About: The Objects from the Late Bronze Age in Bernartice (District Písek)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The town of Kralovice is situated at an important crossroads of commercial routes leading from Prague to Cheb and from Plzeň to Žatec. The first written record about it dates back to 1183 when the market village of Kralovice was donated to the Cistercian monastery in Plasy. A very important source for the archaeological study of the medieval development of the town is a hand-written report by the Kralovice teacher and ethnographer Blažej Bušek of 29th August 1933. The manuscript is deposited in the Ethnographic Department of the Museum of West Bohemia in Plzeň. Blažej Bušek recorded with minute detail the discoveries made during the demolition of the original house No. 36. One of his most important findings was the documentation of an extensive burnt layer containing pieces of burnt daub, fragments of pottery, and also three coins. Although B. Bušek considered this layer to be remains of a potter's workshop, in reality, it was a thick levelled layer, which originated after one of the numerous town fires. An interesting discovery was a group of four vessels hidden in a sunken-floored structure at the bottom of the cellar. Similar deposits were also recorded during archaeological excavations in the historic core of Kralovice in 2008 and 2009. One of the available interpretations is the possibility that these vessels were used for storing of the placenta as part of a post-birth ritual. This custom was spread and is archaeologically documented mainly in Germany and Switzerland. The hand-written report by B. Bušek is a precious piece of evidence on the state of amateur archaeology in the first half of the 20th century. (en)
  • Město Kralovice se nachází na významné křižovatce obchodních cest z Prahy do Chebu a z Plzně do Žatce. První písemná zmínka o městě pochází z roku 1183, kdy byla tržní ves darována cisterciáckému klášteru v Plasích. Pro archeologické poznání středověkého vývoje města má velký význam rukopisná zpráva kralovického učitele a národopisného badatele Blažeje Buška z 29. srpna 1933. Dnes je rukopis uložen v místopisné kartotéce národopisného oddělené Západočeského muzea v Plzni. Blažej Bušek s nevšední podrobností zaznamenal nálezy učiněné při bourání původního domu čp. 36. K nejdůležitějším zjištěním patří dokumentace rozsáhlé spáleništní vrstvy, obsahující vypálené kusy mazanice, zlomky keramiky a také tři mince. Zatímco B. Bušek považoval vrstvu za pozůstatek hrnčířské dílny, ve skutečnosti se jednalo o mocnou planýrku, vzniklou po některém z četných požárů města. Zajímavým zjištěním byl soubor čtyř keramických nádob, ukrytých v zahloubeném objektu na dně sklepa. Podobné depozity se podařilo objevit i při dalších archeologických výzkumech v historickém jádru Kralovic v letech 2008 a 2009. Jednou z možných interpretací je využitá nádob pro uschování placenty jako součást poporodního rituálu. Tento zvyk je rozšířen a archeologicky dokumentován především v oblasti Německa a Švýcarska. Rukopisná zpráva B. Buška je cenným svědectvím o stavu amatérské archeologie v 1. polovině 20. století
  • Město Kralovice se nachází na významné křižovatce obchodních cest z Prahy do Chebu a z Plzně do Žatce. První písemná zmínka o městě pochází z roku 1183, kdy byla tržní ves darována cisterciáckému klášteru v Plasích. Pro archeologické poznání středověkého vývoje města má velký význam rukopisná zpráva kralovického učitele a národopisného badatele Blažeje Buška z 29. srpna 1933. Dnes je rukopis uložen v místopisné kartotéce národopisného oddělené Západočeského muzea v Plzni. Blažej Bušek s nevšední podrobností zaznamenal nálezy učiněné při bourání původního domu čp. 36. K nejdůležitějším zjištěním patří dokumentace rozsáhlé spáleništní vrstvy, obsahující vypálené kusy mazanice, zlomky keramiky a také tři mince. Zatímco B. Bušek považoval vrstvu za pozůstatek hrnčířské dílny, ve skutečnosti se jednalo o mocnou planýrku, vzniklou po některém z četných požárů města. Zajímavým zjištěním byl soubor čtyř keramických nádob, ukrytých v zahloubeném objektu na dně sklepa. Podobné depozity se podařilo objevit i při dalších archeologických výzkumech v historickém jádru Kralovic v letech 2008 a 2009. Jednou z možných interpretací je využitá nádob pro uschování placenty jako součást poporodního rituálu. Tento zvyk je rozšířen a archeologicky dokumentován především v oblasti Německa a Švýcarska. Rukopisná zpráva B. Buška je cenným svědectvím o stavu amatérské archeologie v 1. polovině 20. století (cs)
Title
  • The Objects from the Late Bronze Age in Bernartice (District Písek) (en)
  • Objekty z mladší a pozdní doby bronzové v Bernarticích (okres Písek)
  • Objekty z mladší a pozdní doby bronzové v Bernarticích (okres Písek) (cs)
skos:prefLabel
  • The Objects from the Late Bronze Age in Bernartice (District Písek) (en)
  • Objekty z mladší a pozdní doby bronzové v Bernarticích (okres Písek)
  • Objekty z mladší a pozdní doby bronzové v Bernarticích (okres Písek) (cs)
skos:notation
  • RIV/00228745:_____/13:#0000018!RIV14-KPZ-00228745
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 92893
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00228745:_____/13:#0000018
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Medieval archaeology; medieval town; medieval houses; birth rituals (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [95093414E1A9]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Archeologie ve středních Čechách
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 16
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Čechura, Martin
issn
  • 1214-3553
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software