About: Nutriční terapie u klientů s alkoholovým postižením jater     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • VÝCHODISKA: Česká republika patří dlouhodobě k největším konzumentům piva, stejně jako celková konzumace čistého alkoholu na osobu se drží mezi nejvyššími na světě - konkrétně na jednu osobu starší 15 let vychází roční spotřeba 16,45 litru čistého alkoholu. Alkohol působí negativně na celý organismus, ze somatických poškození je však nejvýraznější dopad na játra a následný vznik jaterních onemocnění. Vlivem konzumace se může rozvinout široká škála onemocnění, od lehčích forem jako je jaterní steatóza až k závažnému, život zkracujícímu onemocnění jaterní cirhóze. CÍL: Cílem studie je zjistit ideální doporučený denní příjem bílkovin, sacharidů, tuků a energie a na základě toto určit základní nutriční doporučení pro klienty s jaterním onemocněním v souvislosti s užíváním alkoholu. METODY: Deskriptivní analýza literatury na základě předem definovaných kritérii identifikovala v databázích EBSCO, MEDLINE/PubMed a Proquest celkem 18 studií reflektující cíle dané studie. VÝSLEDKY: Výsledky naznačují, že příjem lipidů by se měl optimálně pohybovat okolo 30 % celkového denního energetického příjmu. Významnou roli hraje příjem proteinů, který by měl dosahovat okolo 1,2-1,5 g na kg hmotnosti na den. Esenciální aminokyseliny také ukázaly pozitivní vliv, jejich použití je však spíše v nemocničním prostředí pod odborným dohledem. Výsledky o příjmu sacharidů nebyly homogenní, lze tedy doporučit příjem jako pro běžnou populaci, tedy 55-60 % z celkového denního energetického příjmu. Podstatnou roli má také dostatečný příjem energie, který by měl činit 35-40 kcal na 1 kg tělesné hmotnosti. ZÁVĚRY: Zjištěné doporučené hodnoty složek mohou sloužit k optimalizaci skladby jídelníčku u klientů, kteří trpí alkoholovým postižením jater a mít tak pozitivní vliv na proces léčby a rekonvalescence.
  • VÝCHODISKA: Česká republika patří dlouhodobě k největším konzumentům piva, stejně jako celková konzumace čistého alkoholu na osobu se drží mezi nejvyššími na světě - konkrétně na jednu osobu starší 15 let vychází roční spotřeba 16,45 litru čistého alkoholu. Alkohol působí negativně na celý organismus, ze somatických poškození je však nejvýraznější dopad na játra a následný vznik jaterních onemocnění. Vlivem konzumace se může rozvinout široká škála onemocnění, od lehčích forem jako je jaterní steatóza až k závažnému, život zkracujícímu onemocnění jaterní cirhóze. CÍL: Cílem studie je zjistit ideální doporučený denní příjem bílkovin, sacharidů, tuků a energie a na základě toto určit základní nutriční doporučení pro klienty s jaterním onemocněním v souvislosti s užíváním alkoholu. METODY: Deskriptivní analýza literatury na základě předem definovaných kritérii identifikovala v databázích EBSCO, MEDLINE/PubMed a Proquest celkem 18 studií reflektující cíle dané studie. VÝSLEDKY: Výsledky naznačují, že příjem lipidů by se měl optimálně pohybovat okolo 30 % celkového denního energetického příjmu. Významnou roli hraje příjem proteinů, který by měl dosahovat okolo 1,2-1,5 g na kg hmotnosti na den. Esenciální aminokyseliny také ukázaly pozitivní vliv, jejich použití je však spíše v nemocničním prostředí pod odborným dohledem. Výsledky o příjmu sacharidů nebyly homogenní, lze tedy doporučit příjem jako pro běžnou populaci, tedy 55-60 % z celkového denního energetického příjmu. Podstatnou roli má také dostatečný příjem energie, který by měl činit 35-40 kcal na 1 kg tělesné hmotnosti. ZÁVĚRY: Zjištěné doporučené hodnoty složek mohou sloužit k optimalizaci skladby jídelníčku u klientů, kteří trpí alkoholovým postižením jater a mít tak pozitivní vliv na proces léčby a rekonvalescence. (cs)
  • BACKGROUD: Czech Republic has long been the largest consumers of beer in the world, as well as the total consumption of pure alcohol per person to hold among the highest in the world - total adult per capita consumption of pure alcohol is 16.45 liters. Alcohol has a negative effect on the whole organism, from somatic damage is most significant effect on the liver and the development of liver disease. Due consumption may develop a wide range of illnesses, from mild forms such as hepatic steatosis to serious, life-threatening liver cirrhosis. OBJECTIVE: The aim is to identify the optimal recommended daily intake of protein, carbohydrates, fat and energy and on this basis to determine the basic nutritional recommendations for clients with liver disease related to alcohol use. METHODS: Descriptive analysis of the literature based on the predefined criteria identified in EBSCO, MEDLINE / Pubmed and Proques databases 18 original studies reflecting the objectives of this study. RESULTS: The results indicate lipid intake should ideally be around 30% of total daily energy intake. Very important is the protein intake, which should reach about 1.2 to 1.5 g per kg body weight per day. Essential amino acids also showed a positive effect, their use is rather in a hospital setting under professional supervision. Results of carbohydrate intake were not homogeneous, it can be recommended as an intake for the general population, ie 55-60% of total daily energy intake. An important role is also sufficient energy intake, which should be 35-40 kcal per kg body weight. CONCLUSIONS: Identified recommended values of the food can be used to optimize the diet composition for clients who suffer from alcoholic liver disease and have a positive influence on the process of treatment and recovery. (en)
Title
  • Nutriční terapie u klientů s alkoholovým postižením jater
  • Nutriční terapie u klientů s alkoholovým postižením jater (cs)
  • Nutritional therapy for clients with alcoholic liver disease (en)
skos:prefLabel
  • Nutriční terapie u klientů s alkoholovým postižením jater
  • Nutriční terapie u klientů s alkoholovým postižením jater (cs)
  • Nutritional therapy for clients with alcoholic liver disease (en)
skos:notation
  • RIV/00216208:11110/13:10190883!RIV14-MSM-11110___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3-4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 92700
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216208:11110/13:10190883
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • treatment; alcohol consumption; alcoholic liver disesase; Nutritional recommendations (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6DD74B016AEC]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Adiktologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 13
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Čablová, Lenka
  • Köhlerová, Martina
issn
  • 1213-3841
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 11110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software