About: Actual knowledge of the importance of antioxidants in the diet     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • A few years ago, a hypothesis of oxidative stress caused byx overproduction and activity of reactive and free radical oxygen, nitrogen and chlorine species was formulated. Oxidative stress is supposed to be an initiating and stimulating factor of many serious diseases. Therefore, food antioxidants are considered as means of prevention and suppression of oxidativelly conditioned illnesses. However, massive and uncontrolled use of antioxidant vitamins and another substances,, now widespread in the general public, raises doubts about effectiveness and health safety of such practices. New knowledge arising from epidemiological and, particularty, from experimental studies show that excessive doses of antioxidants are ineffective and can be harmful. Surprisingly, reactive oxygen species play an essential role in the intracellular signal transduction and, in this sense, are unavoidable. (en)
  • Antioxidanty mají své nezastupitelné postavení při ochraně různých materiálů včetně potravin před oxidačním poškozením. Před několika desetiletími byla formulována hypotéza oxidačního stresu organismu způsobeného nadměrnou tvorbou a účinkem reaktivních a volných radikálových forem kyslíku, dusíku aj. prvků, který je iniciačním i stimulačním faktorem mnoha vážných onemocnění. Potravní antioxidanty se dosud považují za prostředky prevence a potlačování oxidačně podmíněných chorob. Masivní a nekontrolované užívání antioxidačních vitaminů a látek s podobnou aktivitou, které je dnes v laické veřejnosti značně rozšířeno, vyvolává pochyby o účelnosti takové praxe. Aktuální poznatky vyplývající z epidemiologických a zejména experimentálních studií ukazují, že nadměrné dávky antioxidantů jsou neúčinné a mohou být škodlivé a že také v tomto ohledu platí stará zkušenost, že příliš mnoho dobrého může škodit.
  • Antioxidanty mají své nezastupitelné postavení při ochraně různých materiálů včetně potravin před oxidačním poškozením. Před několika desetiletími byla formulována hypotéza oxidačního stresu organismu způsobeného nadměrnou tvorbou a účinkem reaktivních a volných radikálových forem kyslíku, dusíku aj. prvků, který je iniciačním i stimulačním faktorem mnoha vážných onemocnění. Potravní antioxidanty se dosud považují za prostředky prevence a potlačování oxidačně podmíněných chorob. Masivní a nekontrolované užívání antioxidačních vitaminů a látek s podobnou aktivitou, které je dnes v laické veřejnosti značně rozšířeno, vyvolává pochyby o účelnosti takové praxe. Aktuální poznatky vyplývající z epidemiologických a zejména experimentálních studií ukazují, že nadměrné dávky antioxidantů jsou neúčinné a mohou být škodlivé a že také v tomto ohledu platí stará zkušenost, že příliš mnoho dobrého může škodit. (cs)
Title
  • Actual knowledge of the importance of antioxidants in the diet (en)
  • Aktuální poznatky o významu antioxidantů ve výživě
  • Aktuální poznatky o významu antioxidantů ve výživě (cs)
skos:prefLabel
  • Actual knowledge of the importance of antioxidants in the diet (en)
  • Aktuální poznatky o významu antioxidantů ve výživě
  • Aktuální poznatky o významu antioxidantů ve výživě (cs)
skos:notation
  • RIV/00216208:11140/13:10191152!RIV14-MSM-11140___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 59926
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216208:11140/13:10191152
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • prevention; diet; antioxidants (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B4E7DB2795E4]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výživa a potraviny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 68
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Sedláček, Pavel
  • Langmajerová, Jana
  • Zloch, Zdenek
issn
  • 1211-846X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 11140
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 39 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software