About: Stevia - non-caloric tea sweetener     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Přednáška je zaměřena na náhradní sladidlo steviosid. Jedním z přírodních, rostlinných sladidel je steviosid - glykosidické sladidlo s terpenickým aglykonem. Vyskytuje se spolu s dalšími podobnými terpenickými sladidly v listech rostliny stévie cukerné (Stevia rebaudiana). Protože izolace čistého sladidla steviosidu z listů stévie je nákladná, byla zkoumána možnost použít celé sušené listy rostliny ke slazení různých typů čajů. Tak lze využít nejen steviosid ale i ostatní sladidla a příznivě působící látky v listech stévie obsažené. Senzorickou analýzou bylo zjišťováno množství sušených listů stévie potřebných k oslazení jak klasických tak i bylinných čajů. Pro zjištění kvantitativního obsahu steviosidu v konzumovaných čajových extraktech byly testovány a porovnány chromatografické i elektroforetické metody stanovení.
  • Přednáška je zaměřena na náhradní sladidlo steviosid. Jedním z přírodních, rostlinných sladidel je steviosid - glykosidické sladidlo s terpenickým aglykonem. Vyskytuje se spolu s dalšími podobnými terpenickými sladidly v listech rostliny stévie cukerné (Stevia rebaudiana). Protože izolace čistého sladidla steviosidu z listů stévie je nákladná, byla zkoumána možnost použít celé sušené listy rostliny ke slazení různých typů čajů. Tak lze využít nejen steviosid ale i ostatní sladidla a příznivě působící látky v listech stévie obsažené. Senzorickou analýzou bylo zjišťováno množství sušených listů stévie potřebných k oslazení jak klasických tak i bylinných čajů. Pro zjištění kvantitativního obsahu steviosidu v konzumovaných čajových extraktech byly testovány a porovnány chromatografické i elektroforetické metody stanovení. (cs)
  • The lecture presents an alternative sweetener stevioside. Stevioside is one of practically utilized natural plant sweeteners that are featured by absence of health risks. Chemically, it is a glycosidic compound with a terpenic aglycone. Isolation of stevioside from leafs of the plant Stevia Rebaudiana, in which it occurs together with another terpenic sweeteners, is demanding and expensive. We have investigated therefore utilization of dried plant leafs for sweetening of various kinds of tea. In this way, stevioside together with other terpenic sweeteners and, in addition, with various health supporting compounds that are contained in the Steavia Rebaudiana leafs as well may be turned to advantage. Determination of amount of dry Stevia Rebaudiana leafs necessary for sweetening of various kinds of classic and herbal tea was based on sensoric evaluation. Chromatographic and electrophoretic methods applied for determination of the stevioside content in the sensoricly evaluated tea extracts have been com (en)
Title
  • Stevia - non-caloric tea sweetener (en)
  • Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů
  • Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů (cs)
skos:prefLabel
  • Stevia - non-caloric tea sweetener (en)
  • Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů
  • Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů (cs)
skos:notation
  • RIV/00216305:26310/03:PU53454!RIV12-MSM-26310___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 628926
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216305:26310/03:PU53454
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • steviosid, Stevia rebaudiana, HPLC, CE, alternative sweetener, tea, sensory analysis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2CE1EB91E4D1]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XXXIV. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vespalcová, Milena
  • Svobodová, Alena
  • Zdařilová, Adéla
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
https://schema.org/isbn
  • 80-902671-6-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 26310
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software