About: Léčebné možnosti relabujícího karcinomu ovaria     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Karcinom ovaria patří mezi gynekologickými nádory k onemocněním s nejvyšší úmrtností, kdy až u 75 % pacientek dojde po léčbě k relapsu a úmrtí na toto nádorové onemocnění. První skupinou pacientek, u nichž je podezření na relaps nemoci, jsou pacientky s elevací tumorózního markeru Ca 125, u nichž v současnosti není zahájení chemoterapie doporučováno. U pacientek s klinicky nebo radiologicky prokázanou recidivou nemoci je nejvýznamnějším faktorem časový interval mezi ukončením chemoterapie 1. linie a objevením se recidivy nemoci. Za platina-rezistentní je považována nemoc s progresí do 6 měsíců po ukončení léčby. Sem patří taktéž primárně refrakterní nemoc, situace, kdy k progresi nádorového onemocnění dojde během cytostatické léčby 1. linie, nebo situace, kdy nádor není léčbou ovlivněn. Při progresi nemoci později než za 6 měsíců je onemocnění považováno za platina-senzitivní. Léčebný záměr při aplikaci chemoterapie při relapsu nemoci je, s výjimkou zařazení chirurgické intervence s kompletním odstraněním metastatických ložisek, paliativní, jeho cílem je prodloužení intervalu bez nemoci (disease-free interval, DFI) a prodloužení celkového přežití (overall survival, OS) – s oddálením symptomů nemoci a zvýšením kvality života. U platina-refrakterních nebo platina-rezistentních nádorů je doporučována chemoterapie 2. linie založená na monoterapii neplatinovým derivátem. U platina-senzitivních nádorů je doporučována chemoterapie s platinovým derivátem většinou v kombinaci s jiným cytostatikem, jehož výběr závisí na spektru nežádoucích účinků. Při vyčerpání možnosti cytostatické léčby je možné doporučit hormonální léčbu založenou na antiestrogenním antiproliferativním působení hormonů. Nově je v léčbě recidivujícího karcinomu ovaria využívána cílená molekulární terapie, která je založena na blokování neoangiogeneze jakožto hlavní podmínky nádorového růstu. Pacientky s karcinomem ovaria by měly být léčeny v komplexních onkologických centrech, disponujících jak erudovaný...
  • Karcinom ovaria patří mezi gynekologickými nádory k onemocněním s nejvyšší úmrtností, kdy až u 75 % pacientek dojde po léčbě k relapsu a úmrtí na toto nádorové onemocnění. První skupinou pacientek, u nichž je podezření na relaps nemoci, jsou pacientky s elevací tumorózního markeru Ca 125, u nichž v současnosti není zahájení chemoterapie doporučováno. U pacientek s klinicky nebo radiologicky prokázanou recidivou nemoci je nejvýznamnějším faktorem časový interval mezi ukončením chemoterapie 1. linie a objevením se recidivy nemoci. Za platina-rezistentní je považována nemoc s progresí do 6 měsíců po ukončení léčby. Sem patří taktéž primárně refrakterní nemoc, situace, kdy k progresi nádorového onemocnění dojde během cytostatické léčby 1. linie, nebo situace, kdy nádor není léčbou ovlivněn. Při progresi nemoci později než za 6 měsíců je onemocnění považováno za platina-senzitivní. Léčebný záměr při aplikaci chemoterapie při relapsu nemoci je, s výjimkou zařazení chirurgické intervence s kompletním odstraněním metastatických ložisek, paliativní, jeho cílem je prodloužení intervalu bez nemoci (disease-free interval, DFI) a prodloužení celkového přežití (overall survival, OS) – s oddálením symptomů nemoci a zvýšením kvality života. U platina-refrakterních nebo platina-rezistentních nádorů je doporučována chemoterapie 2. linie založená na monoterapii neplatinovým derivátem. U platina-senzitivních nádorů je doporučována chemoterapie s platinovým derivátem většinou v kombinaci s jiným cytostatikem, jehož výběr závisí na spektru nežádoucích účinků. Při vyčerpání možnosti cytostatické léčby je možné doporučit hormonální léčbu založenou na antiestrogenním antiproliferativním působení hormonů. Nově je v léčbě recidivujícího karcinomu ovaria využívána cílená molekulární terapie, která je založena na blokování neoangiogeneze jakožto hlavní podmínky nádorového růstu. Pacientky s karcinomem ovaria by měly být léčeny v komplexních onkologických centrech, disponujících jak erudovaný... (cs)
  • Ovarian cancer is one of the gynaecological malignancies with the highest mortality rates, with up to 75% of post-treatment recurrences, often fatal. Recurrent ovarian cancer is suspected in patients with an elevated tumor marker Ca 125. In this group, chemotherapy is not currently recommended. In patients clinically or radiologically diagnosed with recurrent ovarian cancer, the most important factor is the time from the end of the first-line chemotherapy to the emergence of recurrence. Disease progressive within six months from the end of chemotherapy is classified as platinum resistant. Primary refractory disease, i.e. disease progressive during first-line chemotherapy or unresponsive to first-line chemotherapy, is also considered as such. Disease progressive within more than six months after chemotherapy is platinum sensitive. The therapeutic goal in recurrent ovarian cancer, apart from surgical intervention to completely remove metastatic tumors, is palliative care aiming at prolonging the disease free interval (DFI) and overall survival (OS) – i.e. delaying symptoms and improving the quality of life. The second-line non-platinum based chemotherapy is recommended in platinum-refractory or platinum-resistant disease. Platinum based chemotherapy should be used in platinum-sensitive disease, mostly in combination with another cytostatic drug the choice of which depends on the spectrum of adverse effects. In patients who had run out of chemotherapy options, hormone therapy which has anti-estrogenic, anti-proliferative effects may be recommended. A novel approach in recurrent ovarian cancer is targeted molecular therapy to inhibit angiogenesis as the prerequisite for tumor progression. Patients with ovarian cancer should be treated in comprehensive cancer centres to benefit from access to both highly skilled cancer surgeons who are able to achieve radical tumor removal with no tumor residues and leading clinical oncologists who can tailor the therapy to the indivi... (en)
Title
  • Léčebné možnosti relabujícího karcinomu ovaria
  • Léčebné možnosti relabujícího karcinomu ovaria (cs)
  • Therapeutic options for recurrent ovarian cancer (en)
skos:prefLabel
  • Léčebné možnosti relabujícího karcinomu ovaria
  • Léčebné možnosti relabujícího karcinomu ovaria (cs)
  • Therapeutic options for recurrent ovarian cancer (en)
skos:notation
  • RIV/00843989:_____/12:00102353!RIV13-MZ0-00843989
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 146717
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00843989:_____/12:00102353
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • ovarian cancer; recurrence; chemotherapy; targeted molecular therapy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E5412F310036]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Remedia
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 22
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ševčík, Libor
issn
  • 0862-8947
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software