Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Aroma a chuť (flavour) jsou jedním z nejdůležitějších faktorů při hodnocení kvality potraviny a hlavním znakem, který ovlivňuje výběr a konzumaci potravin. Flavour sýrů je tvořen rozkladem mléčných bílkovin, tuku, laktosy a citrátů činností enzymů mikroorganismů, syřidla a mléka. Podílí se na něm celá řada těkavých sloučenin: uhlovodíky, alkoholy, aldehydy, ketony, estery, mastné kyseliny (MK), laktony, sloučeniny dusíku a síry. Pro analýzu flavouru sýra plynovou chromatografií (GC) je nezbytné nejprve extrahovat aroma látky z matrice sýra, neboť mnohé z nich jsou přítomny pouze ve velmi nízké koncentraci. Pro jejich extrakci a koncentraci už byla vyvinuta řada metod: např. destilace s vodní parou, extrakce organickým rozpouštědlem, superkritická flui dní extrakce, headspace techniky, dialýza a extrakce tuhou fází. Tyto metody však mají řadu nevýhod: jsou časově náročné, vyžadují velké množství vzorku nebo rozpouštědla, některé těkavé látky mohou být poškozeny nebo ztraceny atd. Mikroextrakce tuhou fá
- Aroma a chuť (flavour) jsou jedním z nejdůležitějších faktorů při hodnocení kvality potraviny a hlavním znakem, který ovlivňuje výběr a konzumaci potravin. Flavour sýrů je tvořen rozkladem mléčných bílkovin, tuku, laktosy a citrátů činností enzymů mikroorganismů, syřidla a mléka. Podílí se na něm celá řada těkavých sloučenin: uhlovodíky, alkoholy, aldehydy, ketony, estery, mastné kyseliny (MK), laktony, sloučeniny dusíku a síry. Pro analýzu flavouru sýra plynovou chromatografií (GC) je nezbytné nejprve extrahovat aroma látky z matrice sýra, neboť mnohé z nich jsou přítomny pouze ve velmi nízké koncentraci. Pro jejich extrakci a koncentraci už byla vyvinuta řada metod: např. destilace s vodní parou, extrakce organickým rozpouštědlem, superkritická flui dní extrakce, headspace techniky, dialýza a extrakce tuhou fází. Tyto metody však mají řadu nevýhod: jsou časově náročné, vyžadují velké množství vzorku nebo rozpouštědla, některé těkavé látky mohou být poškozeny nebo ztraceny atd. Mikroextrakce tuhou fá (cs)
- Solid-phase microextraction coupled with gas chromatography was used for the analysis of volatile aroma compounds in Niva cheese. Extraction conditions were very mild, which minimize thermal, mechanical or chemical modification of the sample; the method is rapid, simple and cheap. In total 54 compounds were identified in Niva cheese using this method: 3 hydrocarbons, 5 aldehydes, 11 ketones, 18 alcohols, 3 esters, 10 fatty acids and 4 sulphur compounds. These aroma compounds were quantified and conseqquently changes in concentration of them were studied throughout ripening period. Most of volatile compounds identified were present in all stages of cheese ripening, however their amounts changed significantly. (en)
|
Title
| - Vývoj aroma plísňového sýra Niva.
- Aroma of Niva cheese (en)
- Vývoj aroma plísňového sýra Niva. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Vývoj aroma plísňového sýra Niva.
- Aroma of Niva cheese (en)
- Vývoj aroma plísňového sýra Niva. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00216305:26310/05:PU52413!RIV06-MSM-26310___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00216305:26310/05:PU52413
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| |
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Babák, Libor
- Loupancová, Blanka
- Vítová, Eva
- Zemanová, Jana
- Štoudková, Hana
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |