About: Senzitization to peanut allergen components and its use in clinical practice     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Alergie na arašídy je jednou z nejčastějších potravinových alergií, způsobuje často vážné reakce. Kožní testy a specifické IgE proti extraktu alergenu nejsou schopny spolehlivě odlišit symptomatické a asymptomatické pacienty. Reaktivita k jednotlivým alergenovým složkám může umožnit předpovědět potencionální riziko vážné reakce. Metodika: Analyzovali jsme skupinu 294 pacientů senzibilizovaných k alespoň jedné z vyšetřovaných alergenových složek: Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3 a Ara h 8. Pacienti byli následně rozděleni do 8 skupin dle odpovídající klinické reaktivity a byla hodnocena četnost senzibilizace k jednotlivým složkám. Výsledky: Asymptomatičtí pacienti a pacienti s orálním alergickým syndromem byli většinou dospělí a převládala u nich senzibilizace k Ara h 8. Přes 90 % těchto pacientů bylo současně senzibilizováno k pylu břízy. Závažnější reakce byly pozorovány hlavně u dětí, tyto reakce byly více spjaty s polysenzibilizací a senzibilizací k zásobním proteinům semene. Závěr: Potvrdili jsme, že alergie k zásobním proteinům semene, zejména Ara h 2, je často zodpovědná za závažnější projevy alergie. Naproti tomu senzibilizace k Ara h 8 je většinou spjata s asymptomatickým průběhem či mírnými projevy.
  • Alergie na arašídy je jednou z nejčastějších potravinových alergií, způsobuje často vážné reakce. Kožní testy a specifické IgE proti extraktu alergenu nejsou schopny spolehlivě odlišit symptomatické a asymptomatické pacienty. Reaktivita k jednotlivým alergenovým složkám může umožnit předpovědět potencionální riziko vážné reakce. Metodika: Analyzovali jsme skupinu 294 pacientů senzibilizovaných k alespoň jedné z vyšetřovaných alergenových složek: Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3 a Ara h 8. Pacienti byli následně rozděleni do 8 skupin dle odpovídající klinické reaktivity a byla hodnocena četnost senzibilizace k jednotlivým složkám. Výsledky: Asymptomatičtí pacienti a pacienti s orálním alergickým syndromem byli většinou dospělí a převládala u nich senzibilizace k Ara h 8. Přes 90 % těchto pacientů bylo současně senzibilizováno k pylu břízy. Závažnější reakce byly pozorovány hlavně u dětí, tyto reakce byly více spjaty s polysenzibilizací a senzibilizací k zásobním proteinům semene. Závěr: Potvrdili jsme, že alergie k zásobním proteinům semene, zejména Ara h 2, je často zodpovědná za závažnější projevy alergie. Naproti tomu senzibilizace k Ara h 8 je většinou spjata s asymptomatickým průběhem či mírnými projevy. (cs)
  • Peanut allergy is one of the most common food allergies and may cause severe reactions. Skin prick tests and specific IgE antibodies to peanut extract are not able to distinguish between symptomatic and asymptomatic patients. Reactivity todistinct peanut allergen components may draw attention to the potencial risk of more severe reactions. Method: We analyzed the group of 294 patients sensitized to peanut allergens: Ara h1, Ara h 2, Ara h 3 or Ara h 8. Patients were divided into 8 groups according to their dominant clinical symptoms and frequency of sensitization to individual allergen components in each group was assessed. Results: Asymptomatic patients and patients with oral allergy syndrome were mostly adults and sensitized to Ara h 8. More than 90% of these patients were sensitized to birch pollen. More severe reaction were observed mostly in children, these kinds of reactions were related to polysensitization and sensitization to seed storage proteins. Conclusion: We confirmed, that allergy to seed storage proteins, especially Ara h 2, is frequently responsible for the more severe allergy symptoms. Sensitization to Ara h 8 is frequently associated with mild or no symptoms. (en)
Title
  • Senzitization to peanut allergen components and its use in clinical practice (en)
  • Senzibilizace k alergenovým složkám arašídů a její význam v klinické praxi
  • Senzibilizace k alergenovým složkám arašídů a její význam v klinické praxi (cs)
skos:prefLabel
  • Senzitization to peanut allergen components and its use in clinical practice (en)
  • Senzibilizace k alergenovým složkám arašídů a její význam v klinické praxi
  • Senzibilizace k alergenovým složkám arašídů a její význam v klinické praxi (cs)
skos:notation
  • RIV/00216208:11140/14:10282518!RIV15-MSM-11140___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 44482
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216208:11140/14:10282518
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sensitization; Ara h; allergen components; peanut allergy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4BE840EE2BF4]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Alergie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 16
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Panzner, Petr
  • Vlas, Tomáš
  • Malkusová, Ivana
  • Vítovcová, Petra
issn
  • 1212-3536
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 11140
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software