About: Možnosti ovlivnění aterosklerotických kardiovaskulárních chorob výživou     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The consumption of saturated fatty acids (SFAs) elevates the concentration of low-density lipoprotein (LDL) cholesterol in plasma and contributes to an increased risk of ischemic heart disease (IHD). Reducing the occurrence of atherogenic dyslipidemia (includes a higher content of small LDL particles, reduced HDL-C and increased triglycerides) can be achieved by lowering the consumption of carbohydrates in the diet or by weight loss while altering the content of total or saturated fat has only minimal effect. A low-fat and high-carbohydrate diet results in reduced concentrations of LDL-C compared to a high-fat and low-carbohydrate diet, particularly in individuals with lipoprotein phenotype B. From what is mentioned above, it is not entirely clear which type of diet (whether one with low or with high content of carbohydrates) is of greater benefit in terms of cardiovascular risk. Observational epidemiological and randomized controlled studies evaluating the incidence of IHD have contributed to the establishment of dietary guidelines focused on a controlled and restricted intake of SFAs in order to prevent IHD. Critically, it can be stated that evidence from cohort and randomized controlled studies has its limitations. (en)
  • Konzumace saturovaných mastných kyselin (saturated fatty acids - SFAs) zvyšuje koncentraci low density lipoprotein (LDL) cholesterolu v plazmě a podílí se na zvýšeném riziku ischemické choroby srdeční (ICHS). Snížení výskytu aterogenní dyslipidemie (zahrnuje vyšší obsah malých LDL částic, snížení HDL-C a zvýšení triglyceridů) lze dosáhnout snížením konzumace sacharidů v dietě nebo redukcí hmotnosti,zatímco manipulace měnící obsah celkového nebo saturovaného tuku má jen minimální vliv. Dieta s nižším obsahem tuku a vyšším podílem sacharidů vede ke snížení koncentrace LDL-C ve srovnání s dietou bohatou na tuky a obsahující méně sacharidů, zejména u jedinců s lipoproteinovým fenotypem B. Z výše uvedeného není zcela jasné, který typ diety (zda s nižším nebo vyšším obsahem sacharidů) přináší větší profit z pohledu kardiovaskulárního (KV) rizika. Observační epidemiologické a randomizované kontrolované studie, které hodnotí incidenci ICHS, přispěly k tvorbě dietních doporučení se zaměřením na kontrolovaný a omezovaný příjem SFA s cílem prevence ICHS. Kriticky lze však konstatovat, že důkazy z kohortových a randomizovaných kontrolovaných studií mají svoje limitace.
  • Konzumace saturovaných mastných kyselin (saturated fatty acids - SFAs) zvyšuje koncentraci low density lipoprotein (LDL) cholesterolu v plazmě a podílí se na zvýšeném riziku ischemické choroby srdeční (ICHS). Snížení výskytu aterogenní dyslipidemie (zahrnuje vyšší obsah malých LDL částic, snížení HDL-C a zvýšení triglyceridů) lze dosáhnout snížením konzumace sacharidů v dietě nebo redukcí hmotnosti,zatímco manipulace měnící obsah celkového nebo saturovaného tuku má jen minimální vliv. Dieta s nižším obsahem tuku a vyšším podílem sacharidů vede ke snížení koncentrace LDL-C ve srovnání s dietou bohatou na tuky a obsahující méně sacharidů, zejména u jedinců s lipoproteinovým fenotypem B. Z výše uvedeného není zcela jasné, který typ diety (zda s nižším nebo vyšším obsahem sacharidů) přináší větší profit z pohledu kardiovaskulárního (KV) rizika. Observační epidemiologické a randomizované kontrolované studie, které hodnotí incidenci ICHS, přispěly k tvorbě dietních doporučení se zaměřením na kontrolovaný a omezovaný příjem SFA s cílem prevence ICHS. Kriticky lze však konstatovat, že důkazy z kohortových a randomizovaných kontrolovaných studií mají svoje limitace. (cs)
Title
  • Možnosti ovlivnění aterosklerotických kardiovaskulárních chorob výživou
  • Možnosti ovlivnění aterosklerotických kardiovaskulárních chorob výživou (cs)
  • The potential of diet to affect atherosclerotic cardiovascular diseases (en)
skos:prefLabel
  • Možnosti ovlivnění aterosklerotických kardiovaskulárních chorob výživou
  • Možnosti ovlivnění aterosklerotických kardiovaskulárních chorob výživou (cs)
  • The potential of diet to affect atherosclerotic cardiovascular diseases (en)
skos:notation
  • RIV/00216208:11150/11:10109089!RIV12-MZ0-11150___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(NS9743), Z(MSM0021620820)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7 a 8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 213965
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216208:11150/11:10109089
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • saturated fatty acids; polyunsaturated fatty acids; monounsaturated fatty acids; cardiovascular disease; carbohydrates (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6590643F2E52]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Interní medicína pro praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 13
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bláha, Vladimír
  • Víšek, Jakub
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-7299
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 11150
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software