About: Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin, mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických neinfekčních onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products) a oxidace proteinù (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky přítomné ve vnitřním prostředí organismu člověka v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčin růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly westernizovaný životní styl.
  • Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin, mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických neinfekčních onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products) a oxidace proteinù (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky přítomné ve vnitřním prostředí organismu člověka v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčin růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly westernizovaný životní styl. (cs)
  • A growing number of in vitro/in vivo experimental and clinical studies documents that the products of nonenzymatic reactions formed during technological and culinary processing of food may play a major role in the emergence and global spreading of chronic non-infectious diseases. Evidence mainly points towards a pathogenic role for advanced glycation end products (AGE), advanced lipoxidation end products (ALE), and advanced oxidation protein products (AOPP), which represent the most important dietary compounds that accumulate within the internal milieu of an organism during the whole life span. Currently, they are often regarded as one of a row of causations having strong negative influence on the health and causative agents of chronic diseases burden in all countries, which adopt the westernized lifestyle. (en)
Title
  • Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí?
  • Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí? (cs)
  • Pro-inflamatory components of nutrition as one of reasons of a growing incidence of the chronic non-communicable diseases (en)
skos:prefLabel
  • Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí?
  • Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí? (cs)
  • Pro-inflamatory components of nutrition as one of reasons of a growing incidence of the chronic non-communicable diseases (en)
skos:notation
  • RIV/00216208:11110/14:10288132!RIV15-MSM-11110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 40620
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216208:11110/14:10288132
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • westernized lifestyle; processed foods; chronic disease; AOPP; ALE; AGE (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [385D0797C15B]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Praktický lékař
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 94
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bencko, Vladimír
  • Turek, Bohumil
  • Šíma, Petr
issn
  • 0032-6739
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 11110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software