About: Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • ÚVOD Paprika (Capsicum, Solanaceae) je rostlina pocházející z Jižní a Střední Ameriky, která se stala součástí našeho jídelníčku. Indiáni znali papriku již před více jako čtyřmi tisíci lety a do Evropy ji přivezli Španělé. Z potravinářského hlediska můžeme papriku považovat jak za potravinu, tak za koření. Typickým znakem papriky je její pálivá chuť způsobená přítomností dusíkaté sloučeniny ze skupiny fenylalkylamidových alkaloidů kapsaicinu. Látka byla poprvé z papriky izolována v roce 1816 a za dalších třicet let dostala svoje jméno. Později se podařilo prokázat, že tato látka je odpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Pravděpodobně nejpálivějším druhem papriky je habanero (Capsicum chinense). V naší práci jsme vyvinuli nový způsob detekce kapsaicinu založený na použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickým detektorem (HPLC-ED). VÝSLEDKY A DISKUSE V našich experimentech jsme se nejdříve zaměřili na studium základního elektrochemického
  • ÚVOD Paprika (Capsicum, Solanaceae) je rostlina pocházející z Jižní a Střední Ameriky, která se stala součástí našeho jídelníčku. Indiáni znali papriku již před více jako čtyřmi tisíci lety a do Evropy ji přivezli Španělé. Z potravinářského hlediska můžeme papriku považovat jak za potravinu, tak za koření. Typickým znakem papriky je její pálivá chuť způsobená přítomností dusíkaté sloučeniny ze skupiny fenylalkylamidových alkaloidů kapsaicinu. Látka byla poprvé z papriky izolována v roce 1816 a za dalších třicet let dostala svoje jméno. Později se podařilo prokázat, že tato látka je odpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Pravděpodobně nejpálivějším druhem papriky je habanero (Capsicum chinense). V naší práci jsme vyvinuli nový způsob detekce kapsaicinu založený na použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickým detektorem (HPLC-ED). VÝSLEDKY A DISKUSE V našich experimentech jsme se nejdříve zaměřili na studium základního elektrochemického (cs)
  • Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection (en)
Title
  • Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí
  • Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection (en)
  • Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí (cs)
skos:prefLabel
  • Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí
  • Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection (en)
  • Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí (cs)
skos:notation
  • RIV/00216224:14310/06:00015602!RIV08-GA0-14310___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 100-101
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GP525/04/P132)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 465142
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216224:14310/06:00015602
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • capsaicin; HPLC; electrochemical detection (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F70B2F9C26E6]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Havel, Ladislav
  • Horna, Aleš
  • Kizek, René
  • Křížková, Soňa
  • Stavělíková, Helena
  • Šupálková, Veronika
  • Mikelová, Radka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Masarykova univerzita
https://schema.org/isbn
  • 80-210-3943-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 14310
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software