu. Podařilo se soustředit príce Makareiva, Gorškov 2010, Ripl 2010 a další.
  • Oběh vody je těsně spjat s distribucí sluneční energie. Rostliny přeměňují většinu dopadající energie na výpar (evapotranspirace). monožství sluneční energie, které se využívá pro výpar vody je při slunečném počasí v řádech stovek wattů na metr čtverečný. Koncentrace vodní páry, která je ve vzduchu je o řád až o více než dva řády vyšší ve srovnání s koncentrací CO2. Navíc, voda se běžně vyskytuje ve třech skupenstvích a přeměna skupenství je provázena uvolňováním nebo vázáním velkého množství energie. Úlohu rostlin a vody v procesu distribuce sluneční energie a vyrovnávání teplotních a dalších gradientů je nutno zdůrazňovat a poznávat. V širším kontextu tuto problematiku vysvětluje Kravčík et al. 2008 (New Water Paradigm), výzva o úloze vody a rostliny v klimatu byla poslána na konferenci o klimatu v Kodani pod názvem %22Košický protokol%22. V těchto týdnech je v tisku zvláštní číslo časopisu Int. Journal on Water, věnované úloze vody a rostliny v klimatu. Podařilo se soustředit príce Makareiva, Gorškov 2010, Ripl 2010 a další. (cs)
Title
  • Malé vodní cykly v krajině a klimatická změna
  • Malé vodní cykly v krajině a klimatická změna (cs)
  • Small water cycles in landscape and climate change (en)
skos:prefLabel
  • Malé vodní cykly v krajině a klimatická změna
  • Malé vodní cykly v krajině a klimatická změna (cs)
  • Small water cycles in landscape and climate change (en)
skos:notation
  • RIV/25173154:_____/11:#0000205!RIV12-MSM-25173154
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B06023)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 210335
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25173154:_____/11:#0000205
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Landscape; Global changes (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3EFCDC330E9E]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pokorný, Jan
  • Rejšková, Alžběta
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software