About: Rekostrukce kořenové čistírny odpadních vod po 18 letech provozu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Příspěvek popisuje základní principy rekonstrukce kořenové čistírny odpadních vod (KČOV) v obci Kotenčice, ve Středních Čechách, dimenzované dle původního návrhu pro 326 EO. KČOV byla uvedena do provozu v roce 1994. I přes poměrně vysokou účinnost čistícího procesu došlo k postupné kolmataci první čtvrtiny filtračního pole. V roce 2011 bylo přistoupeno k její rekonstrukci. Nové technické řešení je napojeno na veřejnou oddílnou splaškovou kanalizaci a je dimenzováno na min. 250 EO. Součástí technologie je terciární stupeň čištění zahrnující solární skleník s fotoreaktory pro kultivaci řas a hydroponickými systémy a kalová a kompostovací pole. Odpadní voda je svedena do štěrbinové nádrže a dále do původního septiku, který je upraven na objekt akumulační a čerpací jímky, vystrojené ponornými kalovými čerpadly se solárním zdrojem elektrické energie. Součástí je bezpečnostní přepad pro povodňové stavy. Z čerpací jímky jsou napájeny systémy v solárním skleníku a kořenové filtry. Odpadní voda je čerpána do rozvodného potrubí kořenových filtrů, které jsou uspořádány do čtyřech paralelních polí, ve kterých jsou sériově zapojeny různé modulární soustavy horizontálních a vertikálních pulzně plněných kořenových filtrů. Filtry jsou osázeny mokřadními rostlinami. Systém disponuje možností vzájemného přepouštění odpadních vod mezi jednotlivými moduly tak, aby bylo možno testovat co největší množství variantních řešení uspořádání. Struskový objekt, umístěný za kořenovými filtry, odstraňuje zbytkové množství fosforu a případně vzniklé sulfidy, adsorpcí na železité složky v sobě obsažené. V případě výpadku elektrické energie je odpadní voda zaústěna do ponechané funkční části původního kořenového filtru, kde je anaerobně dočišťována. Terciární stupeň je výzkumný projekt a na jeho provoze není účinnost ČOV závislá, ale může jím být výrazně navýšena. Z části původního filtru je vytvořen rybník, který slouží pro výzkumný chov ryb.
  • Příspěvek popisuje základní principy rekonstrukce kořenové čistírny odpadních vod (KČOV) v obci Kotenčice, ve Středních Čechách, dimenzované dle původního návrhu pro 326 EO. KČOV byla uvedena do provozu v roce 1994. I přes poměrně vysokou účinnost čistícího procesu došlo k postupné kolmataci první čtvrtiny filtračního pole. V roce 2011 bylo přistoupeno k její rekonstrukci. Nové technické řešení je napojeno na veřejnou oddílnou splaškovou kanalizaci a je dimenzováno na min. 250 EO. Součástí technologie je terciární stupeň čištění zahrnující solární skleník s fotoreaktory pro kultivaci řas a hydroponickými systémy a kalová a kompostovací pole. Odpadní voda je svedena do štěrbinové nádrže a dále do původního septiku, který je upraven na objekt akumulační a čerpací jímky, vystrojené ponornými kalovými čerpadly se solárním zdrojem elektrické energie. Součástí je bezpečnostní přepad pro povodňové stavy. Z čerpací jímky jsou napájeny systémy v solárním skleníku a kořenové filtry. Odpadní voda je čerpána do rozvodného potrubí kořenových filtrů, které jsou uspořádány do čtyřech paralelních polí, ve kterých jsou sériově zapojeny různé modulární soustavy horizontálních a vertikálních pulzně plněných kořenových filtrů. Filtry jsou osázeny mokřadními rostlinami. Systém disponuje možností vzájemného přepouštění odpadních vod mezi jednotlivými moduly tak, aby bylo možno testovat co největší množství variantních řešení uspořádání. Struskový objekt, umístěný za kořenovými filtry, odstraňuje zbytkové množství fosforu a případně vzniklé sulfidy, adsorpcí na železité složky v sobě obsažené. V případě výpadku elektrické energie je odpadní voda zaústěna do ponechané funkční části původního kořenového filtru, kde je anaerobně dočišťována. Terciární stupeň je výzkumný projekt a na jeho provoze není účinnost ČOV závislá, ale může jím být výrazně navýšena. Z části původního filtru je vytvořen rybník, který slouží pro výzkumný chov ryb. (cs)
  • The constructed wetland (CW) for 326 PE with horizontal subsurface flow at Kotenčice, Central Bohemia, Czech Republic, was built in 1994. Despite of a relatively high efficiency of the CW, the filtration beds suffered from severe clogging, and therefore, it was decided to rebuild the whole system in 2011. A new type of a hybrid constructed wetland for 250 PE has been designed to treat sewage from a separate sewer system. The mechanical pretreatment consists of mechanical bar screens, a new Imhoff tank, and an original settling tank which has been converted into an accumulation tank from where the wastewater is intermittently pumped into the wetlands. The new treatment system consists of horizontal flow beds (911 m2) and vertical flow beds with intermittent feeding (300 m2) which are arranged in 4 parallel multi-stage fields. The filters are planted with Phragmites australis, Phalaris arundinacea, Iris pseudacorus, Iris sibirica, Glyceria maxima and Lythrum salicaria. The new technology includes a tertiary treatment which is represented by a greenhouse with a photo reactor for the cultivation of algae and hydroponic systems (residual nutrients removal), sludge reed-beds and a composting field. (en)
Title
  • Rekostrukce kořenové čistírny odpadních vod po 18 letech provozu
  • Rekostrukce kořenové čistírny odpadních vod po 18 letech provozu (cs)
  • Reconstruction Of A Constructed Wetland After 18 Years Of Operation (en)
skos:prefLabel
  • Rekostrukce kořenové čistírny odpadních vod po 18 letech provozu
  • Rekostrukce kořenové čistírny odpadních vod po 18 letech provozu (cs)
  • Reconstruction Of A Constructed Wetland After 18 Years Of Operation (en)
skos:notation
  • RIV/25006096:_____/12:#0000116!RIV13-MPO-25006096
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI3/778)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 164778
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25006096:_____/12:#0000116
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • clogging; horizontal flow; vertical flow; constructed wetland refurbishment (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C42F2B065C4C]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Přírodní způsoby čištění odpadních vod VII , Sborník přednášek ze semináře
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hudcová, Tereza
  • Kriška, Michal
  • Vymazal, Jan
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoké učení technické v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-214-4661-8
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software