About: Guideline gynekologických zhoubných nádorů 2010. Primární chirurgická léčba zhoubných nádorů endometria     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Metodika: Proveden rozbor literatury, analýza statistických údajů České republiky. Předkladateli byl vypracován návrh, který byl oponován skupinou expertů. Výsledkem je doporučený postup léčby vzniklý hlasováním expertní skupiny. Výsledky: Standard dělí pacientky se ZN (zhoubnými nádory) endometria do skupin na základě jejich rizika a definuje pro každou skupinu standardní chirurgický výkon. Zdůrazňuje význam centralizace péče v onkogynekologických centrech. Pracuje s novým stagingem FIGO pro ZN endometria z roku 2009. Základním předpokladem zůstává chirurgický staging ZN endometria, založený na definitivním histopatologickém vyšetření. Cílem předoperačního vyšetření je stanovit odhad rozsahu nádorového postižení – tzv. pracovní staging, který se může významně lišit od peroperačně stanoveného nebo definitivního stagingu. Jsou zhodnoceny rizikové faktory a pacientky jsou rozděleny do skupiny s nízkým a vysokým rizikem. Pro pacientky s nízkým rizikem je doporučeným výkonem laváž, hysterektomie s bilaterální salpingooforektomií. U skupiny s nízkým rizikem je vhodné odeslání vzorku na peroperační biopsii, jejíž výsledek může přeřadit pacientku do skupiny vysokého rizika. Pacientky ve skupině vysokého rizika jsou indikovány ke kompletnímu chirurgickému stagingu – tj. provedení laváže, hysterektomie a bilaterální salpingooforektomie, systematické aortopelvické lymfadenektomie. Standard obsahuje doporučení pro postup u mladých pacientek plánujících graviditu, pro postup po inadekvátní operaci a pro follow-up. Závěr: Tento doporučený postup je vodítkem základní péče pro kliniky a ostatní subjekty, které vstupují do procesu zdravotní péče o zhoubné nádory endometria. Guideline se zabývá jednotlivými kroky od diagnostiky přes léčbu po dispenzarizaci. Jde o konsenzus expertní skupiny, o každém kroku tohoto postupu bylo hlasováno.
  • Metodika: Proveden rozbor literatury, analýza statistických údajů České republiky. Předkladateli byl vypracován návrh, který byl oponován skupinou expertů. Výsledkem je doporučený postup léčby vzniklý hlasováním expertní skupiny. Výsledky: Standard dělí pacientky se ZN (zhoubnými nádory) endometria do skupin na základě jejich rizika a definuje pro každou skupinu standardní chirurgický výkon. Zdůrazňuje význam centralizace péče v onkogynekologických centrech. Pracuje s novým stagingem FIGO pro ZN endometria z roku 2009. Základním předpokladem zůstává chirurgický staging ZN endometria, založený na definitivním histopatologickém vyšetření. Cílem předoperačního vyšetření je stanovit odhad rozsahu nádorového postižení – tzv. pracovní staging, který se může významně lišit od peroperačně stanoveného nebo definitivního stagingu. Jsou zhodnoceny rizikové faktory a pacientky jsou rozděleny do skupiny s nízkým a vysokým rizikem. Pro pacientky s nízkým rizikem je doporučeným výkonem laváž, hysterektomie s bilaterální salpingooforektomií. U skupiny s nízkým rizikem je vhodné odeslání vzorku na peroperační biopsii, jejíž výsledek může přeřadit pacientku do skupiny vysokého rizika. Pacientky ve skupině vysokého rizika jsou indikovány ke kompletnímu chirurgickému stagingu – tj. provedení laváže, hysterektomie a bilaterální salpingooforektomie, systematické aortopelvické lymfadenektomie. Standard obsahuje doporučení pro postup u mladých pacientek plánujících graviditu, pro postup po inadekvátní operaci a pro follow-up. Závěr: Tento doporučený postup je vodítkem základní péče pro kliniky a ostatní subjekty, které vstupují do procesu zdravotní péče o zhoubné nádory endometria. Guideline se zabývá jednotlivými kroky od diagnostiky přes léčbu po dispenzarizaci. Jde o konsenzus expertní skupiny, o každém kroku tohoto postupu bylo hlasováno. (cs)
  • Method: A retrospective review of published data, analysis of statistic data from Czech Republic, consensus among proposers and opponents. Results: The guideline recognizes endometrial carcinoma patients based on their risk and recommends type of surgical treatment for certain group. It emphasizes the importance of centralized oncogynaecological treatment. Surgical staging remains the basic principle for treatment of endometrial carcinoma patients. The aim of pre-operative diagnostics is to estimate the extent of the disease – “interim staging”, that can be different from definitive histopathological staging. Based on risk factors patients are divided into low or high risk group. Standard procedure for low risk patients is hysterectomy and bilateral salpingoophorectomy. It is advisable to use peroperative biopsy in these patients that can shift the patient to high risk group. High risk patients are recommended for hysterectomy, bilateral salpingoophorectomy, and systematic aortopelvic lymphadenectomy. The guideline contains recommendation for young patients wishing to preserve their fertility, for cases of inadequate surgery and for follow-up. Conclusion: Guideline for treatment of endometrial carcinoma is recommendation for clinicians and other subjects who participate on the process of the diagnostics/treatment of endometrial carcinoma patients. All points of the guideline were discussed and voted about by all participants of expert group. (en)
Title
  • Guideline gynekologických zhoubných nádorů 2010. Primární chirurgická léčba zhoubných nádorů endometria
  • Guideline gynekologických zhoubných nádorů 2010. Primární chirurgická léčba zhoubných nádorů endometria (cs)
  • Guideline for treatment of gynaecological malignant tumours 2010 – endometrial carcinoma (en)
skos:prefLabel
  • Guideline gynekologických zhoubných nádorů 2010. Primární chirurgická léčba zhoubných nádorů endometria
  • Guideline gynekologických zhoubných nádorů 2010. Primární chirurgická léčba zhoubných nádorů endometria (cs)
  • Guideline for treatment of gynaecological malignant tumours 2010 – endometrial carcinoma (en)
skos:notation
  • RIV/00209805:_____/11:#0000216!RIV12-MZ0-00209805
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 201613
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00209805:_____/11:#0000216
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • endometrial carcinoma; guideline; surgery; follow-up (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DE4A8FA6CCE1]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česká gynekologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 76
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chovanec, Josef
  • Svoboda, Bohuslav
issn
  • 1210-7832
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software