Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The goal of presented work is to find out, if different Stevia rebaudiana extracts affect on selected microorganism (bacterium and yeast). (en)
- Stévie cukerná Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina známá především obsahem přírodního nekalorického náhradního sladidla steviosidu. V Jižní Americe, odkud stévie pochází, je rostlina považována za léčivou. Její léčivé účinky a pozitivní podpůrné působení při některých civilizačních chorobách jsou studovány na jihoamerických klinikách. Bylo také zjištěno, že extrakty z této rostliny potlačují růst mnohých mikroorganizmů, zejména bakterií dutiny ústní. Proto se výtažky z rostliny přidávají do zubních past nebo do jiných přípravků ústní hygieny. Cílem prezentované práce bylo zjistit, jestli extrakt ze stévie potlačuje růst i jiných mikroorganizmů než těch, které osídlují dutinu ústní. Zda by bylo principielně možné využít antimikrobiálních účinků stéviového extraktu jako konzervačního činidla. Pokud by tomu tak bylo, pak by extraktem ze stévie bylo možné jednak sladit a zároveň konzervovat, např. ná
- Stévie cukerná Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina známá především obsahem přírodního nekalorického náhradního sladidla steviosidu. V Jižní Americe, odkud stévie pochází, je rostlina považována za léčivou. Její léčivé účinky a pozitivní podpůrné působení při některých civilizačních chorobách jsou studovány na jihoamerických klinikách. Bylo také zjištěno, že extrakty z této rostliny potlačují růst mnohých mikroorganizmů, zejména bakterií dutiny ústní. Proto se výtažky z rostliny přidávají do zubních past nebo do jiných přípravků ústní hygieny. Cílem prezentované práce bylo zjistit, jestli extrakt ze stévie potlačuje růst i jiných mikroorganizmů než těch, které osídlují dutinu ústní. Zda by bylo principielně možné využít antimikrobiálních účinků stéviového extraktu jako konzervačního činidla. Pokud by tomu tak bylo, pak by extraktem ze stévie bylo možné jednak sladit a zároveň konzervovat, např. ná (cs)
|
Title
| - Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukerné
- Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukerné (cs)
- Antimicrobial effects of Stevia rebaudiana extracts (en)
|
skos:prefLabel
| - Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukerné
- Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukerné (cs)
- Antimicrobial effects of Stevia rebaudiana extracts (en)
|
skos:notation
| - RIV/00216305:26310/07:PU71916!RIV12-MSM-26310___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00216305:26310/07:PU71916
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Stevia rebaudiana extract, antimicrobial effect, Kocuria rosea, Micrococus luteus, Geotrichum candidum, Hansenula anomala, Picia kluyveri (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Vespalcová, Milena
- Rakovská, Eva
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |