About: Změny těkavých aromatických látek v průběhu zrání sýra Niva     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Changes of volatile compounds during ripening of Niva cheese (en)
  • Niva patří do skupiny měkkých sýrů (50 % sušiny, 55 % tuku v sušině) s nárůstem plísně Penicillium roqueforti v těstě, vyrábí se z pasterovaného kravského mléka. Má jemnou, drobivou konzistenci, hmota sýra je bílá až smetanová s modrozeleným porostem plísně na řezu sýra. Flavour je příjemně slaný, pikantní. Pro dosažení charakteristických vlastností sýr zraje minimálně 2 měsíce. Charakteristické aroma sýrů s modrou plísní v těstě je tvořeno především volnými mastnými kyselinami, methyl ketony s lichým ppočtem uhlíků (pentan-2-on, heptan-2-on, nonan-2-on a undecan-2-on) a sekundárními alkoholy. Vývoj flavouru během zrání těchto sýrů je tedy závislý na hydrolýze triacylglycerolů lipasami plísně Penicillium roqueforti a následnou oxidací mastných kyselin na methyl ketony. Nicméně v sýrech s modrou plísní bylo identifikováno i množství dalších sloučenin. Cílem této práce bylo monitorovat změny vybraných aromatických sloučenin sýra Niva pomocí metody SPME ve spojení s plynovou chromatografií. Těkavé látky
  • Niva patří do skupiny měkkých sýrů (50 % sušiny, 55 % tuku v sušině) s nárůstem plísně Penicillium roqueforti v těstě, vyrábí se z pasterovaného kravského mléka. Má jemnou, drobivou konzistenci, hmota sýra je bílá až smetanová s modrozeleným porostem plísně na řezu sýra. Flavour je příjemně slaný, pikantní. Pro dosažení charakteristických vlastností sýr zraje minimálně 2 měsíce. Charakteristické aroma sýrů s modrou plísní v těstě je tvořeno především volnými mastnými kyselinami, methyl ketony s lichým ppočtem uhlíků (pentan-2-on, heptan-2-on, nonan-2-on a undecan-2-on) a sekundárními alkoholy. Vývoj flavouru během zrání těchto sýrů je tedy závislý na hydrolýze triacylglycerolů lipasami plísně Penicillium roqueforti a následnou oxidací mastných kyselin na methyl ketony. Nicméně v sýrech s modrou plísní bylo identifikováno i množství dalších sloučenin. Cílem této práce bylo monitorovat změny vybraných aromatických sloučenin sýra Niva pomocí metody SPME ve spojení s plynovou chromatografií. Těkavé látky (cs)
Title
  • Změny těkavých aromatických látek v průběhu zrání sýra Niva
  • Changes of volatile compounds during ripening of Niva cheese (en)
  • Změny těkavých aromatických látek v průběhu zrání sýra Niva (cs)
skos:prefLabel
  • Změny těkavých aromatických látek v průběhu zrání sýra Niva
  • Changes of volatile compounds during ripening of Niva cheese (en)
  • Změny těkavých aromatických látek v průběhu zrání sýra Niva (cs)
skos:notation
  • RIV/00216305:26310/05:PU52411!RIV06-MSM-26310___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 10-10
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM0021630501)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 552338
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216305:26310/05:PU52411
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cheese, SPME, GC (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E51065D1865D]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • sborník
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Babák, Libor
  • Loupancová, Blanka
  • Vítová, Eva
  • Zemanová, Jana
  • Štoudková, Hana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1336-6831
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská technická univerzita v Bratislave
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 26310
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software